DOSAD NAJTEŽE OPTUŽBE NA RAČUN MILANOVIĆEVE VLADE

Najteže optužbe na račun Milanovićeve vlade: Doznajte tko su ministri umočeni u korupciju u samom vrhu Vlade

Ne piše nam se dobro, bio bi rezime analize koju je objavio britanski tjednik Economist, analizirajući stanje u državi, ali i aktualnu Vladu.

Crne prognoze koje pristižu sa svih strana, boljka su od koje se aktualna Vlada teško može zaliječiti. Ne može im pomoći niti optimizam uvijek nasmijanog ministra loše frizure, Branka Grčića. Pozitivne prognoze za vladajuće ne stižu niti nakon posljednje analize uglednog britanskog tjednika ‘Economist’. Ondje se predviđa da bi Vlada do kraja 2015. godine mogla biti suočena s optužbama za korupciju, i to u samom vrhu. Uz to, navodi se kako bi se nepopularna koalicijska Vlada kojom rukovodi Zoran Milanović s izborima mogla suočiti u prosincu 2015. godine, ali prije toga potrebno se izboriti s mjerama štednje, koje su nametnute iz Bruxellesa. Također, prunuđeni su suočiti se s navodima o korupciji u vrhu Vlade, ali i s punih šest godina recesije. Ipak, čini se da svojom prognozom ovaj ugledni tjednik nije otkrio ništa posebno, jer s navedenom problematikom hrvatski je narod više nego dobro upoznat.

No, tko su članovi Vlade na koje bi se mogli odnositi navodi o korupciji? Čitav niz ministara prozivan je, a po svemu sudeći i biti će prozivan zbog cijelog niza afera. Štoviše, teško je pronaći onoga ili onu u čijem se resoru nije dogodila barem jedna sitna aferica. Pa tako, kao što je već poznato ministrica Pusić voli letjeti, a ministar Varga skijati. A premijer koji na prvi pogled djeluje kao zbunjen, ali pošten, također ima kukolja u svojem dvorištu. Naime, njegov brat Krešimir nedavno se našao u središtu ne baš ugodne afere. Prema pisanju medija Krešimir Milanović lobirao je za Pismo hrana servis, tvrtku koja arhivira dokumente Porezne uprave. Prihodi tvrtke od 2012. godine drastično su porasli. No, to ne treba previše čuditi jer se u svojim lobističkim poslovima Krešimir pozivao na utjecaj brata Zorana Mkilanovića te tako tvrtkama suradnika i partnera omogućio milijunsku zaradu. Lobist je premijerov brat bio i za spomenutu tvrtku. Kakve li slučajnosti, prihodi joj počinju rasti u trenutku kada Zoran Milanović sjeda u premijersku fotelju. Dio kolača u ovoj ne baš slatkoj priči imala je i nedavno smijenjena šefica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec. Dakako, nije brat Krešimir jedini koji je prste umočio u pekmez, jer opasan smrad proteklih se mjeseci, ako ne i godina širio iz resora ministara-ljubimaca premijera Milanovića. Riječ je o Mihaelu Zmajloviću, Tihomiru Jakovini te Siniši Hajdašu Dončiću. Postoji li mogućnost da su upravo oni zapeli za oko britanskom mediju?

Mihael Zmajlović

Famozno preseljenje koje je naš portal prvi razotkrio, trebalo se odviti o strogoj tajnosti. Kanio je Zmajlović diskretno i bez puno pompe Ministarstvo okoliša preseliti u zgradu Zagrebtowera, čije bi preseljenje porezne obveznike stajalo 11,2 milijuna kuna. Premijer Milanović tu je Zmajlovićevu odluku stopirao, nakon napisa u našem mediju. Ipak, teško se oteti dojmu da ovo preseljenje neobično podsjeća na slučaj Planinska, zbog kojega se sudi bivšem premijeru Sanaderu. Upućeni tvrde da je Zmajlović kanio svoje Ministarstvo preseliti u luksuzni neboder, u kojem bi ga dočekala privatna luksuzna kupaonica koju bi porezni obveznici trebali platiti 6.3 milijuna kuna godišnje. Za sličnu kupaonicu izborio se i Sven Muller direktor Fonda za zaštitu okoliša, koji također seli u Zagrebtower. Posve slučajno, Muller je prije sadašnje funkcije bio direktor u tvrtki koja je bila investitor gradnje istog tog nebodera, a bio je i član uprave tvrtke koja je bila izvođač radova. O bespotrebnom preseljenju progovarali su svojevremeno zaposlenici Ministarstva, tvrdeći kako je priča oko seljenja po ministra prilično isplativa jer kani uzeti proviziju pogodujući prijatelju.

Selibda se mora obaviti prije parlamentarnih izbora da bi mlađahni ministar i direktor Muller uzeli proviziju, a po kuloarima Zmajlovićeva ministarstva, ali i u središnjici vladajuće stranke na Iblerovu trgu, već se uveliko priča da je takva odluka donesena kako bi se najveći dio tih odobrenih sredstava mogao koristiti u SDP-ovoj izbornoj kampanji za naredne parlamentarne izbore.

