Srpske “Novosti” svaki tjedan objave intervju barem s jednim “Šešeljom” – Duka šuti i pravi se da ne vidi!

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) ogorčena je reagiranjem Zdenka Duke, predsjednika Hrvatskog novinarskog društva (HND) u svezi tv-emisije “Bujica”, koju vodi Velimir Bujanec.

Naime, Duka zamjera voditelju jedne od najboljih emisija što je “ugostio” ratnog zločinca Vojislava Šešelja. Pa, u čemu je problem, tim više što su prije toga gotovo svi vodeći hrvatski mediji dali Šešelju tri puta više prostora, objavljujući njegove fotografije kao da je riječ o nekoj filmskoj zvijezdi. Ali, nitko nije uspio toliko “izvuči” od Šešelja kao što je to učinio ovaj poznati voditelj! Obzirom da je emisija Osječke televizije, na kojoj se prikazuje, javljanje bilo uživo, nije se mogla dogoditi cenzura, kao što to majstorski radi HRT, ali i neke druge televizije.

Problem, a još manje nekakvo “šokiranje”, nije pojavljivanje Šešelja, već njegove riječi: o “podršci” Josipoviću i “simpatijama” prema Vesni Pusić! Što je trebao voditelj? Prekinuti javljanje? Pa, Šešelj nije “pljuvao” po predsjedniku države, a još manje po ministrici vanjskih poslova, kao što to inače čini. Ali, tu leži zamka. Njima to jednostavno, poglavito u ovom trenutku – ne odgovara. Što će im “simpatije” četničkog vojvode? I sad su našli “odvjetnika” u Duki, kao da se sami ne mogu braniti. Neka dođu u “Bujicu” ili neka putem ove emisije odgovore i stvar je riješena.

No, predsjednik HND-a se nije javio kad su primjerice mnogi novinari pljuvali po hrvatskim generalima Gotovini i Markaču kad su bili u Den Haagu, ili kad su objavljivali izjave srpskih četnika o njihovu liku i djelu! Nije se bunio kad su hrvatski branitelji protestirali protiv nastupa Lepe Brene u zagrebačkoj Areni, a još manje kad sa svih strana bacaju drvlje i kamenje na stradalnike Domovinskoga rata koji protestiraju ispred Ministarstva branitelja. On se također ne buni niti piše u ime HND-a što na Hrvatskoj televiziji ima više emisija o psima i mačkama nego o Junacima Domovinskoga rata. Šešelj, na žalost, čak nije ni osuđeni ratni zločinac! A zbog toga bi prije svih trebali odgovarati oni koji ga na vrijeme nisu uhitili i procesuirali u Hrvatskoj! Što su čekali, da im ovaj zlikovac sam dođe u zatvor! Takvih i sličnih primjera mogli bi nabrojiti u nedogled.

HND-e, a još manje predsjednik Duka, ne može biti cenzor, odnosno držati lekcije pojedinim urednicima što smiju, a što ne objavljivati. Nismo, primjerice, čitali ni da se tako grlato obrušio recimo na zagrebačke srpske “Novosti” koje svaki tjedan objavljuju barem jednog “Šešelja”! Ako misli biti cenzor, onda je najbolje da se trenutačni predsjednik HND-a svrsta u “odvjetnike”, a da se Hrvatsko društvo novinara nazove – Hrvatskim spisateljskim cenzorskim društvom! 

Mladen Pavković/hrsvijet.net

 

Odgovori

Skip to content