UDBAŠI NA MJESTU ZLOČINA: Počelo suđenje Perkoviću i Mustaču

Dočekali smo: Čitanjem optužnice započelo suđenje Perkoviću i Mustaču!

Dolazak Mije Marića šefa Hrvatskog svjetskog kongresa tek se očekuje, a on je ujedno jedan od organizatora ovoga skupa. Na skupu se pojavila i Matica Hrvatska, Bavarska udruga Muenchen te Udruga duvnjaka Muenchen.

10.40 U bijelim košuljama i crnim odijelima optuženi Perković i Mustač sjeli su na svoja mjesta ne baš zabrinuto. Sudac Manfred Dauster započeo je suđenje, a prošlo se kroz osobne podatke optuženih koji nose slušalice jer sve prate preko simultanog prijevoda. Po ulasku u sudnicu dvojac se rukovao sa svojim odvjetnicima. Sudac Dauster je pitao odvjetnike Perkovića i Mustača imaju li prigovora na sastav sudskog vijeća, na što su oni odgovorili da nemaju. U sudskoj publici ima mnogo hrvatskih emigranata i gastarbajtera. 

10.32 Prosvjednici ispred sudnice burno su reagirali na pojavu Ante Nobila odvjetnika Josipa Perkovića kojega su žestoko izvrijeđali. Čitanjem optužnice u Muenchenu je pred Višim pokrajinskim sudom započelo suđenje Perkoviću i Mustaču zbog ubojstva emigranta Stjepana Đurekovića. Optuženici su na sud dovedeni iz zatvora u Stadelheimu, a stigli su dobro raspoloženi.

Uz njih na sud su pristigli njihovi branitelji, minhenski odvjetnik Peter Wagner, koji je dio odvjetničkog tima koji će Perkovića zastupati pred Višim pokrajinskim sudom, a u kojemu su još minhenski odvjetnici Richard Beyer i Francziska Zurr te odvjetnik Anto Nobilo iz Hrvatske. Na sud je stigla i minhenska odvjetnica Daniela Dopf, koja uz Lidiju Horvat iz Hrvatske zastupa Zdravka Mustača.

10. 20. Suđenje Perkoviću i Mustaču moglo bi potrajati do kasno popodne, kaže glasnogovornica suda te dodaje da je ovo tek uvodni dio koji će potrajati tri dana. Dolazak prvoga svjedoka očekuje se 4. studenoga. Pred sudom se pojavio i Perkovićev hrvatski odvjetnik Nobilo, a prosvjednici zahtjevaju da se i on nađe na optuženičkoj klupi.

10.10 Na početku moramo biti strpljivi, strategiju tek trebamo posložiti, rekao je za naš portal Siniša Pavlović odvjetnik Gizele Đureković, supruge ubijenog Stjepana Đurekovića. Izrazio je i nadu da će faza političko pravnih trakavica iza njih, ali i naveo da je Ministarstvo pravosuđa dokumente koje je sudac Turudić prikupio, a radi se o sedam kartona u roku od pet dama dostavilo do Suda u Muenchenu. “Ovaj put za čudo dokumente nisu izgubili za razliku od 2007. i 2008. godine kada se sudilo Pratesu. Ako se sjećate tada je poslano nešto, međutim došlo je pismo bez priloga makar u njemu piše – šaljemo priloge. Ovaj puta za čudo, stiglo je sve što je poslano. Očekujemo da to sud skenira i dostavi nam da detaljno pogledamo što je unutra. Ostaje otvoreno pitanje što je s arhivima Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske. Za to smo od SDP-a dobili odobrenje da pristupimo. Međutim, stvari su se dodatno zakomplicirale jer upućeni su spisi nacionalnom uredu za sigurnost radi deklasifikacije. Ne znam o čemu se radi, o kakvoj deklasifikaciji i nacionalnom interesu može biti govora kod dokumenata Komunističke partije od prije 30 i više godina. Vidjet ćemo kada se vratimo u Hrvatsku o čemu se i zašto to radi. Inzistirati ćemo da ti papiri dođu u Muenche. Ako to nije moguće na normalan i civiliziran način na koji smo to tražili, morati ćemo tražiti preko suda. Ako Hrvatska država ne reagira na zahtjeve svojih građana, reagara kada straa država traži. Ako treba i tako ćemo ići, nema problema”, rekao je Pavlović. 

10.04 Sve veći broj prosvjednika pokušava ući u njemačku sudnicu, a ostatak ne odustaje od svojih poruka i nakana. Jedan od transparenata jest i Josipoviću povuci kandidaturu. Kako su nam kazali hrvatski studenti okupljeni na prosvjedu u njemačkoj metropoli spas za hrvatsko društvo je lustracija. Zahvaljuju se njemačkom pravosuđu koje je na tom putu učinilo prve korake. Hrvatski emigranti svjesni su da ih je Jugoslavija ubijala.

09.58 Prosvjednici ispred suda u Njemačkoj transparentima traže lustraciju predsjednika Josipovića, Stipe Mesića i Tomislava Karamarka.

09.46 Prosvjednici su izrazili nezadovoljstvo predsjednikom Ivom Josipovićem, a nose i plakate s riječima Kandidaturu povlači izdajniče te Josipovićevom slikom s crvenom zvijezdom.

09.40 Portal Dnevno.hr prvi u Hrvatskoj započeo je priču o udbaškoj mreži Josipa Perkovića i Zdravka Mustača. Dugotrajna pravno politička farsa okončana je predajom spomenutog dvojca u ruke njemačkoga pravosuđa. Novinari portala Dnevno.hr nalaze se uživo na mjestu događaja, odakle će pratiti tijek suđenja. U Muenchenu ispred sudnice u kojoj će na optuženičku klupu sjesti Perković i Mustač u tijeku je skup potpore njemačkom pravosuđu. Ispred sudnice okupljeni su predstavnici udruge Hrvata u Njemačkoj. Potporu Nijemcima došao je dati Mate Ćurić iz Udruge Hrvata u Njemačkoj, a ispred sudnice je i Neda Tartaš voditeljica Hrvatskog svjetskog kongresa. Dolazak Mije Marića šefa Hrvatskog svjetskog kongresa tek se očekuje, a on je ujedno jedan od organizatora ovoga skupa. Na skupu se pojavila i Matica Hrvatska, Bavarska udruga Muenchen te Udruga duvnjaka Muenchen. Svi okupljeni poslali su poruku u svoju domovinu Hrvatsku: Veliko hvala što je proces započeo.

“Ovo je jedina serija umorstava koja se u Njemačkoj nikad nije riješila. Skupili smo se ovdje pred sudom i pratit ćemo suđenje. Želimo da hrvatska javnost objektivno šalje izvješća u Domovinu. Sad je krajnji trenutak za pravu lustraciju. Mnoge zemlje tranzicije to su već prošle”, rekla je Neda Tartaš, a na skupu je s nama progovorio i Mate Ćurić. “Iako su nam puno pričali o tome, uživo je drugačije. Studenti i ja smo došli smo vidjeti i ljudi kažu koliko to znači za hrvatski narod”, kaže Mate Ćurić. Dodajmo da je jedan od sudionika na prosvjedu Petar Penava, bivši emigrant.

Autor: Iva Međugorac/dnevno.hr

 

 

 

 

 

 

Odgovori

Skip to content