Danas je petnaesta godišnjica smrti prvog predsjednika Republike Hrvatske

Danas je petnaesta godišnjica smrti prvog predsjednika Republike Hrvatske i prvog predsjednika HDZ-a dr. Franje Tuđmana

Franjo Tuđman (Veliko Trgovišće, 14. svibnja 1922. – Zagreb, 10. prosinca 1999.), bio je povjesničar, državnik i prvi predsjednik suverene i samostalne Republike Hrvatske.

1972. godine osuđen je na 2 godine zatvora zbog “nacionalizma”, a pušten je na slobodu nakon 9 mjeseci. Opet je, zbog intervjua švedskoj televiziji 1981. godine, osuđen na 3 godine zatvora, iz kojega je zbog zdravstvenih razloga pušten 1983. godine. Tijekom 1984. vraćen je u zatvor radi izdržavanja ostatka kazne, ali je iste godine zbog pogoršanja zdravstvenog stanja uvjetno pušten.

Kao zagovornik hrvatske samostalnosti, politički se angažirao potkraj 1980-ih. Godine 1989. osniva Hrvatsku demokratsku zajednicu te do smrti ostaje njezin predsjednik. Nakon donošenja demokratskog Ustava 1990., izabran za predsjednika Republike Hrvatske 1992. godine. Autor je Deklaracije o neovisnosti Hrvatske od 25. lipnja 1991. godine, a kao vrhovni zapovjednik, vodio je obranu Hrvatske u Domovinskom ratu. Ponovno je izabran za predsjednika 1997. godine.

Temelji njegove politike bili su: ujedinjenje svih Hrvata neovisno o ideološkoj usmjerenosti, političko-nacionalni pokret čiji je cilj bio samostalna država, ponovni ulazak u srednjoeuropski civilizacijski krug a izlazak iz „Balkana“, obnavljanje potiskivanih i stigmatiziranih hrvatskih tradicija, kulture, jezika i povijesti.

Otišao je kao karizmatska osoba, najzaslužnija što je Hrvatska stekla neovisnost, obranila se od velikosrpske agresije i oslobodila svoja okupirana područja.

Hrvatska udruga Benedikt

 

Odgovori

Skip to content