DIPLOMATSKI RAT: Hrvatska zaustavila njemačku inicijativu koja bi izbrisala Hrvate iz BiH

Čak četiri puta se u posljednjih osam mjeseci iza zatvorenih vrata odvio verbalni okršaj između Hrvatske i Njemačke. Razlog – Bosna i Hercegovina.

Naše dvije zemlje o BiH imaju drugačiji stav – Njemačka zahtijeva da ona bude uređena kao građanska država, što znači da građanin u toj zemlji prava crpi i uživa kao građanin i pojedinac, a ne kao pripadnik etničke ili druge skupine, dok se Hrvatska tome protivi, donosi tiskano izdanje Večernjeg lista.

Kao razlog za to, RH navodi specifičnost BiH uz stav da bi takvo rješenje moglo imalo kobne posljedice po stabilnost te države i po hrvatski narod. Hrvatska inzistira na izmjeni izbornog zakonodavstva kao preduvjetu jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda.

Hrvatska je uspjela sva četiri puta blokirati njemačku inicijativu pa je EU izašla s kompromisnim stajalištima u kojima se ističe važnost reforme izbornog zakona koji je malim, ali sukcesivnim promjenama doveo do situacija da predstavnike Hrvata biraju drugi narodi: dva puta u zaključcima Vijeća EU, u dokumentu EU prema Vijeću sigurnosti UN-a za raspravu o BiH te u dokumentu oko provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s BiH.

U diplomatskim krugovima tvrdi se da je turski predsjednik Recep Erdoğan izlobirao kod njemačke kancelarke Angele Merkel da Njemačka pokrene inicijativu za novo preuređenje BiH, a neki izvori kažu da se navodno već piše promemorija po kojoj bi se BiH uredilo kao građansku državu. Hrvatska, koja ima ustavnu obvezu brinuti se o Hrvatima izvan BiH, o “neprikladnosti” njemačke inicijative o građanskom konceptu BiH konstantno razgovara i objašnjava opasnosti međunarodnim partnerima.

U svakom slučaju, i u ovom kontekstu može se gledati njemački stav da se odluka Arbitražnog suda u sporu između Hrvatske i Slovenije mora poštovati.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content