SILVANA DRAGUN: Vladine mjere prelijevanja iz šupljeg u prazno

Frapantan je podatak koji smo ovih dana imali prilike saznati iz medija da čak ni ministar financija Boris Lalovac, koji ima zadaću kontrolirati proračunski deficit, ne zna gdje će to pojedini ministri u prosincu potrošiti pet milijardi kuna!

Božićni otpis dugova koji predlaže Vlada još je jedno zamagljivanje stvarnog problema siromaštva i nelikvidnosti u našoj zemlji. Govori se o otpisu dugova najsiromašnijima. Tko su zagovornicima ”nove pravednosti” siromašni nije sasvim jasno, jer će se dug oprostiti samo korisnicima socijalne pomoći i umirovljenicima, ali ne i nezaposlenima. Dug se ne će oprostiti ni stotinama tisuća građana s blokiranim računima, jer su u Kukuriku vladi mišljenja da dok god možemo rezati crni kruh na tanke šnite i dok imamo kakav takav krov nad glavom, pa makar i prokišnjavao, nismo siromašni.

Osim što kukurikavcima nije jasno tko je siromašan i kome bi trebalo otpustiti dug, nije im jasno ni kome ga ne bi trebalo otpustiti. Apsurdno je da se za dug od desetak kuna kamata ili stotinjak kuna neplaćenih režija država može efikasno naplatiti dok milijunske dugove naših junaka pljačke i privatizacije nagrađuje oprosnicama. Ova vlada koja se naziva socijaldemokratska nije ništa učinila da građane zaštiti od dužničkog ropstva. Za razliku od Mađarske koja je prisilila banke da vrate milijarde kuna otete lihvarenjem dužnicima u švicarskim francima naša vlada se ponaša poput Superhika, junaka iz Alan Forda, koji je uzimao od siromašnih da bi davao bogatima. Umjesto da se bavi podizanjem standarda svojih građana Kukuriku vlada spašava banke i tajkune.

Takva socijalna neosjetljivost ima za posljedicu krajnju ekonomsku i socijalnu destabilizaciju. Kao jedna od niza mjera prelijevanja iz šupljeg u prazno ističe se i ona o povećanju plaća. U cilju povećanja potrošnje vladini eksperti za ekonomiju predlažu povećanje plaća na način da se onima s najnižim primanjima dodijeli najmanje, a onima s najvećim primanjima najviše. Kad se dignu cijene režija, komunalnih naknada, naftnih derivata i hrane, sami prosudite koliko je ta mjera socijalno izbalansirana.

Ministrima koji će, kako kaže ministar Lalovac neracionalno ”spržiti” pet milijardi kuna, predlažem da ih jednim dijelom doniraju za poticanje proizvodnje a drugim dijelom za obnovu poplavljenih sela u Slavoniji kako stanovnici istih ne bi Božić dočekali u kontejnerima, jer po svemu sudeći, mnogi hoće.

Silvana Dragun

Odgovori

Skip to content