RAZGOVOR: Kujundžić – Karamarko ne želi promjenu na Pantovčaku

Kada su se u svibnju 2012. u drugom krugu izbora za predsjednika HDZ-a našli Tomislav Karamarko i Milan Kujundžić, izaslanicima na stranačkom saboru počele su stizati poruke da je na izborima u Srbiji pobijedio radikal Nikolić, da mu se “bijela kuta i pjesnik” ne mogu suprotstaviti, i da je Karamarko bolje rješenje za HDZ. Dvije i pol godine poslije Kujundžić je kandidat za predsjednika Republike koji upravo HDZ-u uzima ključne glasove.

Je li Vaša predsjednička kandidatura osveta Karamarku zbog toga što Vas je pobijedio, a zatim i isključio iz HDZ-a?
– Bio sam željan promjena u ovoj Hrvatskoj, da konačno usvojimo demokratske prakse koje nas jedino mogu izvući iz gliba. Nažalost, za pobjedu mi je nedostajalo 60-ak glasova, što je bilo dovoljno da na čelo stranke dođe čovjek koji očito nije namjeravao provesti stvarnu transformaciju, a kamoli izbore po načelu jedan čovjek jedan glas. Hrvatska nema vremena za čekanje da se nešto pokrene na vrhu HDZ-a kako bismo pokrenuli temeljite promjene.

Uzeli ste dosta glasova Kolindi Grabar-Kitarović, ali u svojim istupima kao da je štedite. Svojim kritikama ciljate ponajprije na aktualnog predsjednika Ivu Josipovića. Je li riječ o tajnom paktu na desnici?
– Ja sam na zadatku smijeniti Ivu Josipovića, a deklarativno je i gospođa Kitarović na istom zadatku. Samo što ja želim još mnogo više za ovu Hrvatsku. Nudio sam vrhu HDZ-a čak i da se obvežemo da će jedan kandidat podržati drugoga u slučaju da ne prođe u drugi krug, nažalost, bez odgovora. Razvoj događaja tijekom pretkampanje i niz pogrešaka koje su počinjene u HDZ-ovu stožeru pokazuju da bi ovo mogao biti i četvrti njihov simulirani juriš na Pantovčak. Naravno, pri tome ne ciljam na cijelu stranku, nego na njezin vrh, no i “obični” članovi odavno su shvatili da ja daleko autentičnije predstavljam njihove interese. Hrvatska treba čovjeka koji će od prvog trenutka zagrabiti u suštinske promjene. Ništa neće ostati nedotaknuto.

Ovih Vam dana iz HDZ-a šalju poruke da, zbog nacionalnih interesa, trebate odustati u korist gospođe Kitarović. Razmišljate li o povlačenju iz utrke?
– Sad je već svima jasno da će i četvrti odglumljeni pokušaj juriša na Pantovčak neslavno propasti, da neće uspjeti plan aktualne vrhuške HDZ-a da gospođa Kitarović u drugom krugu časno izgubi od gospodina Josipovića. Relevantne ankete, za razliku od onih koje se objavljuju, čvrsto upućuju na to da sam ja taj koji ide u drugi krug. Gospodin Karamarko u svojem posljednjem intervjuu već govori da pobjeda na predsjedničkim izborima za njih “nije previše značajna”, najavljuje gotovo usput neke svoje vlastite ustavne promjene iz kojih je jasno zašto je gospođa Kitarović tako neambiciozna u svojim nastupima, zašto ne zahtijeva temeljite promjene.

Na što točno ciljate?
– Gospodin Karamarko očito bi sam mijenjao Ustav, dao sebi kancelarsku poziciju, a predsjednika bi birao Sabor. Time gospođu Kitarović on sam u očima javnosti pretvara u svoju lutku na koncu, ona bi toga trebala biti svjesna. Krucijalnu grešku u koracima je počinila kad je svoj program dala na usvajanje i odobravanje svojoj stranci, u prijevodu Karamarku, svakako ne tihoj većini koja misli isto kao i ja. Ja sam im već bio otvoreno nudio da se ona i ja obvežemo na to da ćemo javno iskazati podršku onom kandidatu koji bude uvjerljiviji i ode u drugi krug, kako bismo osigurali da se glasovi desnog centra i desnice ne rasipaju te da sigurno dođe do smjene na Pantovčaku. Bez odgovora, osim napada ispod stola i prljavih spinova.

Što zamjerate Josipoviću?
– Neiskrenost, prijetvornost. Bio je stup podrške nesposobnoj vladi Zorana Milanovića, ali i sukreator pogrešne politike u mnogim segmentima. Na koncu njihove vladavine Hrvatska je podjeljenija nego ikad. I to je sve rezultat njihove smišljene politike, jer kad nemaju više ništa ponuditi, onda kreiraju strah od izmišljene desne opasnosti. Zajednički su doveli Hrvatsku na sam rub gospodarskog, društvenog i moralnog sloma.

Cijeli razgovor možete pročitati ovdje.

 

Odgovori

Skip to content