ZLOČIN BEZ KAZNE: Kako se masovno muljalo u predstečajnoj nagodbi?

Postoje zapravo četiri načina pljačke u predstečajnim nagodbama, a one koji su odlučili “muljati”, ne može spriječiti zapravo nitko osim policije i DORH-a, ako slučaj uopće do tih institucija dođe

Posljednji slučaj sumnjive predstečajne nagodbe u slučaju zadarskog Voxa otvorio je pitanje kako je uopće moguće da se nagodba sklopi, a da nitko ne provjerava jesu li fakture ili jamstva koja ulaze u nagodbu – fiktivni.

“Moguće je, to je zapravo obrazac po kojem se radi, a vjerojatno i masovna pojava. Što je najgore, nitko ne provjerava je li ta tražbina uopće postojala i jesu li obavljene usluge”, objasnili su upućeni u tu problematiku u razgovoru za direktno.hr.

Postoje zapravo četiri načina pljačke u predstečajnim nagodbama, a one koji su odlučili “muljati”, ne može spriječiti zapravo nitko osim policije i DORH-a, ako slučaj uopće do tih institucija dođe. “Oni najveći majstori prijevare imaju i zakonsku mogućnost da izgube dokumente, jer sama prijava tražbine ne spada u poslovnu dokumentaciju, a originali su im vraćeni nakon nagodbe. Kad dođe policija, trebaju se samo sjetiti da su te dokumente izgubili”, objašnjava jedan od sudaca Trgovačkog suda.

Četiri oblika pljačke

Dakle, gdje je zapravo rupa? Kako se može dogoditi da netko izda brdo lažnih faktura ili jednu na ogromnu svotu – i ulazi u predstečajnu kao veliki vjerovnik. Ili dobije 66 posto glasova na osnovu fiktivnih jamstava? Provjerava li tko, ako ne, tko bi to trebao provjeravati, je li dug stvarno postoji, je li posao stvarno obavljen. Porezna? Sud? Ne, nitko i sve je po zakonu.

Prvi oblik pljačke je kada je država najveći vjerovnik pa je sama sebi otpisivala dugove, a riječ je o slučajevima kada poduzetnik nije platio porez više godina. Poduzetniku ostaje tvrtka i svi zadovoljni, a odgovornost ministara koji su to potpisivali vjerojatno nikad nitko neće tražiti.

Nemoguće je ispraviti ili procesuirati nekoga zbog štete koja je nastala zbog tražbine temeljem jamstava. Jamstva se mogu naplatiti u predstečajnoj nagodbi kao i svaka druga tražbina i dobivaju se glasovi. Ako time, uz neke partnere ili svoje druge firme, osvojite većinu, a onda ste gazda nagodbe, dalje je sve moguće.

Treći način jednostavan, klasični kriminal – prijevara. Trebaju vam kompanjoni koji će izmisliti jamstva, jer istinitost toga nitko ne provjerava.

Najzanimljiviji je način izmišljanje tražbine – pozajmica koja nikad nije uplaćena, potraživanje fakturom koja ne postoji, prebijanje cesijom nepostojećih dugova…

Nema straha

Niti to nitko ne kontrolira, pojašnjavaju stručnjaci. Tražbinu utvrđuje dužnik, povjerenik pregledava tražbine – to znači da pogleda papir i zapiše da ga ima. Fina donosi rješenje temeljem utvrđenja tražbine – koju utvrđuje dužnik, jednostavno – kažete da su vam dužni, date nekakav papir i to je to. Sud ne može ulaziti u tražbine, on isto tako priznaje ovo što je dužnik sam utvrdio – i sklapa nagodbu. Sve je po zakonu.

Trgovački sud, čak i da sumnja u neke tražbine ne može odbaciti nagodbu jer mu takva ovlast nije dana odredbama Zakona o predstečajnom postupku.

“Sud ne može drugačije odlučiti o priznavanju tražbina jer mu takva ovlast nije dana odredbama Zakona o predstečajnom postupku!”, stoji u presudi Visokog Trgovčkog suda.

Primjerice, kada je država glavni vjerovnik temeljem dugovanja poreznih dužnika državnom proračunu, a dužnik je utvrdio nepostojeća potraživanja temeljem jamstva ili fiktivnih pozajmica i stekao 66 posto potrebnih glasova. Dužnik tako sam sebi putem nepostojećih tražbina otpisuje dugove prema državi, bankama i malim poduzetnicima i obrtnicima.

“Revizija predstečajne nagodbe nije predviđena, sve ostaje na DORH-u i policiji, a kad će, ako i koga oni pokušati procesuirati, to je na njima,” objašnjava za direktno.hr sudac koji se bavi nagodbama. Zaključuje da će se moći progoniti nezakonite stečajne nagodbe, koje su realizirane – samo unošenjem odredbe o nezastarijevanju u Ustav RH.
Autor: Neven Pavelić/direktno.hr

 

Odgovori

Skip to content