Sve afere ministra Jakovine

Zbog odluke da osječkom kralju šećera Marku Pipuniću dodijeli izvoznu kvotu od osamdeset tisuća tona šećera u EU, koju je donio u rujnu 2012. godine, ministar Jakovina postao je prema pisanjima medija predmet istrage Uskoka. Ova ministrova odluka istražuje se više od godinu dana jer se sumnja da je Jakovina namjerno pogodovao kralju šećera na štetu Željka Zadre. Tvornici šećera Osijek odlukom je odobrena izvozna kvota od 80.997 tona šećera, premda je Hrvatska u EU mogla izvesti maksimalno 180 tisuća tona šećera. Tim činom, Pipunićeva tvornica dobila je 45 posto ukupne izvozne kvote. S druge pak strane, dvije Zadrine tvornice (Viro i Sladorana) dobile su preostalih 55 posto.

Zato je Sladorana kazneno prijavila ministra prije više od godinu dana kao osobu koja ih je oštetila za više od sto milijuna kuna, a šteta je nanesena i šećerani Viro i to za oko 15 milijuna kuna. Šećerane Viro i Sladorana, navodno, planiraju pokrenuti pravni postupak protiv samog ministra poljoprivrede, umjesto da državu tuže za naknadu štete. No, od države će tražiti da im se izgubljena količina iz smanjenih kvota koje im je dodijelio Jakovina, nadomjesti tijekom sljedećeg razdoblja. A afera s poljoprivrednom ljekarnom, jedna je od prvih koje su se obile o glavu ministru Jakovini. Na vidjelo je, naime, izašlo da je njegova tvrtka TJ-PROM, registrirana kao poljoprivredna ljekarna, za porez ostala dužna 150 tisuća kuna. Zbog toga se tjednima povlačio po medijima koji su ga optuživali za sukob interesa. Potom su uslijedili i odlasci njegovih bliskih suradnika – u vrlo kratkom periodu napustilo ga je njih petero – a po mnogima, na njihova mjesta došle su nestručne osobe. Kaosu u Ministarstvu poljoprivrede doprinijela su i sumnjiva zapošljavanja, a navodno je jedan zaposlenik u službu došao samo zato što je ljubavnik ministrove pomoćnice. Njegov resor potresla je i afera s alfatoksinom u mlijeku – iz njegova kabineta izvijestili su javnost o povlačenju kontaminiranih mlijeka s tržišta. U međuvremenu, Jakovina i njegova pomoćnica Mirjana Matušić Pišl tvrde da se problem rješava davanjem nezagađene hrane – kravama. Obećavalo se da će se sve sanirati u roku od nekoliko dana, a svi farmeri iz robnih rezervi trebali su dobiti zdravu hranu. No, unatoč najavama, problem nije tako hitro riješen pa je samo 20-ak dana nakon izbijanja afere, ministar najavio intervenciju i otkup mlijeka opasnog po zdravlje!
I Zakon o poljoprivrednom zemljištu ministra Jakovine bio je trn u oku mnogima jer, kako se kazivalo, njime se pogodovalo krupnom kapitalu unatoč pričama da je kreiran za marljiva gospodarstva. Sporan je u toj priči bio Krešimir Kutureovac, suprug njegove pomoćnice, inače zaposlenik Agrokora. Zaključilo se iz cijele priče da će državne oranice u jeftin zakup na 50 godina lakše dobiti, primjerice Belje, nego skromno poljoprivredno gospodarstvo.
Nedavno je pak izašao podatak da svaka četvrta kuna iz proračuna za poljoprivredu odlazi na administraciju i ministrova redovna putovanja. Ono posljednje, za koje su ga prozivali iz oporbe, bilo je putovanje na Bali – zamjerao mu se tada luksuzan smještaj s još dvije pomoćnice.

Ministar Vrdoljak

Premda je hrvatskom gospodarstvu hitno potrebna infuzija, ili lijek za oporavak, problema s egzistencijom ministar Vrdoljak nema, jer dovodi se u vezu s nizom tvrtki, koje su iako slove na ime njegove supruge i prijatelja, poslovno procvjetale otkako se on uključio u politički život i zasjeo na ministarsku funkciju.

