BLOKIRANI: Bravo za predsjednicu

Grabar-Kitarović pokazala je da predsjednik ne mora biti fikus

“Predsjednica je napravila ono što je obećala na naše traženje. Sutra imamo zakazan prijem u Uredu predsjednice. Zahvaljujemo joj što je čovjek i što je ispunila riječ”, kažu po pokretanju postupka za ocjenu ustavnosti dijelova Ovršnog zakona

Nakon što je predsjednica Kolidna Grabar-Kitarović ispunila jedno od predizbornih obećanja i poslala Ovršni zakon na ocjenu ustavnosti, svoje zadovoljstvo ovim potezom za direktno.hr prenijela je i predsjednica Udruge Blokirani Miriam Kervatin.

“Predsjednica je napravila ono što je obećala na naše traženje. Sutra imamo zakazan prijem u Uredu predsjednice. Zahvaljujemo joj što je čovjek i što je ispunila riječ”, rekla je Kervatin.

Predsjednica Blokiranih dodaje da u Ovršnom zakonu ima još točaka koje bi trebalo poslati na Ustavni sud, ali ovo je korak u pravom smjeru.

Podsjetimo, Ured predsjednice priopćio je da je na temelju članka 35. alineje 3. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović podnijela 24. veljače 2015. godine zahtjev za ocjenu suglasnosti s Ustavom Republike Hrvatske dijela članka 75. stavka 5. u vezi s člancima 84.a i 127., te članka 127. Ovršnog zakona te podredno i inicijativu za pokretanje postupka praćenja ostvarivanja ustavnosti i zakonitosti, a na temelju članka 125. alineje 5. Ustava Republike Hrvatske i članka 104. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske.

“Pri podnošenju Zahtjeva, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović posebno je vodila računa o zaštiti ustavnih vrijednosti poput prava na dom, zabrane diskriminacije, prava na poštivanje privatnog i obiteljskog života te prava vlasništva”, priopćili su iz Ureda predsjednice.

“Kao dinamičnoj osobi zahvaljujem joj se kao ženi koja drži do svoje riječi. Njeni postupci pokazuju da predsjednik ne mora biti fikus. Drugačije je kada Ustavnom sudu zahtjev preda predsjednica države, a drugo kada to učini udruga građana. Predsjednik ipak nikada neće predati zahtjev koji ne drži vodu”, nastavlja Miriam Kervatin.

Predsjednica Blokiranih ponovila je da je u Hrvatskoj svaki deseti radno aktivan stanovnik blokiran i to podacima za studeni. Od tada, ne sumnja, ima ih još više. FINA je po posljednjim podacima objavila da je taj broj 322.500.

“To je nezabilježeno u svjetskoj praksi. To nije problem pojedinca, nego je to državni problem broj jedan, kada su građani dužni kao cijela ekonomija”.

Kervatin je podsjetila kako su počeli iz bezizlazne situacije, u trenu kada im je bilo uništeno dostojanstvo, ali ipak su smogli snage za borbu.

“Ukazali smo na loš zakon, postupno smo okupljali ljude, a prije godinu dana o blokiranima se pričalo samo kao o stupu srama. Moram priznati, uspjeli smo uz pomoć medija, jer je i ta struka puna ljudi kojima kasne plaće, koji su blokirani… Prvi smo upozoravali da ćemo doći u stanje da su građani dužni kao cjelokupna ekonomija, već u ožujku prošle godine, samo mjesec dana nakon što smo se registrirali”, zaključila je predsjednica Blokiranih.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content