SNIMKE PRVIH UKAZANJA: Kako je fra Jozo Zovko pokušao vidioce uhvatiti u laži

Fra Jozo Zovko bio je međugorski župnik u doba prvih ukazanja i htio je dokučiti govore li djeca istinu

Nedjelja je. Međugorje, 28. lipnja 1981. Peti dan ukazanja na Podbrdu, djeca-vidioci mole i pjevaju, a muški glas diktira u diktafon: „Šest sati i 20 minuta, već 30 minuta neki vjetar puše, drače se ljuljuškaju, njih šest ustaju, klečali su… mole Zdravomarijo… opet su kleknuli. Je l’ došla? Evo došla je Gospa u 18.30 sati. I traži da svi kleknu…“

Ovo je snimka s jedne od tri kazete koje smo ovih dana dobili na preslušavanje, a na kojima su snimljena prva ukazanja u Međugorju i razgovori vidioca s ondašnjim župnikom fra Jozom Zovkom. Ti prvi dani posebno su važni jer, kako je nedavno pisao poznati vatikanist Andrea Tornielli, posebna komisija za Međugorje, koju je osnovao papa Benedikt XVI., utvrdila je da je prvih sedam dana međugorskog fenomena autentično. No, dok će se zacijelo još neko vrijeme čekati službeni stav Crkve o Međugorju, snimke tih dana otkrivaju silno uzbuđenje koje je vladalo u Međugorju prije 36 godina.

>>Ovdje poslušajte kako fra Jozo Zovko ispituje malog vidioca Jakova…

– Gospe moja, što želiš od nas? Gospe moja, što želiš od nas? – pita glasno vidjelica Vicka Ivanković, a muški je glas zapitkuje gdje se Gospa točno nalazi.

– Gdje se nalazi? Tu? Ovdje? Govori li vam išta?

Djeca su, naime, obasuta pitanjima ljudi koji su u tisućama došli sa svih strana na Podbrdo i mnogi po užarenom suncu čekaju ukazanje u predvečerje još od podneva. Mnogi se pitaju zašto se baš ovdje ukazuje.

– Gospe moja, što se baš ne ukažeš u crkvi da te svak živ vidi – pita Vicka dvaput zaredom i govori: „Blaženi oni koji ne vidješe, a vjeruju“, što se odmah prenosi dalje narodu.

– Gospe moja, ‘oćeš opet doći? “Oće opet će doći ovdje na isto mjesto.” Gospe moja, što želiš od ovog naroda što se ovdje skupio? (Gleda narod) Eto je tu, ovdje… Nestaje, nestaje…. Polako. Ode! Otišla je! Opet ćemo moliti jer nam nije ništa rekla… – govore djeca i ponovno mole, a glas u diktafon govori da je „za 19 minuta sedam sati“.

Što ću kad je vidim!

Potom slijedi razgovor međugorskog župnika fra Joze Zovka.

– Jako je važno da odgovara onaj koga pitam – govori fra Jozo nakon što je uključio diktafon.

– Ti si prva vidjela? Što si rekla kad si je vidjela? – pita fra Jozo vidjelicu Ivanku Ivanković, koja je s Mirjanom Dragićević prva vidjela Gospu 24. lipnja dok su se šetale ispod Podbrda.

– Nisam ništa rekla.

– Jesi li je pozdravila ili ona tebe?

– Klekli smo i pjevali – odgovara ona.

– Mirjana, jesi li ti govorila s Gospom? – pita naizmjence fra Jozo vidjelicu Mirjanu.

– Pitala sam koliko će dana ostati s nama i ona je rekla još tri dana. Znači, do petka. Ljuti li se što smo otišli s brda na drugo mjesto… Pitali smo hoće li se ljutiti ne budemo li više išli na brdo, nego u crkvu i bila je nekako neodlučna kad smo je to pitali, kao da joj baš nije bilo drago, ali rekla je da se neće ljutiti. Da će biti u isto vrijeme u crkvi – odgovara Mirjana govoreći kako joj nije drago da su postali popularni i da bi radije da na ukazanjima nema nikoga.

– Možda vam narod i pomaže da je bolje vidite? – pita fra Jozo.

– Čujemo neke psovke, bezobrazni su… – odgovara Mirjana, no fra Jozo inzistira kako narod želi da im Gospa da neki znak.

– Kako ćete se opravdati pred narodom, Bog strašno kažnjava one koji zavode narod, je l’ znate vi to? – govori im fra Jozo pomalo prijeteći.

– Što ću kad je ja vidim, a oni ne vide – odgovara jedan od vidioca.

– Da vas Bog udari sutra kaznom? – kaže fra Jozo.

– Ja mislim da neće zbog toga što ne lažemo!

– Onda vas ne može ako ne lažete, ali ako se nama čini… Pazi, ona ništa ne poručuje narodu – sumnjičav je fra Jozo pitajući jednu vidjelicu vodi li sa sobom i svoju rođakinje.

– Idu i one.

– Vide li one?

– Ne.

– Zašto? Ne može se svakome ukazati.

– Zašto kada si rekla da bi to bilo najljepše, zašto se i tvojoj rodici ne bi ukazala? – pita fra Jozo Mirjanu Dragićević.

Cijeli tekst pročitajte ovdje. 

enclosure:
https://www.vecernji.hr/media/files/2017-27/jakov.m4a 629316 audio/mpeg

Odgovori

Skip to content