USTAVNI SUD: Nije prikupljeno dovoljno potpisa za referendum ‘U ime obitelji’

Odlučeno je da je 10 posto birača – 404.252 birača

Nakon višemjesečnog natezanja oko pitanja koliko je točno potpisa potrebno prikupiti za iniciranje referenduma, danas je Ustavni sud i službeno objavio konačnu odluku.

Ustavni sud danas je i službeno objavio kako građanska inicijativa ”U ime obitelji” nije prikupila dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma o izmjenama Ustava kojima bi se uredila izborna regulativa. Prikupili su, naime, 380.649 potpisa.

– U povodu zahtjeva Organizacijskog odbora Građanske inicijative ”U ime obitelji” nije dopušteno raspisivanje referenduma jer je, prema očitovanju tog odbora, raspisivanje referenduma zatražilo 380.649 birača, a njegovo raspisivanje trebala su zatražiti 404.252 birača s obzirom na to da su na dan 21. rujna 2014. u Republici Hrvatskoj bila registrirana 4,042.522 birača – navodi se u rješenju Ustavnog suda.

Podsjetimo, saborski Odbor za Ustav jednoglasno je odlučio od Ustavnog suda zatražiti da odluči je li inicijativa ”U ime obitelji” prikupila dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma o izmjenama Ustava kojima bi se uredila izborna regulativa. Inicijativa ”U ime obitelji” ranije je pozvala Vladu i premijera Zorana Milanovića da utvrdi stvarni broj punoljetnih građana i birača u državi.

– Pozivamo Vladu premijera Milanovića da prestane opstruirati volju i želju 380 tisuća građana koji su svoje mišljenje iskazali potpisima, i da ubrza sve potrebno kako bi građani dobili točnu informaciju o broju birača u RH – poručili su prošlog mjeseca.

Izvor: vecernji.hr

 

 

Odgovori

Skip to content