DAMIR PEŠORDA: TREBAMO LI ZNATI ŠTO JE OFICIR ANDRIJA NOVINARU BORISU?

Ćurić je govor mržnje prepoznao u Mamićevu pitanju je li Boris Rašeta, koji je stalni komentator u Stankovićevoj emisiji nakon što je umro bivši komentator Milorad Bibić- Mosor, sin generala Rašete. Na internetu se može pronaći tvrdnja da je Boris Rašeta nećak Andrije Rašete, tako da, ako je tomu tako, Ćurić ne bi bio u pravu.

U nedjeljnoj emisiji Aleksandra Stankovića saznali smo da ”zagrebačke bakice” imaju male mirovine jer grad i od njihova novca financira bogate Dinamove igrače. Od Dražena Ćurića, Večernjakova novinara, saznali smo pak da je Zdravko Mamić u toj istoj emisiji bio ”uplašen” i ”koristio govor mržnje”.

Ćurić je ”govor mržnje” prepoznao u Mamićevom dovođenju u vezu Borisa Rašete s Andrijom Rašetom. Iskreno, ne držim previše ni do Stankovićeva ni Ćurićeva novinarstva, ali ovi njihovi uradci zaslužuju podrobniju analizu. Ne zbog njih dvojice, nego zbog zdravlja hrvatskog društva, kojem ta dvojica i te kako škode.

Prvo da razjasnimo to oko bakica i bogatih igrača. Naime, Stanković je napao Mamića da bakice od svoje bijedne mirovine od 2000 kuna financiraju Dinamo, štoviše tražio je od njega da te novce vrati bakicama. Nevolja je u tome što Stanković manipulira i bezočno laže ili je krajnje neinformiran, pa kao takav ne bi smio imati emisiju na nacionalnoj televiziji. Umirovljenici do iznosa mirovine od 3400 kuna ne plaćaju nikakav porez ni prirez jer toliko iznosi osobni odbitak. Gotovo doslovce tako piše na portalu Burza: ”Mjesečna mirovina ispod 3.400 kuna u svakom slučaju ne podliježe oporezivanju, jer toliko iznosi mjesečni osobni odbitak (neoporezivi dio mirovine) koji se odnosi na samog umirovljenika.” Ako to već nije znao, Stanković je to mogao saznati jednim klikom miša. Da je ozbiljan novinar, ali on to nije.

Usput, zašto se HTV ne odrekne televizijske pretplate od tih istih bakica. Tada bi Aca bio kudikamo uvjerljiviji, ali bi mu plaća bila znatno manja. Dakle, bakice uredno plaćaju Aleksandru Stankoviću i ostalima s HTV-a televizijsku pretplatu, a ne financiraju Dinamo. Tako da se za glavi Stankovićev adut kojim je cijelo vrijeme nastojao isprovocirati Mamića pokazao kao autogol, da upotrijebimo tu metaforu kad smo već kod nogometa.

A sad o Ćurićevoj rogobatnoj konstrukciji ”korištenje govora mržnje”. Tzv. govor mržnje postao je nedodirljiva sintagma, gotovo mantra svih koji se hoće predstaviti naprednima, politički korektnima, zagovarateljima ljubavi. Čovjek koristi razne alatke, od motike do računala, međutim kad je govor u pitanju, onda valjda govori. Iz ove kratke raščlambe razvidno je da je tzv. govor mržnje najobičnija alatka. Njome se želi maknuti iz javnosti nekoga bez suvišnih ‘zašto’. Tako i Ćurić, služeći svojim medijskim gazdama, želi maknuti Mamića iz Dinama. Na stranu sad što je Mamić takav kakav jest i što bi se u njegovom ponašanju dalo naći podosta postupaka koji ga diskvalificiraju kao javnu osobu, uostalom ni Stanković ni Ćurić se nisu time bavili. Ne, Stanković se dohvati bakica, a Ćurič govora mržnje.

Ćurić je govor mržnje prepoznao u Mamićevu pitanju je li Boris Rašeta, koji je stalni komentator u Stankovićevoj emisiji nakon što je umro bivši komentator Milorad Bibić- Mosor, sin generala Rašete. U svom tekstu Ćurić daje naslutiti da Boris nije ni u kakvom srodstvu s Andrijom. Ne znam niti je to od presudne važnosti. Međutim na internetu se može pronaći tvrdnja da je Boris Rašeta nećak Andrije Rašete, tako da, ako je tomu tako, Ćurić ne bi bio u pravu. No, nešto drugo je ovdje sporno, naime zašto javnost ne bi imala pravo znati je li netko u kakvoj obiteljskoj vezi s čovjekom koji je bio na čelu vojske koja je razarala Hrvatsku? Bez obzira na njegovu nacionalnost, na koju ovdje očito aludira Ćurić. Čisto sumnjam da netko tko bi se prezivao Eichmann i svake se nedjelje pojavljivao u programu izraelske nacionalne televizije ne bi bio suočen s pitanjem je li mu Adolf u kakvom rodu.

Isto kao što netko tko se preziva Jurjević ne bi trebao imati problema objasniti je li mu kakav rod general Zvonko Jurjević, Hrvat u agresorskoj vojsci. To, dakle, nije prebrojavanje krvnih zrnaca, nego izjašnjavanje o državi u kojoj živiš. Ako su svi Hrvati na simboličkoj razini djelimice odgovorni za Jasenovac, onda ne bi trebao biti problem da čovjek preuzme dio te iste simboličke odgovornosti za najbliže srodnike. Tek preuzimanjem te odgovornosti čovjek se legitimira kao koristan član zajednice u kojoj živi i kao lojalan građanin. Hrvat koji bi zanijekao Jasenovac ni po čemu nije gori od pristaše jugoslavenske ideologije koji bi zanijekao zločinačku narav masakra u beogradskoj skupštini, Bleiburga ili Golog otoka.

Nije to nikakav govor mržnje, gospodine Ćuriću, nego govor bez maske. Koji je nužan ako želimo funkcionalnu državu Hrvatsku. A što se Stankovića tiče, podsjeća me malo na hrvatske komunističke političare. Kao što su oni protiv statistike birali supruge, tako on bira suradnike. O Mamiću ovdje ne bih, o njemu se u posljednje vrijeme ionako previše piše.

Damir Pešorda/HRsvijet/dragovoljac.com

Odgovori

Skip to content