ANTUN BUDIMIR: Propast megamanipulacije

Ivan je Miklenić jedini od svih komentatora u hrvatskim medijima prepoznao i ispravno nazvao prosvjedovanje na splitskoj Rivi 29. studenoga kao megamanipulaciju. Urednik se Glasa Koncila opet potvrdio kao najbolji i najdublji hrvatski društveni analitičar, a kako su manipulatori uspjeli sve izokrenuti naopačke tako je i Miklenićev komentar Splitska megamanipulacija pročitalo vjerojatno najmanje čitatelja. I inače su katolici poznati po tome da ne konzumiraju svoje medije, ne kupuju svoje proizvode i ne žive svoju vjeru. No, katolici su u splitskoj megamanipulaciji sporedna priča. Premda bi trebali biti većinski čitatelji Glasa Koncila. Vlastodršci i manipulatori Hrvatskom samo su željeli samozadovoljavanje splitskom potvrdom milanske diverzije protiv hrvatskoga nogometa. Uz to je dodatni povod bila azijska turneja predsjednika Hrvatskoga nogometnoga saveza Davora Šukera. Ne bi im dobro legla, pa su pokušali diskreditirati njegovu međunarodnu promociju i eventualni njegov budući ulazak u Izvršni odbor FIFA-e. Bio bi to golem uspjeh za hrvatski nogomet, a ljevičarskim vlastodršcima najviše smeta upravo bilo kakav hrvatski uspjeh. Osobito onaj u međunarodnim razmjerima, jer domaće sve brzo unište.

Razlog tomu sasvim je prozaičan. Svaki je hrvatski uspjeh ugroza njihovim prijevarama i uzurpiranju vlasti. Oni se osjećaju sigurno samo u hrvatskim granicama, jer su u njima uspjeli jednom dijelu stanovništva isprati mozak do mjere da prosvjeduju protiv sebe, a rade za svoje neprijatelje. Takve oni nazivaju korisnim budalama. Zato hrvatske dionice kotiraju samo ukoliko su zaštićene međunarodnim ugovorima ili tijelima. Šukeru je sreća da postoji FIFA, koja je ovakve i slične vlastodršce velikoga želuca, a sitnoga zuba davno apsolvirala. Jer su Hrvati slagani, Udbinim ubojicama mora suditi njemački sud. Jer su Hrvati slagani, nije provedena lustracija komunističkih kadrova. Jer su Hrvati slagani, Ivo je Josipović predsjednik i predsjednički kandidat. Jer su Hrvati slagani, branitelji stopostotni invalidi mjesecima žive na ulici pod šatorima. Da nisu slagani nitko im ne bi mogao godinama bacati prašinu u oči o vatrogascima s Kornata kao o istinskim herojima s prikrivenom i sublimiranom porukom: To nisu branitelji. Vatrogasci su stradalnici do mučeništva, a istinski su heroji ipak samo hrvatski branitelji. Očito su Hrvati popili i tu laž, pa svoje heroje ostavljaju na ulici!

Sve je to bitno. Ali što je odlučujuće? Najbitnije je ipak od svega pitanje: Može li se s izmanipuliranim ljudima graditi država, društvo, dobro, istina, pravda, budućnost, uspjeh, zajedništvo? Povijesna je istina da ne može. Slagan i izmanipuliran pojedinac i zajednica nisu sposobni uvidjeti bit problema i zadaću. Slagani ne mogu pronaći adekvatna sredstva, jer ne znaju što moraju činiti kao ni što žele postići. Takvi funkcioniraju poput Skinnerova psa. Sline kad čuju zvono. Zato nas samo međunarodni odnosi i organizacije mogu spasiti. Naš je portal pisao o punoljetnosti manipulacije. Miklenić ju je nazvao megamanipulacijom. Bolno je što slagan čovjek nema budućnosti. A mi među slaganima živimo. Tko ne vidi da se od detuđmanizacije radi o sabotaži hrvatske države, već je u propasti.

Autor: Antun Budimir/vjeraidjela.com

Odgovori

Skip to content