Domovinski rat: Srpski zločin kod Volinje

Pokolj Hrvata kod Volinje ratni je zločin kojega su počinili Srbi za vrijeme velikosrpske agresije na Hrvatsku. Pokolj su počinili sredinom listopada 1991. godine. Ubili su 7 Hrvata, petero zarobljenih policajaca i dvoje civila.

Pokolj je napravila srpska pobunjenička paravojna postrojba Kaline kojom je zapovijedao Stevo Borojević Gadafi. Radilo se o istoj postrojbi koja je počinila masovni ratni zločin u banovinskom selu Kostrićima.

U postaji milicije pobunjenih Srba u Hrvatskoj Kostajnici nalazili su se zarobljeni hrvatski civili i pripadnici pričuvnoga sastava hrvatske policije iz sisačke policijske uprave. Pripadnici srpske pobunjeničke paravojne postrojbe odvezli su petero zarobljenih policajaca i dvoje civila kamionom prema selu Volinji. Kod rijeke Une su ih izveli iz kamiona i smaknuli.

U studenome 1991. godine hrvatsko je pravosuđe (županijski DORH) temeljem kriminalističke istrage PU Sisačko-moslavačke utvrdilo da su dvojica pripadnika postrojba za specijalne namjene milicije pobunjenih Srba, s područja Dvora, počinila taj ratni zločin. Sukladno tome podnesena je prijava županijskom DORH-u u Sisku. Bili su dijelom iste paravojne postrojbe koja je 15. listopada pobila stanovnike sela Kostrića. Također ih se dovodi u svezu sa smaknućem ruskih novinara kod Hrvatske Kostajnice 1. rujna 1991. godine.

Foto: Wikipedija

Dr. Marko Jukić

Skip to content