TREBA LI JOSIPOVIĆU JOŠ JEDAN MANDAT DA BI ZAMETNUO TRAGOVE SVOJIH SUMNJIVIH POSLOVA?

RASPETLJAVAMO JOSIPOVIĆEVU HOBOTNICU: Jedna od najmoćnijih kriminalnih organizacija je pod njegovom zaštitom!

Jakovčić je uvjeren da je Emporion plus od ZAMP-a dobivao račune za neke izmišljene usluge kako bi zameo trag novcu koji im je dala podružnica Zagrebačke banke te da iza svega toga stoji predsjednik Ivo Josipović!

Korupcijska hobotnica predsjednika Ive Josipovića napokon je pokazala sve svoje krake u prijevari teškoj stotine milijuna kuna. Kriminalna organizacija u čijem su sastavu Zagrebačke banke, tvrtke Emporion plus, te ZAMP-a koji je već dugo paravan za pranje novca u ime predsjednika, sada žele izvlastiti Nevena Jakovčića iz njegove nekretnine teške oko 320 milijuna kuna. Ova prijevara, kao i mnoge druge u Hrvatskoj počele su s podizanjem kredita.

Uzeli su mu sve što su mogli!

Investitor Neven Jurković digao je kredit od 150 milijuna kuna u Zagrebačkoj banci za gradnju zgrade od oko 30 tisuća kvadratnih metara u Šišćevoj ulici u Zagrebu. Kako Jurković nije bio iz te struke, odlučio je financijsko upravljanje novca prepustiti Zagrebačkoj banci koja je za to zadužila svoju podružnicu ZaNe d.o.o. Samo upravljanje njegovim novcem Jakovčić je platio 2.5 milijuna kuna, not to ovoj pohlepnoj banci nije bilo dovoljno. Ono što se dalje dogodilo je čisti kriminal koji seže sve do Ureda predsjednika RH. ZaNe je raspisala natječaj za izvršitelja radova koji bi trebali graditi zgradu. Taj natječaj je, naravno, bio namješten i redakcija portala Dnevno.hr je u ekskluzivnom posjedu dokumentacije koja to potvrđuje.

Natječaj je osvojila tvrtka Emporion Plus koje se mnogi sjećaju iz afere Zamporion, ali o tome nešto poslije. Prvo treba pogledati koje tvrtke su se po kojim cijenama prijavile na natječaj. U užem krugu natječaja se našlo čak pet tvrtki od kojih su neke jako ugledne građevinske tvrtke.

U uži krug ušlo je 5 (4+1) podobnih tvrtki:

1.EMPORION PLUS d.o.o. s ponudom od 125.425.620 kn (+30,40%)

2.TEHNIKA D.D. s ponudom od 97.417.000 kn (+1,01%)

3.STRABAG s ponudom od 96.689.588 kn (+1,00%)

4.URBAN KONSTRUKTOR d.o.o. s ponudom od 96.206.817 kn (+1,00%)

5. PROFECTUS d.o.o. s ponudom od 93.964.400 kn (±0.00%)

Kao što se vidi, Emporion Plus je dao najskuplju ponudu, čak 30 posto skuplju od najjeftinije. Da je ZaNa zbilja radila u najboljem interesu investitora, izabrali bi najjeftiniju ponudu. No, kao što smo već spomenuli tu su u igri bili neki puno mračniji interesi. Pogledajte samo što piše o tom natječaju u dokumentu “Nalaz i mišljenje” sudskog vještaka Mladena Penezića o cijelom natječaju.

“Izabran je izvođač koji nije trebao uopće ući u uži krug za izbor kao potencijalno podoban zbog 30% više ponude i upitnih referenci, u odnosu na prihvatljive ponuđače iz užeg izbora Komisije (Tehnika, Strabag, Profectus, Urban konstruktor) – čije su ponude bile ujednačene i uz neupitne reference! Kao član komisije za izbor izvođača sudjelovao je u ime Upravitelja projekta (ZANE doo) i Goran Koritnik, dipl.inž.građ.–OPTIMA PROJEKT doo, kasnije imenovan za Glavnog nadzornog inženjera gradilišta (sukob interesa?!!) od strane ZANE i ZAGREBAČKE BANKE – Dopis Gordana Koritnika od 30.04.2009. godine”, napisao je vještak. Tu se najjasnije vidi da je Goran Koritnik dodijelio pobjedu na natječaju iz osobnih interesa. Kako tvrdi Jakovčić, ZaNe je Koritniku za posao Glavnog nadzornog inženjera gradilišta isplatila čak 1.8 milijuna kuna i to od Jakovčićevog novca kojim su upravljali!

Ne bi bilo ove pljačke da nije Josipovića!

Tu se priča tek zahuktava. Pravi problemi su počeli kad je Emporion Plus počeo izdavati lažne fakture i skuplje naplaćivati svoje usluge od onoga što je bilo dogovoreno. Jakovčić tvrdi da je tijekom gradnje došlo do čak 16 slučajeva da je tvrtka pomoću lažnih faktura prenaplatila svoje usluge. Točnije, riječ je o 42 milijuna kuna “manjka” koje je Jakovčić morao platiti. A gdje je taj novac završavao? U rukama trenutnog direktora Emporion plusa Zdravka Živkovića. Politički kontekst cijele priče nalazi se u tome koga je Živković naslijedio na tom mjestu? Predsjednikovog najboljeg prijatelja Marka Vojkovića! Tu dolazimo do sprege politike i pranja novca. Jakovčić je uvjeren da je Emporion plus od ZAMP-a dobivao račune za neke izmišljene usluge kako bi zameo trag novcu koji im je dala podružnica Zagrebačke banke te da iza svega toga stoji predsjednik Ivo Josipović!

Kao dokaz, Jurčević navodi da mu se predsjednik RH nije udostojio odgovoriti na mnoge upite koje mu je poslao. Podsjećamo, Ivo Josipović je jedan od osnivača i bivši tajnik ZAMP-a iz kojeg je formalno otišao samo zato što je dobio bolji posao kao predsjednik RH. U zadnjih nekoliko godina ZAMP bilježi i milijunski rast prihoda koji je počeo baš otkada je Josipović postao predsjednik. E to je već prevelika slučajnost!

Autor: Leo Buljan/dnevno.hr

Odgovori

Skip to content