Analitičari složni: Josipović izgubio živce

Počele su izlaziti na vidjelo njegove političke nekorektnosti, seksističko ponašanje te podcjenjivanje kandidatkinje, smatra Gjenero 

Napeta predsjednička utakmica kulminirala je jučer predstavljanjem programa Kolinde Grabar Kitarović. Iznošenjem snažnih, jasnih i odlučnih stavki svog programa “Za bolju Hrvatsku” Kolinda je očito izazvala nervozu kod aktualnog predsjednika Ive Josipovića što je rezultiralo njegovom izjavom da ona “ne može, ne zna i neće”, a što su analitičari koje smo pitali za mišljenje ocijenili gubitkom kontrole i živaca.

Politički analitičar Davor Gjenero Josipovićevu nervozu pripisuje natjecateljskoj kampanji, jer je, tvrdi, Josipović računao kako neće biti ozbiljnije izborne utakmice.

“Sada mu je jasno da će biti drugog kruga i da je rezultat neizvjestan. Već kada je postalo napeto počeo je pokazivati svoj karakter i da njegova pristojnost nije nešto što proizlazi iz njegovog karaktera nego je naučena. Tu su počele izlaziti na vidjelo njegove političke nekorektnosti, seksističko ponašanje te podcjenjivanje kandidatkinje.”, smatra Gjenero.

Gjenero kaže kako je Kolinda svojim nastupom predsjedničku kampanju vratila u početno stanje, a aktualnom predsjedniku sukob između njega i Kolinde, koja je jedini relevantni kandidat, ne odgovara.

“Ona je druge kandidate zanemarila i fokusirala se samo na njega. On je očito očekivao da će se Kolinda posvetiti desnom boku i voditi ratove s Kujundžićem. Ona se fokusirala na biračko tijelo koje odbacuje politiku aktualne administracije. Tu je poremetila Josipovićevu računicu. On je računao kako može slati političku poruku da će kontrolirati nesposobnu administraciju. Onda kada je Kolinda rekla da bi trebalo sazvati vladu i da bi tražila od predsjednika Vlade nove izbore, ušla je u taj politički prostor koji je Josipović mislio da je zauzeo. Josipović se i treba zabrinuti, jer je Kolinda u svom nastupu bila tvrđa i agresivnija. I od tuda i ta nervoza.”, tvrdi Gjenero.

“Kolinda je u Josipovića unijela nemir, u njegovim nastupima je vidljiva samokontrola”

Komunikacijsku analizu nastupa predsjedničke kandidatkinje HDZ-a za portal Direktno.hr dala je profesorica Ljiljana Buhač, a prema njenim ocjenama Kolinda Grabar Kitarović ostvarila je prednost u odnosu na Ivu Josipovića, pogotovo kada se uzme u obzir njegova brza reakcija. Buhač tvrdi da Josipović treba biti zahvalan Kolindi što se odlučila ući u predsjedničku utrku, jer ga je time probudila iz položaja ugode. Naglašava i kako bi svim građanima bilo drago da su njegove reakcije tako brze i kada je riječ o gorućoj situaciji u zemlji.

“Njegova reakcija na istup i program kandidatkinje Kolinde pokazala je da uglađeni gospodin i nije baš uvijek takav. Reagira i komunicira porukama na osobnoj razini što baš i nije džentlmenski. Ta komunikacija se koristi kada baš nemamo čvrstih argumenata pa napadamo osobu, a ne sadržaj. Njegova poruka: “Ona ne može, ne zna i neće” ukazuje da ipak postoji određeni strah od kandidatkinje, da ju ipak respektira te da ima kratki fitilj. Zna li gospođa Kolinda, može li i hoće li ipak će na kraju odlučiti birači, a ne Ivo Josipović.”, kaže Buhač.

Predsjednik nije imao niti jedan konkretni protuargument za njezin program osim čistih političkih frazetina i demagogije, nastavlja Buhač.

“Pokušava iz njenog nastupa sebe prikazati žrtvom, da je napadan, iako je vidljivo da gospođa Kolinda nije napadala osobu Josipović već njegov rad. Nije ponudio niti jedan argument na kojem temelji da ona ne može – kada nema saznanja što ona može ili ne može osim svoje percepcije i tumačenja njenih riječi; na temelju čega je zaključio da ne zna? To što su neki otišli iz HDZ-a i priključili se njegovom timu i nije neki zgoditak, jer da su nešto znali zasigurno bi to pokazali i u stranci kojoj su pripadali i bili na visokim pozicijama – opet stvar percepcije – a na to možemo reći i da smo svi svjedoci da on osobno u svom mandatu nije pokazao proaktivnost, niti angažman, niti je iskoristio poziciju, utjecaj i moć da u okviru svojih ovlasti potakne vladajuću garnituru da porade na promjenama i razvoju zemlje.”, dodaje Buhač.

Ona se osvrnula i na njegovu izjavu da su Kolindin program pisali neki sturčnjaci iz Mostara, a usvojila ga je stranka.

“To samo ukazuje da je sklon vjerovati i izgovoriti neprovjerene informacije kao fakte i činjenice. U ovoj izjavi upravo ukazuje na to da nije širokih vidika. Zar je važno tko je napisao program pa i “neki” stručnjak iz Mostara ako taj program može narodu ponuditi rješenje za nastalu situaciju u zemlji. Zaboravlja predsjednik da u svom okruženju ima puno “nekih” stručnjaka i nismo baš sigurni da je i on sam pisao svoj program. Ne vidim što je sporno predsjedniku da netko ima ambiciju. Svaku ambiciju treba podržati kao što su i građani podržali Josipovićevu ambiciju da postane predsjednik. Da je Kolinda unijela nemir je vidljivo, jer predsjednik sve više svojom neverbalnom komunikacijom iskazuje nervozu, u nastupima je vidljiva visoka samokontrola.”, kaže Buhač.

Urednica i voditeljica Anita Malenica prisjeća se da je još prije dva mjeseca rekla kako već godinama nije vidjela predsjednika ovako nervoznog.

“Čini mi se da je njegova izjava pokazala da je izgubio živce. To što je rekao da Kolinda “ne može, ne zna i neće”, je l’ to znači da on može, zna i hoće? Ili da Milanović može, zna i hoće? Problem predsjedničkih kampanja je da se one obično vode oko ničega. Po meni je puno važnije čuti što će u okviru svojih ovlasti raditi u narednih pet godina. Osobno, predstavljanje Kolindinog programa me podsjeća kao na predstavljanje nekog američkog kandidata. Međutim, trebamo vidjeti što se od toga može ostvariti. To je bit, a ne što je tko rekao o nekome”, zaključila je Malenica.
Izvor: direktno.hr

 

 

Odgovori

Skip to content