GONG: Projosipovićevske smicalice i varke

Zampovac troši novce poreznih obveznika i nikome ništa

Kad će se već uključiti Gong u kampanju Ive Josipovića, pitao sam se. I eto njega, odrapio po donatorskoj večeri kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović.

Nije mu jasno na koji su račun uplaćene donacije, pa tužaka kandidatkinju DIP-u. A gdje ćeš transparentnijih donacija – mogu se kontrolirati čak i preko fiskalnih blagajni koje su sigurno evidentirale račun(e) za večeru. Slikalo donatore, brojilo ih i tako redom, ali Gongu tu ne što „ne štima“, pozivaju se udrugari na zakon čak.

Šuti međutim Gong o dosadašnjim troškovima tzv „predkampanje“, a stvarne kampanje Ive Josipovića kao predsjednika velikoga „R“ – sve to za porezne novce. Nikako da ga s tim u vezi Gong nešto priupita, prijavi DIP-u. Realno u odnosu na te troškove koji nastaju najmanje prošlih šest mjeseci, „ručkove“, „večere“, samo javno-medijski peer i propaganda, itd, ova večera ne vrijedi ni komad kruha masna, bez soli i crvene paprike. Zato Josipović, najbogatiji predsjednik u „regionu“, može potrošiti tek sitnicu od pedeset tisuća kuna. Intervencija parapolitičkog Gonga sasvim je očekivana – zna se za koju „opciju“ on navija i radi – za domoljubne ili barem njima bliske sigurno ne. Promatrat ćemo djelovanje ove političke udruge koja je i više od stranke, no ne vjerujem da će to spriječiti njezino izravno pristrano miješanje u izborni proces.

Navijati se u kampanji za Ivu Josipovića može i medijskom drekom i medijskom šutnjom. Recimo svi su mediji zadrečali zbog minornoga incidenta na Kolindinu skupu na Cvjetnom trgu gdje su njezini redari malo jače postupili prema nekoj ženi koja je usred skupa vikala „lopovi“. Pala je ali ostala neozlijeđena. Za razliku od onoga haenesovca vrlo vjerojatnog glasača Ive Josipovića koji je polomio svojedobno gospođu Ružicu Ćavar. Kolinda se odmah ispričala ispravno tvrdeći kako političari od građana svašta moraju odtrpjeti kamo li da im viču „lopovi“. Pita se i Ivo Josipović „kakav je to mentalni sklop“, misleći valjda i na redare i na okupljene Kolindine simpatizere, a točni odgovor je jednostavan: isti je „mentalni sklop“ i onoga koji je prebio staricu i ove koja se usred neistomišljenika derala „lopovi“, čak se i „sklopio“ na istom trgu.

Idemo dalje o tom „sklopu“ pa promotrimo kakav je „mentalni sklop“ svih moćnih i „velikih“ medija koji su prešutjeli uhićenja mladih koji su po Splitu lijepili plakate protiv Ive Josipovića. Ovdje se nije radilo o izgredu na nekakvom skupu, već o „izgredu“ vlasti, a dio te vlasti, sustava je i sam Josipović. O tome je on šutio i šuti, a kao predsjednik je trebao „korigirati“ vlast i skrenuti sa sjevernokorejskoga na demokratski put, makar i na vlastitu štetu. Nije se o ovome oglasila niti jedna jedina udruga – čak ni GOLJP, ni Documenta, ni TI, nikakve „babe“… Nema mjesta čuđenju: I to je pravi put ovdašnjih udrugara.

I još sitnica o šutnji. Ničim izazvan, očito grješkom svoga Peer Macana, Josipović se „dovukao“ u Arenu na rukometni susret Zagreba i PSG-a. Inače uopće ne dolazi na nikakve utakmice, prema športu je bio i više nego „agnostičan“, naročito prema hrvatskom reprezentativnom, pa je češće kao agnostik, politički koristoljubivo i licemjerno boravio na misama(!) nego na utakmicama. Naravno da su ga ljubitelji športa, prvenstveno stoga što je na utakmicu došao u predizbornoj kampanji pročitali i izviždali. O tome u medijima ni riječi, a trebalo je nešto reći ako zbog ničega evidentirati to kao efekt rada njegova „agitpropa“. Činit će se možda kako su ovo medijsko-udrugarsko političke sitnice iz aktualne predsjedničke kampanje. Možda i jesu, ali su svakako i očiti „znakovi pokraj puta“ i meni uputa za ponavljanje zaključaka: Neposredni izbor predsjednika države ukinuti. „To je pravi put“. I, dakako, ukinuti HRT.

Mato Dretvić Filakov – hrvatski-fokus.hr/dragovoljac.com

Odgovori

Skip to content