ZDRAVO! GLEDATE INFORMATIVNI PROGRAM SJEVERNOKOREJSKE TELEVIZIJE

HRVATSKI MEDIJI: ZAMISLIMO NEZAMISLIVO
Je li Goran Radman bio na usavršavanju u Sjevernoj Koreji?

Zamislimo da se za manje od dvadeset dana održavaju izbori za predsjednika države, članice Europske unije.

Naravno da će javna televizija, u stopostotnom vlasništvu države, budno pratiti predizbornu kampanju, pa u skladu s tim, kao i do sada na svim izborima, ne samo predsjedničkim, organizirati sučeljavanje kandidata, i da će ta sučeljavanja biti, kao što su uvijek bila, izrazito gledana.

Bi li, dakle, takva javna televizija države članice EU priredila i emitirala prvo javno sučeljavanje predsjedničkih kandidata na svom 4. programu, koji nije dostupan svim stanovnicima te države, i koji je daleko manje gledan od 1. programa na kojem su se sva takva sučeljavanja do sada uvijek emitirala

Naravno da ne bi, jer je to nezamislivo, osim kada se radi o Goranu Radmanu i Hrvatskoj radio televiziji. Onda se sučeljavanje prebacuje s 1. na 4. program kako bi se aktualnom predsjedniku dao pretekst za nedolazak. Nakon toga cijelo sučeljavanje gubi smisao, jer nema jedinog kandidata koji je na vlasti i pod svaku cijenu hoće drugi mandat.

Što bi bilo da je Kolinda izvukla novce iz banke u stečaju?

Zamislimo da je prije petnaestak godina predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović izvukla iz banke u stečaju milijun kuna, što njenih, što njene najuže obitelji, da je zbog toga bila osuđena u prvostupanjskom postupku, ali da je postupak kasnije zastao, a gđa. Kitarović izjavi da „nitko nije bio oštećen”.

Bi li to bila medijski atraktivna vijest, posebice u vrijeme kampanje za predsjedničke izbore, vrijedna da se njome pozabave perjanice hrvatskog istraživačkog novinarstva? Zasigurno, da. Ali hrvatske „velike” medije ne zanima takav stvaran događaj u kojem je glavni „junak” bio predsjednik, kako on kaže, „prvi među jednakima”, i predsjednički kandidat, prof. dr. Ivo Josipović.

A da su njemačkom veleposlaniku predane Udbine hrestomatije?

Zamislimo da je predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović „iz čista mira” predala njemačkom veleposlaniku „hrestomatiju” (u 3 sveska) s arhivom Udbe. Bi li o tome bio muk u vodećim medijima u Hrvatskoj? Zasigurno ne bi, iako takva „gromoglasna šutnja” medija vlada u slučaju kad je predsjednički kandidat, prof. dr. Ivo Josipović na svoju ruku predao srpskom veleposlaniku u Zagrebu „hrestomatiju (u 3 sveska)” o temi o kojoj Hrvatska pred međunarodnim sudom vodi parnicu protiv Srbije.

Poduzeće otišlo u stečaj a predsjedniku nadzornog odbora nagrada

Zamislimo ogromno poduzeće u državnom vlasništvu, kojim upravlja Upravno vijeće, a čiji rad nadzire Nadzorno vijeće na čelu s predsjednicom nadzornog vijeća Kolindom Grabar-Kitarović. Mandat Nadzornog vijeća je pri kraju, i bira se novi. Predsjednica Nadzornog vijeća poželjela je nastaviti svoj rad i priča o planovima za budućnost, o tome kako treba mijenjati vanjske uvjete u kojima poduzeće radi. No, ne kaže ništa o tome da je tijekom njezinog prvog mandata poduzeće radilo katastrofalno, da se proizvodi sve manje, da dugovi prema svima rastu, da stručnjaci masovno odlaze iz poduzeća, a da ona nikada nije kritizirala rad onih koji su upravljali poduzećem, Upravnog vijeća. Naprotiv, do posljednjeg je dana svog mandata naglašavala da u potpunosti podržava program rada i rad Upravnog vijeća.

Bi li vodeći mediji u Hrvatskoj prešutjeli pokušaj takvog spina, da ne kažemo prijevare, na štetu ogromnog poduzeća u državnom vlasništvu, dakle na štetu Hrvatske i njenih stanovnika ili bi ga razotkrili, osudili i ismijali? Zacijelo ne bi mediji šutjeli. Ali šute u slučaju kad je to poduzeće država Hrvatska, Upravno vijeće Milanovićeva vlada, a predsjednik Nadzornog odbora predsjednički kandidat prof. dr. Ivo Josipović.

D.J.L. – hkv.hr

Odgovori

Skip to content