VLADIMIR GREDELJ podnio zahtjev za ocjenom ustavnosti Titove biste u Uredu predsjednika

“Nužno je da nositelj predsjedničke vlasti prekine svako koketiranje s likovima i simbolima komunističkog režima”, tvrdi odvjetnik Gredelj

Odvjetnik Vladimir Gredelj Ustavnom sudu uputio je podnesak kojim od Suda traži da, temeljem članka 129. alineja 5. Ustava, da ocjenu protuustavnosti držanja biste Josipa Broza Tita u Uredu Predsjednika.

„Da je zaista riječ o protuustavnom ponašanju Predsjednika proizlazi iz činjenice da držanje biste Josipa Broza Tita u Uredu predsjednika Republike Hrvatske nikako ne osnažuje niti podupire proces raščišćavanja s prošlošću kontaminiranom totalitarnom paradigmom jugokomunističkog modela jer, da bi došlo do raskidanja veza s takvim režimom, nužno je da se sa tim režimom ‘obračuna’ počevši od vrha piramide – od vlastodršca. U tom smislu, kada se držanje ovakvog simbola u službenim prostorijama vlasti podvede pod normativni i pravno obvezujući okvir slijedi da je takvim ponašanjem Predsjednik svjesno prekršio odredbe Ustava, domaćih Deklaracija te međunarodnih Rezolucija jer svi ti dokumenti osudu totalitarnih sustava predstavljaju kao europsku vrijednost te se od nacionalnih vlasti zahtijeva da na simboličkoj i svakoj drugoj razini javno i na nesumnjiv način manifestiraju privrženost tim europskim vrijednostima“, stoji u priopćenju Ureda odvjetnika Gredelja.

Dodaje kako je nesporno da sva ta simbolika koju predstavlja bista “druga” Tita ima veliko značenje koje služi rehabilitaciji zločinačkog totalitarnog režima i očuvanju i opravdanju totalitarne prošlosti s namjerom da se takva prošlost pretvori u sastavnicu sadašnjosti na način da se ‘prikriveno’ zagovara ideja jugoslavenskog zajedništva zajedno sa svim posljedicama koje su iz takvog zajedništva proizašle.

„Zbog ovakvog ponašanja Predsjednika Hrvatska i dalje ostavlja dojam balkanske države i to ne samo u geografskom nego i u političkom i svjetonazorskom smislu. Dakle, lako se zaključuje da je Republika Hrvatska članica Europske Unije samo de iure, dok je de facto miljama daleko od onoga što članstvo u EU zapravo podrazumijeva. Ako Hrvatska zaista želi biti europska država u punom smislu riječi nužno je da nositelj predsjedničke vlasti prekine svako koketiranje s likovima i simbolima komunističkog režima. Kako je Predsjednik javno izjavio da bistu neće maknuti, takvo njegovo koketiranje s totalitarnim režimom može prekinuti samo Ustavni sud“, stoji u priopćenju.

„Kako glede držanja biste Tita u Uredu Predsjednika ne postoji nikakva osuda trenutne političke vlasti niti šire javnosti, postoji bojazan da bi takav čin Predsjednika mogao bit samo simptom bolesti koja bi uskoro mogla postati kobna za temelje hrvatske države“, zaključak je Vladimira Gredelja.

Izvor: direktno.hr

 

 

Odgovori

Skip to content