Prof. Banac u šoku nakon vijesti o uhićenju mladih Splićana

Srednji vijek: lèse-majesté, zaštitite njegovo veličanstvo Josipovića

Šokantno je da se ovakve mjere provode u izbornoj kampanji, tvrdi Banac i podsjeća da za vrijeme Tuđmana takvih ekscesa nije bilo
Oštru kritiku izvršnoj vlasti uputio je povjesničar Ivo Banac nakon vijesti o hapšenju mladih Splićana zbog vrijeđanja institucije predsjednika. Podsjetimo, četvero mladih privedeno je zbog lijepljenja plakata s likom Ive Josipovića, u kojima se podsjeća na predsjednikove afere i izjave. Dvojica braće financijski su kažnjena zbog vrijeđanja Josipovića.

Banac smatra kako je kazna za aktiviste koji su lijepili plakate nevjerojatno stroga.

“To je povreda slobode govora i izražavanja. Šokantno je da se te mjere provode u, ajmo reći izbornoj kampanji”, kaže Banac i dodaje kako se ne sjeća da je za vrijeme predsjednika Tuđmana bilo ovakvih situacija.

“Ne vjerujem da bi netko tko bi lijepio plakate protiv Kolinde prošao na isti način. Riječ je o selektivnoj primjeni zakona, iako ne znam kako glasi zakon koji bi zaštitio integritet predsjednika.”, objasnio je.

Podsjetio je kako je u prethodnim sustavima, za vrijeme Tita ovakav događaj bio opasan prekršaj.

Imamo li neokrunjenog kralja!? “Postoji jedan izraz lèse-majesté iz francuskog srednjovjekovnog zakonika, što bi značilo povreda veličanstva, a koristio se kako bi se zaštitio predsjedajući apostolski monarh u Europi, ali može se primijeniti i u republikanskim sustavima pa se ja pitam imamo li mi ovdje neokrunjenog kralja?”, zaključuje Banac.

Kako je direktno.hr ranije pisao, u Splitu su privedene tri mlađe muške osobe u dobi od 21, 26 i 27 godina, te jedna ženska osoba stara 31 godinu. Predmet je proslijeđen Prekršajnom sudu u Splitu, a prema riječima glasnogovornice suda Mirjane Gulišije Jurišić, dvojica privedenih su braća, obojica inicijala J.M., mlađi je arhitektonski tehničar, a stariji magistar građevine, i oni su priznali počinjenje djela.

Autor: Petra Zahran/direktno.hr

Odgovori

Skip to content