DANAS U 19.00: Tribina „Škabrnja 1991. i bitke na zadarskom području u Domovinskom ratu“

U sklopu Tjedna sjećanja na Vukovar i Škabrnju Hrvatska udruga Benedikt organizira u utorak, 11. studenog 2014., s početkom u 19 sati u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu, Zrinsko-frankopanska 19, tribinu pod nazivom „Škabrnja 1991. i bitke na zadarskom području u Domovinskom ratu“. Na tribini gostuju doc. dr. sc. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumetacijskog centra Domovinskog rata, i njegovi suradnici

 

U okviru tribine održat će se sljedeća predavanja:

Ivan Radoš: „Zločin nad stanovništvom Škabrnje u studenom 1991. u svjetlu izvora srpske strane“

Tomislav Šulj: „Boj za Škabrnju 1993.“

Ante Nazor: „Značaj obrane Vukovara u Domovinskom ratu“.

 

Uz navedena predavanja održat će se i predstavljanje najnovijih izdanja Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata i to:

Dokumenti: Republika Hrvatska i Domovinski rat 1990.-1995.:
– knjiga 15: Dokumenti vojne provenijencije „Republike Srpske Krajine“ (siječanj-travanj 1995.)
– knjiga 16: Dokumenti institucija pobunjenih Srba u Republici Hrvatskoj (siječanj-travanj 1995.)

Memoarsko gradivo: Republika Hrvatska i Domovinski rat 1990.-1995.:
– knjiga 8: Operacija ”Maslenica” – sjećanja sudionika (prilozi za istraživanje oslobodilačke operacije ”Gusar” / ”Maslenica”), Tomislav Šulj – Vladimir Brnardić, Zagreb, studeni 2014.

Navedena izdanja uz autora Tomislava Šulja predstavit će Rade Lasić, zapovjednik Topničko-raketnog divizijuna 4. gbr u operaciji „Maslenica“ i Ivica Glavota, pripadnik SJP „BATT“ u operaciji „Maslenica“ i predsjednik Udruge SJP „BATT“.

U ime organizatora skup će pozdraviti Vide Popović, predsjednik Hrvatske udruge Benedikt, a u ime Udruge veterana 4. gardijske brigade dopredsjednik Ivan Mršić, umirovljenik pukovnik HV-a. Tijekom tribine recitirat će se stihovi pjesama Katarine Pavičić, mlade pjesnikinje koja je izgubila nekoliko najbližih članova obitelji tijekom stradanja Škabrnje. Stihove će govoriti Dragica Zeljko Selak.

HUB

Odgovori

Skip to content