DAVOR GJENERO: Strategija “mi ili oni” – netko namjerno izaziva kaos

Izvršna vlast je sukreirala ideološki sukob, poručuje Gjenero.

Posao države je da osigurava red, mir i sigurnost. Država i javne vlasti ne smiju stvoriti situaciju u kojoj “građani sami rješavaju javne probleme”, a upravo je jučer prijetila takva situacija, govori nam politički analitičar Davor Gjenero.

Komentirao je tako prosvjed nekoliko stotina građana koji su pod geslom “Stop teroru šatoraša” u subotu popodne krenuli prema braniteljskom šatoru u Savskoj 66. Rezultat prosvjeda su trojica uhićenih za koje zagrebačka policija drži da nisu bili prosvjednici nego “provokatori”, dakle, prema tvrdnjama policije, došli su s namjerom izazivanja sukoba.

– Političari u Hrvatskoj često se ponašaju neodgovorno i međusobno suprotstavljaju skupine građana, do sada su to bili uglavnom interesni verbalni sukobi, ovoga puta izvršna vlast je sukreirala “ideološki sukob”, upozorava Gjenero.

Naš sugovornik napominje kako je jasno da racionalna strategija odnosa prema protestu stopostotnih invalida znači i izbjegavanje bilo kakvog antagoniziranja te društvene skupine.

– Umjesto toga, kad se pred nekoliko tjedana činilo da bi protest mogao jenjati, puštena je glasina o intervenciji specijalaca, a sada je nekome u hrvatskoj političkoj areni bilo u interesu pokrenuti protuprosvjede, dodaje Gjenero i zaključuje.

– Tima je, čini se, cilj izazvati kaos, a izgradnja kaosa i razaranje državnih institucija posve je u skladu s političkom strategijom “mi ili oni”. Zoran Milanović ulazi u predizbornu kampanju, valja biti zabrinut neće li uslijediti još ovakvih poigravanja socijalnom dinamikom, na kraju će Davor Gjenero.

Autor: Ivan Klarić/politikaplus.com

Odgovori

Skip to content