IVAN UGRIN: Kako je Miklenić ‘fulao ceo fudbal’

Splitska megamanipulacija, naslov je komentara glavnog urednika Glasa Koncila u posljednjem broju toga katoličkog tjednika od 7. prosinca 2014. Po mišljenju velečasnog Ivana Miklenića, prosvjed desetaka tisuća Hajdukovih navijača “Kontra sile, kontra mraka”, usmjeren protiv vrhuške Hrvatskog nogometnog saveza, “zapravo je novi korak na orjunaškom produbljivanju jaza između hrvatskog sjevera i juga”, čime je, kratko i slikovito rečeno: fulao ceo fudbal.

Ima u navedenoj Miklenićevoj kolumni zanimljivih teza, mnoge bih i osobno potpisao, međutim, nevjerojatno je da se glasnogovornik s Kaptola sam zapetljao u mrežu koju je ispleo. Najprije konstatira kako je “više nego očito da vlasti i njihove medijske produžene ruke u prvi plan javnosti nameću probleme ‘igre’, a ne ‘kruha’”, a potom se tragom naslova u tim istim medijima trudi potvrditi svoju iskonstruiranu tezu o nekakvoj orjunaškoj pozadini demonstracija.

A one su bile usmjerene prije svega protiv samovolje Zdravka Mamića, Davora Šukera i ekipe iz vrha HNS-a, koja, valjda zato što Dinamovi navijači bojkotiraju maksimirski stadion, sustavno kažnjava samo Hajduka i Torcidu, kojoj priječe ulazak na tribine, a za nacionalnu reprezentativnu vrstu ne pamtimo kad je bila u Splitu.

Da je uopće bio na prosvjedu na splitskoj Rivi, onda bi Miklenić vidio da su transparent koji se tamo pojavio, a na kojem je pisalo “ZG=BG”, organizatori odmah uklonili. Od neprikladnosti takve poruke već su se mnogi ogradili, a u obraćanju dijela govornika o tome kako će doći prosvjedovati ispred sjedišta HNS-a u Zagrebu ne može se artikulirati nikakav sukob Hrvata s juga i Hrvata sa sjevera.

Već sam pisao u komentaru za naš magazin “Naprid bili” kako je među onima koji bi htjeli svojatati prosvjed u Splitu bilo i zagovornika “navijačkog samoupravljanja”, bilo je, dakle, tamo i onih koji pripadaju lijevoj političkoj opciji, ali, isto tako, zna se da je i splitski HDZ stao iza navijača i njihova opravdanog bunta.

Sve se na Rivi događalo bez ikakvog ozbiljnijeg incidenta i tek neki povišeni tonovi, koji su razumljivi u situaciji koja je već godinama naelektrizirana, sasvim su zanemarivi u odnosu na ono što je potom uslijedilo. Prosvjed je već potaknuo dijalog i sastanke na relevantnim razinama o problemima u hrvatskom sportu, osobito u nogometu, najavljuju se izmjene zakona i način izbora predstavnika u sportske saveze.

A da se sve dogodilo u miru i bez ekscesa, itekako su zaslužne i naše novine. No, glavni urednik Glasa Koncila ne misli tako. Ističe sljedeće: “Slobodna Dalmacija je u svom subotnjem izdanju na prvoj i još dvije stranice donijela stav o ‘nogometnim problemima’ troje predsjedničkih kandidata i drugih političara te u istom broju na 1. stranici otvoreno pozvala: ‘Svi na Rivu, nitko na Poljud’.”

Pa za ime Božje, velečasni Mikleniću, zar smo trebali pozvati onu masu od tridesetak tisuća ljudi da se ide probijati kroz policijske kordone prema poljudskom stadionu?!

Znate li vi, uopće, da se to poslijepodne igrala već treća Hajdukova utakmica kao domaćina bez publike, i da je bilo nekih naznaka da bi netko mogao pokrenuti navijače da se usprkos zabrani HNS-a pojave na tribinama? Mi smo se u svemu ponijeli odgovorno, i prije i poslije prosvjeda, za razliku od vas i tjednika koji uređujete. Jer, naslov vašeg komentara zapravo ide u prilog mogućem “sukobu hrvatskih građana s juga države s onima u glavnom gradu”(!).

Autor: Ivan Ugrin/misija.slobodnadalmacija.hr

 

Odgovori

Skip to content