Benedikt XVI – Papa Franjo ima moju punu podršku, puno toga je učinio a mnogi nam podmeću

Papa emeritus Benedikt XVI. dao je interview za njemački dnevni list Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung i u njemu progovorio o medijskim nagađanjima po kojima se “umiješao” u nedavnu Sinodu o obitelji i rasprave koje su se vodile tamo po pitanju pričesti za razvedene, ali i drugih pastoralnih problema.

“To su kompletne besmislice. Cijelo vrijeme nastojim biti tih i ne nametati svoje mišljenje”, demantirao je Benedikt XVI. medijske natpise.

U razgovoru s rimskim dopisnikom njemačkih novina Jörgom Bremerom papa emeritus progovorio je i o svom odnosu s papom Franjom i rekao kako ima “jako dobar kontakt s njim”, te da ne “želi učiniti ništa” što bi sadašnjeg Papu stavilo u drugi plan. Rekao je i kako je Franjo tijekom dosadašnjeg pontifikata učinio puno. Inače, ovih dana mediji su pisali o “umirovljenom” papi upravo zbog njegovih teoloških spisa.

U Njemačkoj, naime, trenutačno traje objavljivanje njegovih sabranih djela, a ponovno je objavljen i njegov esej iz 1972. u kojem se Joseph Ratzinger pozabavio pitanjem razvedenih katolika koji su u drugom, građanskom braku i njihova pristupa sakramentu pričesti. U tom je eseju Ratzinger, tada profesor teologije u Regensburgu, napisao kako bi davanje pričesti razvedenima moglo biti na crti učenja Bazilija Velikog, koji je predlagao razdoblje “pokajanja” za one koji su u drugom braku, a potom pripuštanje pričesti.

Rekao je i kako je riječ o stajalištima koje već dugo ponavlja i kako u njima nema ničega novog.
Izvor: Glasbrotnja.net

 

Odgovori

Skip to content