Ekumenskim bogoslužjem u sarajevskoj katedrali počela Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

Sarajevo, (IKA/KTA) – Ekumenskim bogoslužjem Riječi u večernjim satima u nedjelju 18. siječnja u katedrali Srca Isusova u Sarajevu počela je Molitvena osmina za jedinstvo kršćana. Bogoslužje je predvodio vrhbosanski nadbiskup metropolit kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s apostolskim nuncijem u Bosni i Hercegovini Luigijem Pezzutom te uz sudjelovanje šestočlane delegacije Metropolije SPC dabrobosanske, brojnih svećenika, redovnica, bogoslova i ostalih vjernika.

Kardinal Puljić pozdravio je sve nazočne, a na osobit način pravoslavno izaslanstvo te podsjetio da je molitveno slavlje za ovogodišnju Molitvenu osminu pripremljeno u Brazilu koji je vrlo religiozna zemlja, ali koji proživljava vrijeme rastuće netolerancije što se očituje u nasilju prema manjinama i slabima. Dodao je da postoji netolerancija i među tamošnjim kršćanskim skupinama i Crkvama pa neke od tih Crkava i skupina prestaju tragati za većim stupnjem vidljivoga jedinstva. Potaknuo je sve kršćane na molitvu za jedinstvo kršćana.

Odlomak iz Evanđelja po Ivanu u kojem se opisuje susret Isusa i Samarijanke na Jakovljevu zdencu, a iz kojeg su uzete Isusove riječi “Daj mi piti!” kao središnja tema ovogodišnje Molitvene osmine za jedinstvo kršćana, pročitao je franjevački provincijal Bosne Srebrene fra Lovro Gavran.

Prigodnu propovijed uputio je predstavnik Metropolije dabrobosanske protojerej stavrofor Vanja Jovanović, sarajevski paroh. Osvrćući se na susret Isusa i Samarijanke, o. Vanja pojasnio je da je nerijetko izraelski narod zbog neprijateljstva izbjegavao Samarijance te istaknuo da se iz spomenute zgode jasno vidi da Isus ima namjeru preći granice naroda kojem pripada i susresti se s drugim jer “nije došao među nas zbog jednog naroda i jednog dijela zemlje nego radi svih nas i cijelog svijeta – što mi nerijetko zaboravljamo”. Napomenuo je kako ni žena Samarijanka nije slijedila pravila svoje kulture, svoga naroda nego je započela razgovor s Isusom. “Da bi se razbili zidovi mržnje između naroda, potrebno je prvo razbiti zidove između čovjeka i čovjeka. Krist ne omalovažava ni Samarijanku ni izvor ni bilo što drugo – On skreće razgovor – s tim nam pokazuje smirenje i uči nas milosrđu i uslužnosti. Dakle, skreće razgovor zbog blaga koje može ponuditi – živu vodu, evanđeosku radost i nadu! Ne bi li upravo to trebao biti uzor našeg kršćanskog života u odnosu ka drugom – a na putu ka Spasenju? Naravno da bi – jer je ‘živa duša ljudska i vazda žedna života’ – ‘vazda žedna Boga'”, istaknuo je o. Vanja.
Istaknuvši da Krist svima nudi “blagodatnu i životvornu vodu Duha Svetoga i silu Njegovu – živu vodu”, o. Vanja kazao je da susret na Jakovljevu zdencu svjedoči kako “nema sljepila koje se ravna spram određenih normi – jer je u pitanju živa voda iz životodavnog izvora – pred kojim je drugi – moj način postojanja”. “Da nije tako, mi danas ne bismo bili kršćani – jer smo drugi u odnosu jedan povijesni narod. Spasitelj nije dijelio živu vodu samo Samarijancima i Židovima. On ju je dijelio i dijeli je i danas svima i svakome. Izvor vode žive iz kojeg pijemo – je za sve i za sva vremena na putu ka kraljevstvu Božjem koje je u nama. Svi smo pozvani širiti ovu riječ – svjedočeći Istinu koja je uvijek iznad svih horizontalnih normi i obrazaca – Istinu kojoj je jedina norma konačno stanje svega – kraljevstvo nebesko a jedini važeći obrazac – život po obrazu Božjem”, kazao je o. Vanja.

