Hrvatska ima najmanje novih slučajeva AIDS-a

SVJETSKI DAN BORBE – Kad je riječ o virusu HIV, Europa se ne smije opustiti, budući da se broj novozaraženih već nekoliko godina ne smanjuje, a osobito zabrinjavajuće je širenje epidemije u Rusiji, upozorava Svjetska zdravstvena organizacija.

Tri desetljeća otkako su znanstvenici otkrili HIV kao uzročnik AIDS-a, u Europi se još uvijek bilježi više od 10.000 novozaraženih godišnje. Samo prošle godine u europskim državama, uključujući Rusiju, registrirano je ukupno više od 136.000 zaraženih, od kojih gotovo 80.000 otpada na Rusiju.

– Hrvatska i nadalje spada u države s niskom razinom epidemije HIV-a, pokazalo je upravo objavljeno izvješće Europskog centra za praćenje epidemije HIV-AIDS-a za 2013. godinu i najnižu stopu novodijagnosticiranih imaju Slovačka i Hrvatska. Ali to ne znači da mi nemamo epidemiju, imamo je i čak je u blagom porastu, ali ipak u odnosu na druge države, u nas je situacija povoljna – kaže dr. sc. Josip Begovac, voditelj Referentnog centra za HIV/AIDS Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu.

Dosad se zaraza HIV-om u Hrvatskoj registrirala u 1194 osobe, od čega je AIDS imalo njih 438. Preminulo je 210 osoba. Ove godine zaraza HIV-om otkrivena je u 80 osoba.

– Zaraženi HIV-om su u nas prvenstveno muškarci koji imaju spolne odnose s drugim muškarcima te se naša prevencija treba ponajprije usmjeriti na tu populaciju. Sve se veće značenje pridaje antiretrovirusnim lijekovima u prevenciji zaraze HIV-om – ističe dr. Begovac, i naglašava da je osoba koja se uspješno liječi značajno manje zarazna za svoje spolne kontakte, tako da je liječenje istodobno i prevencija.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

 

 

Odgovori

Skip to content