Tomac: Josipović je stalno lagao, Kolinda ga je propustila ‘nokautirati’

Doveli su Maštruka da govori o Kolindi premda je Maštruko njezin političi protivnik, dok je o Josipoviću govorila samo njegova mama, primijetio je dr. Tomac

Umirovljeni profesor novinarstva i politologije, dr. Zdravko Tomac, odmah na početku svoje analize je primijetio da RTL televizija nije položila ispit po kriteriju objektivnog novinarstva.

”Bili su vrlo pristrani, pogotovo u prilogu koji je prethodio sučeljavanju. Doveli su Ivicu Maštruka da govori o Kolindi Grabar-Kitarović premda je Maštruko njezin politički protivnik. Josipoviću, s druge strane, nisu doveli nikoga. O njemu je govorila samo njegova mama. Bio je to izrazito navijački i neobjektivan prilog. Već zbog toga, sučeljavanje je izgubilo na draži. Radi se, dakle, o velikoj manipulaciji. No, čak i pored toga što je stavljena u nepovoljan položaj i što je i televiziju imala protiv sebe, Kolinda Grabar Kitarović je bez sumnje pobjednik sučeljavanja za svakog objektivnog gledatelja”, istaknuo je profesor Tomac te je potom nabrojao činjenice na osnovu kojih temelji svoju prosudbu.

Sebi pripisivao ono što ne stoji, a Kolindi podmetao

”Kao prvo, Josipović je dosta lagao. Na primjer, o tome što je napravio u svom mandatu. Sebi je pripisivao nešto što ne stoji, a lagao je i kada je optuživao Kolindu. Stalno je ponavljao da je ona bila dio pljačkaške ekipe u Sanaderovoj Vladi mada je ona otišla iz Vlade 2008. godine. Poznato je, naime, da su problemi nastali u drugom mandatu. Za vrijeme prvog mandata i kancelarka Merkel je vjerovala Sanaderu”, primijetio je dr. Tomac.

Nabrojao je potom ono što je Kolindu Grabar-Kitarović, prema njegovu mišljenju, pretvorilo u uvjerljivu pobjednicu televizijskog sučeljavanja.

Kolinda je bila vrlo iskrena i optimistična

”Predsjednička kandidatkinja HDZ-a je, za razliku od Josipovića, bila vrlo iskrena pa je rekla da je Vlada Ive Sanadera imala loših, ali i dobrih poteza. Istaknula je da je ta Vlada imala dobre rezultate, jer inače ne bi ni dobila izbore. Bila je puna energije i optimizma, za razliku od Josipovića, koji je djelovao kao da je pao s Marsa. Odgovarao je na pitanja kao da ga pet godina nije bilo u Hrvatskoj, premda je itekako odgovoran za današnje stanje u zemlji. Jer ako 12 kvartala za redom pada BDP i ako je danas mnogo gore nego što je bilo kada je postao predsjednik, onda bi on morao ugraditi i svoju odgovornost u sve to. A ne se ponašati kao da nije bio u Hrvatskoj. Ipak se na kraju ‘prebacio’ kada je rekao da oni koji su stvorili krizu ne mogu biti i rješenje za tu krizu. Priznao je, dakle, da ne može biti rješenje i tu poruku bih, na Kolindinu mjestu, koristio dalje u kampanji. Jer predsjednik se ne može izuzeti od stanja u državi. Josipović je cijelo vrijeme nastojao podvaliti Kolindi te se ponašao kao zločest čovjek. No, ona mu nije odgovarala na sličan način”, primijetio je profesor Zdravko Tomac.

Josipovića nikada ne bi izabrao za kuma

Nadodao je potom da nikada ne bi odabrao Josipovića, kada bi, primjerice, birao kuma za svoju unuku.

”Ne bih mu ni bicikl posudio jer je pokazao da mu se ne smije vjerovati. On je manipulator i opasan čovjek. Njegov ”pravi put” je u stvari put u ponor. Kolindi Grabar-Kitarović, pak, zamjeram što je propustila ‘nokautirati’ Josipovića u trenutku kada je bio vidljivo uzdrman. Mogla je to učiniti pitanjem: ”po kojim kriterijima je Vesna Teršelić savjest hrvatskog društva”, ili ”zašto je zajedno s Vesnom Pusić radio na tome da se povuče tužba za genocid protiv Srbije”, ”zašto je podupirao strategiju Vojislava Šešelja, srbijanskog premijera Vučića i predsjednika Nikolića”… No, mislim da je, prije svega, voditelj emisije trebao postaviti ta pitanja. Premda je Kolinda Grabar-Kitarović ovaj put propustila, metaforički rečeno, nokautirati Josipovića, to još uvijek može učiniti u sljedeća dva sučeljavanja. Kolinda Grabar-Kitarović se, u svakom slučaju, predstavila kao dobra osoba, osoba kojoj se može vjerovati, za razliku od njezinog protukandidata”, zaključuje politolog i politički analitičar dr. Zdravko Tomac.
Izvor: direktno.hr

1 comment

Odgovori

Skip to content