Svoj upliv u duboke političke vode započeo je Vrdoljak kontroverznim plakatom, koji datira s lokalnih izbora iz 2008. godine u Osijeku. Na njemu Vrdoljak drži dvije lopte uz slogan ‘The Man with the Balls’. Treba li napominjati da su se lopte nalazile na razini njegova spolovila? Tom zanimljivom doskočicom ministar je želio poručiti kako se radi o poštenom i hrabrom čovjeku čistih ruku. Mnogi stanovnici Osijeka, još uvijek nisu zaboravili Vrdoljakovo obećanje da će tvrtki Elektromodul oduzeti koncesiju za parking te milijune koji se na taj način rasipaju vratiti u gradsku blagajnu. No, po dobro znanom običaju po dolasku do fotelje, na obećanje ja zaboravio. Možda i stoga što se uspijeva zbližiti s osječkim tajkunima? Nije se Vrdoljak morao puno penjati do ministarske pozicije, loptice su se jednostavno posložile, a kada su se već loptice složile on je počeo ordinirati. Vrdoljakovi ljudi ordiniraju tako od HEP-a, preko HŽ-a sve do Nexe grupe. Dakako, hrvatska politika dobro je umrežena, pa se tako po slavonskoj metropoli mogu čuti glasine kako je upravo Vrdoljak sponzor aktualne osječke vlasti. Ipak, vratimo se na trenutak tvrtkama s kojima se ministar povezuje. Kako se on ugodno smjestio u ministarsku poziciju, tvrtke s kojima je bio povezan, kao što je ATO inženjering, iz nekog razloga bilježe značajan rast, a da je tome tako svjedoče i javno dostupni podaci. Naravno, posve slučajno poslovni uzlet tvrtke poklapa se s Vrdoljakovim ulaskom u ministarsku fotelju, a time i u HEP. Popis Vrdoljakovih afera, doista je impresivan. Od Ledove škrinje, kojom se njegova supruga hvalila na fejsu, do lažiranja vrijednost stana kada je zatajio gotovo 50 kvadrata šupe kako je sam kazao te još pokoju sitnicu. Javnost je tako danima svjedočila zbivanjima u, i oko Vrdoljakova stana, ali zanimljivo je spomenuti sumnje da je do njega došao na pomalo upitan način. Je li Vrdoljak uistinu sredio poslove tvrtki od koje je kupio stan po povlaštenoj cijeni, pitanje je koje je ostalo u zraku, premda je priča dospjela do dijela javnosti. Do dijela javnosti dospjela je i priča o Vrdoljakovom pogodovanju kumovima. Naime, ministar Vrdoljak u kumstvu je i s Goranom Đanićem, načelnikom Općine Podgorač nedaleko od Našica. Ovaj dvojac spojila je stranka, odnosno HNS koji trenutno uživa podršku 1,2 posto građana Hrvatske te se polako, ali sigurno približava pozitivnoj nuli. Načelnikova supruga Julija Đanić ima otvoreno nekoliko tvrtki, a jedna od njih je i TERA d.o.o., tvrtka je to koja se među ostalim djelatnostima bavi i održavanjem trase ispod dalekovoda. Jednostavnije rečeno, prema internetskoj stranici fininfo.hr TERA se bavi elektroinstalacijskim radovima, što pak ovu tvrtku povezuje s HEP-om, a time i dovodi u vezu s ministrom Vrdoljakom. No posao kojim se bavi Đanićeva tvrtka procvao je otkako je kum Vrdoljak postao ministar pa se stoga nametnulo pitanje – namješta li Vrdoljak kumu poslove? Đanić je navodno lokalni šerif u Podgoraču, a premda upravlja svojom općinom u njoj ne živi, već je vodi iz obližnjih Našica. Poduzetni načelnik u Podgoraču ima i obrt za proizvodnju alkoholnih pića, a u posljednje vrijeme pripisivala mu se afera s općinskom zemljom koju je obrađivala Osatina d.o.o., tvrtka koja je izgubila na natječaju i zbog manjka zemlje otpustila deset radnika, ljudi od 50 godina. Zemlja je navodno podijeljena Đanićevim ljudima. Također, ovaj načelnik unazad nekoliko godina kupuje parcele prema prostornom planu Općine Podgorač, a na zemlji sadi voćnjake koje nitko ne obrađuje te iste prodaje državi za solidne novce. Na tim parcelama se prema prostornom planu rade akumulacijska jezera, a puno toga u Đanićevom poslovanju je zataškano. Sve u svemu zanimljivo je kako je Đanić od poštara s kumom na visokoj poziciji ostvario poslovni uzlet u maloj slavonskoj općini. Pored gomile afera koje su se nagomilale oko Vrdoljaka, valja se zapitati do kada ga premijer Zoran Milanović misli štititi, te kada će neovisne hrvatske institucije provjeriti ministrove poslove?

Hajdaš Dončić pun afera kao šipak koštica

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić na prvi pogled djeluje samozatajno. No, za njega se priča da je pun afera kao šipak koštica. Hajdaš Dončića kratko se prozivao zbog malverzacija u HŽ Cargu te misterioznog nestanka vagona, tvrdeći da je na pomolu majka svih afera. A Hajdaš Dončić ima puno toga reći i o Ugovoru o koncesiji Zračne luke Zagreb, ali dakako, po običaju potrebno je sačekati da hrvatske institucije odrade svoj posao.
Autor: Iva Međugorac/dnevno.hr

Odgovori

Skip to content