Molitve su čitali mladi katolici i pravoslavni, a u molitvi vjernika se molilo: da svi ljudi prepoznaju Božju volju kako bi se, unatoč svim razlikama, susretali s povjerenjem, uljudno i suradnički; za sve koji pomažu bližnjima, da svojom ljubavlju, skrbi i gostoprimstvom budu znakom jedinstva u Kristu; za pomoć svima koji teže miru; za pomoć Crkvi da čuje Božji glas i prepozna da ju zove k jedinstvu u bogatstvu pomirenih različitosti; za da im Gospodin žeđ utaži vodom života…
Kardinal Puljić i protojerej Vanja su uz posudu s vodom, koja je podsjećala na Jakovljev zdenac i na krsni zdenac, položili kruh i vino kao simbole Euharistije pod kojom kruh postaje Tijelo Kristovo, a vino Krv Isusa Krista. “Uz posudu s vodom stavljam ovaj beskvasni kruh kao simbol Euharistije tijekom koje se vjernici hrane Tijelom Isusa Krista. Prinoseći kruh kod Euharistije svećenik moli da bude blagoslovljen Gospodin, Bog svega svijeta od čije darežljivosti okupljena vjernička zajednica, Njemu na slavu prinosi kruh, plod zemlje i rada ruku čovječjih, koji u Euharistiji postaje kruhom života. Kako bi nam dao Euharistiju, Isus je izabrao jelo u kojem se sjedinjuju Božji dar, plod zemlje i rad ruku čovječjih”, kazao je kardinal Puljić.
“Pored posude s vodom i pored kruha stavljam ovo vino koje donosimo kod Uznosenja svetih darova i koje kod Euharistije postaje Krv Kristova kojom se pričešćujmo i koja je izlivena za otpuštenje grijehova. U Euharistiji se sjedinjujemo s Kristom da bi Njegova radost bila u nama i da bi naša radost bila potpuna”, kazao je o. Vanja. stavljajući vino.

Nakon što su svi nazočni izmolili “Oče naš”, uslijedilo je kratko svjedočanstvo mladih katolika Vrhbosanske nadbiskupije iz Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih “Ivan Pavao II.” iz Sarajeva i mladih pravoslavaca Metropolije dabrobosanske iz crkve Sv. Vasilija Ostroškog iz Istočnog Sarajeva uključenih u ekumenski projekt “Koračajmo zajedno”. Istaknuli su da taj projekt ima za cilj upoznavanje i edukaciju mladih katolika i pravoslavnih o utjecaju stigmi i predrasuda na zajednički život, ali i na osobni rast i razvoj. Napominjući da je projekt započet prije dvije godine, kazali su da je formiran tim mladih katolika i pravoslavnih koji je osmislio tri zanimljive predstave o običajima i tradiciji katolika i pravoslavnih u Bosni i Hercegovini, a predstave su prikazane u Sarajevu, istočnom Sarajevu i Foči. Dodali su da su mladi osmislili i edukativne radionice te posjećivali škole, župe i parohije u BiH, a organizirali su i dva ljetna ekumenska kampa pod nazivom “Friedensgrund BiH” (Temelj mira BiH) kroz koji je prošlo oko 100 mladih katolika i pravoslavnih iz različitih krajeva BiH. Spomenuli su i da je kroz projekt “Koračajmo zajedno” organiziran i put na Europski susret zajednice Taizea u Prag, na koji se odazvalo pedesetak mladih katolika i pravoslavnih koji su zajedno s mladima iz cijele Europe dočekali Novu 2015. godinu.

Nakon Ekumenskog bogoslužja Riječi kardinal Puljić ugostio je pravoslavno izaslanstvo u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog.
U subotu 24. siječnja u 19.30 sati u katedrali Srca Isusova u Sarajevu održat će se Ekumenski koncert kršćana grada Sarajeva. Posljednjeg dana Molitvene osmine, u nedjelju 25. siječnja, u 18 sati u Sabornoj crkvi u Sarajevu bit će upriličena služba čitanja, jektenija, a prigodnu propovijed uputit će apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup Luigi Pezzuto.

Izvor: IKA

Odgovori

Skip to content