Pjesmu “Kad si bila četiri svoja sina” Branka Mlinar posvetila Kati Šoljić

Omiška pjesnikinja Branka Mlinar pjesmu “Kad si bila četiri svoja sina”, posvećenu Kati Šoljić, rođenoj na današnji dan, njezinoj boli i patnji, uvrstila je u svoju najnoviju, tek tiskanu zbirku “Vukovar istini pripada”

Vukovarska majka hrabrosti, Kata Šoljić, bila je simbol patnje i hrabrosti hrvatske majke u Domovinskom ratu. Rodila je šestero djece: Niku, Ivu, Miju i Matu, te kćeri Mariju i Anu. U Domovinskom je ratu izgubila četvoricu sinova: Niku, Ivu, Miju i Matu. Ova junakinja Domovinskog rata rođena je na današnji dan, 23. veljače 1922. godine u Vukšiću Donjem kod Brčkog, a preminula je u Zagrebu, 8. srpnja 2008. godine, te je zaslužila da je se još jednom prisjetimo, kao i na svu žrtvu i patnju koju je prošla.

Najstariji sin Niko ubijen je u Srijemskoj Mitrovici, za njim ostala tri sina sa svojim obiteljima. Mijo je ubijen u kukuruzištu, u Srijemskim Čakovcima. Ivo, zapovjednik Mitnice, nestao je u proboju u Dunavu. Za njim je ostalo je troje malodobne djece. Mato je ubijen u napadu na vojarnu. U ratu su bili i kći Marija i zet Stjepan Barišić, zet Ivan Vukojević, unuci Zoran, Franjo, Anto i Toni. Kći Marija sa svojom obitelji prošla je teško zatočeništvo Srijemske Mitrovice. Drugog zeta zahvatila je smrt u proboju. Kći Ana ostala je sama s dva sina.
– Ni jednog tijela, ni jednog groba nad kojim bih zaplakala. No, moji sinovi svoje živote nisu dali uzalud. Ostali su da brane svoj grad, takvi su bili moji sinovi – govorila je Kata Šoljić.
Kati Šoljić trebalo je dvanaest godina da pronađe i pokopa svu četvoricu sinova. Najstariji sin Niko (pronađen je gotovo slučajno na groblju u Srijemskoj Mitrovici) bio je posljednji kojeg su ekshumirali.

Prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman odlikovao ju je redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske za osobite zasluge u promicanju moralnih društvenih vrijednosti. Godine 2004. godine primila je nagradu Junakinja hrvatskog Domovinskog rata koju je dodjelila Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata.

O Kati Šoljić pjesmu je napisala omiška pjesnikinja Branka Mlinar, pod nazivom “Kad si bila četiri svoja sina”. Ova pjesma je lani u konkurenciji 118 autora ušla među 10 najboljih na 6. susretu hrvatskoga duhovnog književnog stvaralaštva “Stjepan Kranjčić”.

Autorica više zbirki pjesama, Branka Mlinar pjesmu “Kad si bila četiri svoja sina” uvrstila je u svoju posljednju, nedavno tiskanu zbirku pjesama pod nazivom “Vukovar istini pripada”, koja će uskoro biti promovirana.
Ovom pjesmom odlučili smo obilježiti datum rođenja i sjećanje na hrvatsku majku hrabrosti Katu Šoljić.

Kad si bila četiri svoja sina
/ Kati Šoljić /

Kad si bila
četiri svoja sina,
zrcalo zemlje,
majka hrabrosti.
Imala si krila
veća od svih ptica,
ponos i nadu,
blago u njedrima.

Kad si bila
četiri svoja sina,
kruh i vino,
himna sveta, molitva.
Imala si ruke
čvršće od planina,
četiri zlata oko vrata,
biser sjajni, more ljubavi.

Kad si bila
Vlak slobode, Vodotoranj,
Bljesak, koloplet munja,
sokolica nebeska,
svjetlo koje spaja
sve izvore sebedarja.
Imala si pjesmu,
cijeli svijet na dlanu,
četiri sunca, četiri rijeke bistre
što u srce kao ljubav stanu.

Kad si bila
četiri svoja sina,
četiri zvona, četiri svitanja.
Niko. Mijo. Mato. Ivo.
Četiri cvijeta, četiri svemira.
Imala si snagu heroja,
imala si lice pobjednika.

Kad si bila
četiri svoja sina,
četiri hrasta, četiri vihora.
Slavila si život, sve oprostila,
četiri križa blagoslovila,
s krunicom cvala
i nosila nadu, znamen Božji
tamo gdje je zvala domovina.

Kad si bila, sve si bila.
Sve si bila, kad si bila.
Sve si bila i ostala.
Uzorita žena jaka,
zrcalo zemlje,
odsjaj ljubavi svete.
Hrvatska majka hrabrosti!

Branka Mlinar

Izvor: dalmacijanews.hr

Odgovori

Skip to content