SLAVEN LETICA: Evanđelje po Ivi ili Treća Republika

Iako je velikoj većini mojih čitatelja na ovom vjerskom i vjerničkom portalu jako dobro poznat dio Evanđelja po Ivanu koji se najčešće svodi na Isusove riječi upućene Tomi „Ja sam Put i Istina i Život”, ipak ću citirati cjelovitu Ivanovu priču o razgovoru Spasitelja s učenicima:

Evanđelje po Ivanu: 14,1-12

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: “Neka se ne uznemiruje srce vaše! Vjerujte u Boga i u mene vjerujte! U domu Oca mojega ima mnogo stanova. Da nema, zar bih vam rekao: ‘Idem pripraviti vam mjesto’? Kad odem i pripravim vam mjesto, ponovno ću doći i uzeti vas k sebi da i vi budete gdje sam ja. A kamo ja odlazim, znate put.”

Reče mu Toma: “Gospodine, ne znamo kamo odlaziš. Kako onda možemo put znati?”

Odgovori mu Isus: “Ja sam Put i Istina i Život: nitko ne dolazi Ocu osim po meni. Da ste upoznali mene, i Oca biste moga upoznali. Od sada ga i poznajete i vidjeli ste ga.”

Kaže mu Filip: “Gospodine, pokaži nam Oca i dosta nam je!”

Nato će mu Isus: “Filipe, toliko sam vremena s vama i još me ne poznaš? Tko je vidio mene, vidio je i Oca. Kako ti onda kažeš: ‘Pokaži nam Oca’? Ne vjeruješ li da sam ja u Ocu i Otac u meni? Riječi koje vam govorim, od sebe ne govorim: Otac koji prebiva u meni čini djela svoja. Vjerujte mi: ja sam u Ocu i Otac u meni. Ako ne inače, zbog samih djela vjerujte. Zaista, zaista, kažem vam: Tko vjeruje u mene, činit će djela koja ja činim; i veća će od njih činiti jer ja odlazim Ocu.”

 

Taj sam dio Evanđelja po Ivanu citirao stoga što je stari predsjednik Republike i novi predsjednički kandidat dr. Ivo Josipović svoju kampanju odlučio temeljiti na metafori puta: tvrdi da samo on i njegova ustavna komisija znaju – pravi put.

HINA je 29. studenoga 2014. njegovu „evanđeosku” objavu s tribine o budućim ustavnim promjenama, održanoj u „punoj dvorani Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić” ovako prenijela:

“Moj ustavni paket ozbiljna je i temeljita reforma cijele države i političkih odnosa koji jamči rast odgovornosti onih koji su izabrani. To je novi okvir koji će pratiti iskustva drugih zemalja, a koja su pokazala da nema gospodarskog oporavka bez promjena kakve sadrži moj izborni projekt, za koji tvrdim da je pravi put.”

Još je dodao:

“To je projekt novog ustava za moderniju Hrvatsku. Projekt nove Hrvatske – Druge Republike.”

Nakon pet godina predsjedničke vladavine Josipović je za nas spremio spasonosni „paket” (ustavni) kojim kani temeljito reformirati cijelu državu i sve političke odnose u njoj i ostvariti „projekt” nove Hrvatske koju – zbog samo njemu znanih razloga – naziva „Druga Republika”.

Kako sam taj izraz, s uvjerljivom teorijskom argumentacijom, baš ja prvi koristio (kasnije ga je koristio i Vlado Gotovac u vlastitoj političkoj kampanji) davne 1998. godine, želim ponoviti razloge zbog kojih je ta upotreba tada bila opravdana, a danas je, čak i „matematički”, potpuno promašena.

Pod „Prvom Republikom” mislio sam na ustavni i državni poredak, takozvani polupredsjednički sustav vladavine, uspostavljen Božićnim ustavom koji je imao svrhu olakšati praksu donošenja teških državničkih odluka u doba divljanja velikosrpske ratno-huškačke politike.

Nakon oslobođenja zemlje i nakon dva mandata dr. Franje Tuđmana, mislio sam da je nužno i moguće ustavnim promjenama uspostaviti „Drugu Republiku”. To se je kasnije doista i dogodilo kad je ustavnim promjenama iz 2001. dokinut polupredsjednički sustav i ozakonjen sabornički (parlamentarni) sustav, uz zadržavanje izravnog izbora predsjednika Republike.

Dakle, ako se predsjedničkom kandidatu doista vrzma po glavi, da se poslužim njegovim riječima, „temeljita reforma cijele države i političkih odnosa”, onda bi trebao govoriti o TREĆOJ (a ne o Drugoj) REPUBLICI.

Za ozbiljnu raspravu na tu temu postoji puno razloga, a najvažniji je taj što je „Druga Republika” (kojom su vladali: Ivica Račan, Stipe Mesić, Ivo Sanader, dr. Ivo Josipović, Jadranka Kosor i Zoran Milanović) veliki dio svog suvereniteta voljom naroda potvrđenog na referendumu 1. srpnja 2013. prenijela na – Europsku uniju.

Dakle, da je dr. Ivo Josipović osmislio projekt Treće Republike još bi se moglo povjerovati da zna „pravi put”. Ovako je očito da, nažalost, on sam i njegovi ustavni stručnjaci, ne znaju brojati do tri.
Autor: Slaven Letica/velecasnisudac.com

Odgovori

Skip to content