Split: Ispred HNK najavljen prosvjed protiv spaljivanja otpada u Cemexu

Organizatori prosvjeda na letku navode da spaljivanjem otpada nastaju dioksin i teški metali koji uzrokuju tumore pri udisanju i najmanjih čestica. 

Građanska inicijativa Split u suradnji s brojnim eko udrugama i inicijativama, među kojima su: udruga Sunce, Građanska inicijativa za zaštitu okoliša Kaštelanskog zaljeva, Ne spalionici otpada u Kaštelanskom zaljevu, Stop spalionici, Krizni eko stožer Marišćina, udruga za zaštitu okoliša Resnik – Uzor i Pionirska stanica splitskog ekologa Tomislava Lerotića, za subotu, 11. listopada, najavljuju prosvjed protiv spaljivanja otpada u cementarama te nametanja spaljivanja otpada kao najpoželjnijeg rješenja.
Okupljanje je predviđeno na Trgu Gaje Bulata, ispred HNK, u 11 sati kada će se podijeliti informativni leci o razlozima i svrsi prosvjeda. Prosvjednici će proći Marmontovom ulicom, a građanima će se obratiti na Rivi.
– Ponukana sve većim nezadovoljstvom stanovnika cijelog Kaštelanskog zaljeva, kao i žitelja drugih mjesta diljem Hrvatske koji se suočavaju sa sličnim problemima, Građanska inicijativa Split odlučila je u suradnji s brojnim udrugama i inicijativama organizirati u Splitu mirni prosvjed protiv iznimno opasnog suspaljivanja komunalnog i drugog otpada u za to neadekvatnim postrojenjima Cemexa, kao i prosvjed protiv agresivnog nametanja spaljivanja otpada kao poželjnog rješenja – poručio je Vjeko Santrić u ime Građanske inicijative Split.
Organizatori prosvjeda na letku navode da spaljivanjem otpada nastaju dioksin i teški metali koji uzrokuju tumore pri udisanju i najmanjih čestica.
– Najugroženija skupina su djeca i trudnice zbog osjetljivosti njihovih organizama. Dioksin ne mjeri nitko u Hrvatskoj, a posebno stravično zvuči upozorenje Europske unije da se uvezeni otpad krivo klasificira pa se uvozi opasni otpad i teški otrovi – navode na letku.
Prosvjednici traže ukidanje dozvole Cemex-u za uvoz, skladištenje i bilo kakvo spaljivanje otpada.

INES BRAJEVIĆ/dalmacijanews.com

Odgovori

Skip to content