MONODRAMA ”FENIKS” U KAŠTEL SUĆURCU

Povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara

Povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara u organizaciji Gradske knjižnice Kaštela u petak, 14. studenog 2014., s početkom u 20,00 sati, u Muzeju grada Kaštela u Kaštel Sućurcuće se održati monodrama ”Feniks” autorice Silvane Dragun.

Monodrama ”Feniks” nastala je prema motivima potresnog svjedočanstva ”Sunčice” i razotkriva sotonsku narav velikosrpske agresije. Lik silovane Vukovarke Marije koja je prošla četnički logor izvodi akademska glumica Rubina Sarajlić (BiH) u režiji Ante Nadomira Tadića Šutre. Predstava pokazuje da je glavni cilj agresora nad zatočenim civilima u logoru bio oduzeti im smisao života i volju za život, ali također pokazuje da smo svi kao društvo pozvani dati svoj obol u rasvjetljavanju istine o Domovinskom ratu, rehabilitaciji i liječenju ratnih strahota. Marija kroz dijalog sa samom sobom, agresorom i psihijatrom (likom u sjeni) propituje smisao patnje i patološke mržnje koja ljude tjera da počine najodvratnije čine u ratu. Pita se čemu rat, kako oprostiti i ozdraviti? Ona se želi se na radikalan način suprotstaviti zlu pozivajući i druge žrtve da to učine. Njena bitka završava tako da se odžrtve pretvara u pobjednicu, heroinu koja nošena gotovo nadnaravnom snagom uskrsava iz pepela poniženja poput mitske ptice Feniks.

Pozivamo sve koji su u mogućnosti da dođu na ovu nezaboravnu predstavu koja ima za cilj osvijestiti publiku o zločinima koji još uvijek nisu procesuirani. Ista predstava je prošle godine bila prikazana na ‘‘Tjednu sjećanja na Vukovar i Škabrnju” u organizaciji Hrvatske udruge Benedikt i Dramskog studija Ilirik.

HUB

 

 

Odgovori

Skip to content