WILLIAM ENGDAHL: Washington vodi svijet prema nuklearnom holokaustu

William Engdahl: “Za SAD Hladni rat nikada nije završio – ta situacija nas vodi u nuklearni holokaust, zemlje Europe moraju hitno razviti kičmu i prestati slijepo ispunjavati svaki diktat Washingtona”

 

Američki geopolitički autor i analitičar, F. William Engdahl, osvrnuo se u kratkom intervjuu za RT o aktualnoj situaciji u Europi u kontekstu Ukrajinske krize, obljetnice pada Berlinskog zida i izgradnje američkog raketnog štita u blizini Rusije.

RT: “Mihail Gorbačov je čovjek kojega na Zapadu slave zbog njegove uloge u okončanju Hladnog rata. No, hoće li ga Zapad slušati sada kada govori protiv novijih poteza Washingtona?”

William Engdahl: “Mislim da ga Washington nikada neće slušati. Oni su pregazili vlastito obećanje kada su proširili NATO prema istoku nakon što je tadašnji američki državni tajnik, James Baker III, rekao da neće ukoliko dođe do mirnog pripojenja Istočne Njemačke Zapadnoj Njemačkoj u jedinstvenu državu. Sada se oglasio Gorbačov koji je bio čudnovato tih 25 godina otkako je protjeran s vlasti u Moskvi. Ja sam uvijek imao dojam da on zaista jest autentični ruski patriot, ali jednostavno nije imao priliku progovoriti jer su ga ocrnili unutar Rusije.
No, on je zapravo bio žrtva onoga što danas jasno vidimo da je bio CIA-in puč koji je doveo na vlast Borisa Jeljcina, čovjeka Washingtona, koji je imao zadatak u potpunosti razmontirati rusku ekonomiju nakon 1990″.

RT: “Gorbačov upozorava na novi Hladni rat i to je uznemirujuće. Hoće li Zapad prepoznati ta upozorenja i sukladno tome smanjiti svoje vanjskopolitičke ambicije?”

William Engdahl: “Ja se iskreno tome nadam. Ponašanje Europske Unije, naročito Vlade njemačke kancelarke Angele Merkel nakon puča u Kijevu – a to zaista jest bio puč izveden od strane američkog State Departmenta i CIA-e – 22. veljače koja se ponijela kao država vazal, na koljenima pred Washingtonom po svim ključnim pitanjima pritiska. Nadam se da će dobiti kičmu u Berlinu, kao i u drugim EU zemljama, nadam se da će pronaći europski put umjesto da slijepo ispunjavaju diktate Washingtona kao što su radili do sada”.

RT: “Kada je riječ o odnosu prema Rusiji, koliko su europske Vlade spremne djelovati same bez utjecaja Washingtona?”

William Engdahl: “Napisao sam knjigu pod naslovom ‘Dominacija Punog Spektra: Totalitarna Demokracija u Novom svjetskom Poretku’ u kojoj dokumentiram činjenice koje ukazuju na to da Hladni rat za Washington nikada nije ni završio, niti jedne sekunde nakon predaje SSSR-a i raspada Varšavskog pakta. NATO je zapravo učinio obrnuto, odmah su se počeli širiti prema Rusiji kroz Bugarsku, Poljsku, Rumunjsku, Češku itd. Postavili su raketni štit i anti-raketne instalacije u tim zemljama imajući u cilju stvaranje prilike za mogućnost prvog napada na Rusiju. To svakako svijet dovodi bliže nuklearnom holokaustu. Ovo je ekstremno opasna situacija, Hladni rat za Washington nije nikada završio. Učinili su sve kako bi slomili Rusiju i nisu uspjeli. Putin je povukao crtu u pijesku nekoliko puta te ga stoga Washington toliko prezire jer on jednostavno ne popušta pred pritiskom, on brani ruske nacionalne interese. Mislim da je to pohvalno, više zemalja svijeta u današnjem svijetu trebalo bi se tako postaviti”.

 

Izvor(i): RT/advance.hr
glasbrotnja.net

Odgovori

Skip to content