Analitičari: Hrvatska će i zaratiti s Njemačkom samo da spasi udbaše!

Perković i Nobilo podmitili su Pratesova odvjetnika Rosebrocka s 23 tisuće eura. Zato je Prates odjednom zaboravio sve što je ranije priznao. Njemačka će zbog svega intervenirati prema RH

Da se suđenje Perkoviću i Mustaču pretvorilo u pravi spektakl, odnosno tragikomediju u kojoj tragični i smiješni u isto vrijeme ispadaju Ante Nobilo i njegov branjenik Josip Perković, ali i Krunoslav Prates te njegov odvjetnik Rosebrock i to samo zato što su imali posla s Nobilom i Perkovićem, prenijeli su u ponedjeljak tek rijetki hrvatski mediji.

Zato ćemo ukratko podsjetiti na posljednju blamažu Nobila i ekipe na sudu u Muenchenu. Na ročištu u ponedjeljak sudsko vijeće je, naime, doznalo da su Perković i Nobilo podmićivali Pratesova odvjetnika Rosebrocka te da su mu dali ukupno 23 tisuće eura. To, po svemu sudeći, objašnjava zašto je Prates odjednom zaboravio sve što je priznao tijekom ranijeg suđenja te da je posve promijenio iskaz u vezi s ključem garaže kojega mu je dao Perković, a u kojoj se dogodilo ubojstvo Đurekovića. Da je Prates lagao na suđenju Perkoviću te da je njegov odvjetnik doista primio novac od Nobila i Perkovića sucu je na ročištu u ponedjeljak priznao Pratesov odvjetnik osobno! Na to priznanje ga je, po svemu sudeći, natjerao pretres njegovog odvjetničkog ureda po nalogu suda, nakon što je sudsko vijeće promijenjeni iskaz njegovog branjenika Pratesa ocijenilo vrlo sumnjivim.

DORH preplašio Rodriquenz i Sindičića

No, tu skandalima s hrvatskim ‘barikadama’ na suđenju nije kraj.

Sudac Dauster rekao je da je neizvjesno svjedočenje svjedoka Vinka Sindičića i Marie Rodriquenz koji su obavijestili sud da neće svjedočiti, pa niti video-linkom, zato što im u slučaju svjedočenja u Hrvatskoj prijeti kazneni progon za davanje lažnog iskaza!

Sudsko vijeće odlučilo je stoga o postojanju nadležnosti hrvatskog pravosuđa za eventualne lažne iskaze dane na suđenju u SR Njemačkoj zatražiti pravnu ekspertizu Max-Planck Instituta te najavilo da će naknadno odlučiti je li potrebno da se u cijelu priču oko svjedočenja uključe i državna i diplomatska tijela SR Njemačke.

Laži, prijetnje, podmićivanje i muljanje hrvatskih državnih odvjetnika te odvjetnika optuženika dovelo je, dakle, do situacije da će njemačka država, po svemu sudeći, morati intervenirati zbog svih tih svinjarija, što će biti još jedan veliki međunarodni skandal za Republiku Hrvatsku, ravan onome s ‘Lex Perković’.

Jurčević: Sve ovo se moglo očekivati

Kako nezavisni analitičari komentiraju skandalozne događaje na suđenju u Muenchenu, odnosno činjenicu da je Nobilo podmićivao Pratesovog odvjetnika (i Pratesa?), da će Njemačka intervenirati jer DORH prijeti svjedocima koji bi trebali svjedočiti protiv Perkovića te hoće li, možda, Hrvatska i zaratiti protiv Njemačke, ne bi li zaštitila ‘svoje udbaše’, upitali smo nezavisne analitičare.

”Skandali u koje su se upetljali Nobilo i Perković, pa čak i Pratesov njemački odvjetnik, nimalo me ne iznenađuju. Kroz istraživanja koja sam radio pripremajući se za pisanje knjige ‘Slučaj Perković: spašavanje zločinačke budućnosti’ vidio sam što se od Nobila i od hrvatskog pravosuđa može očekivati. Čak dva poglavlja knjige posvetio sam Nobilu te sam opisao kako je bio javni tužitelj u bivšoj Jugoslaviji, pa javni tužitelj u Hrvatskoj, pa onda odvjetnik u mnogim sumnjivim procesima… Nakon što mu je propala politička karijera zbog premlaćivanja supruge i djeteta na cesti, njegova se odvjetnička kancelarija pretvorila u pljačkaško leglo. Zato me nimalo ne iznenađuje ovo što se sada otkriva na suđenju u Muenchenu. Jer pravosuđe u Jugoslaviji, ali i u Hrvatskoj nakon 1990. godine, do danas funkcionira na temelju prijetnji, ubojstava, korupcije i sličnih pritisaka. Sve to dio je hrvatskog pravosuđa i danas, zbog čega se Nobilo i ne zna drugačije ponašati i zbog čega u Njemačkoj često ispada smiješan. Fasciniran sam kako Nijemci još to nisu prepoznali i kako se još uvijek čude takvom ponašanju. Već bi trebali znati da ponašanje pojedinih hrvatskih odvjetnika, ali i hrvatskog državnog odvjetništva, nema veze s pravnom državom na kakvu su Nijemci navikli”, napominje dr. Josip Jurčević, znanstvenik koji godinama istražuje i piše o problematici zarobljenosti države udbaškim strukturama i koji ističe da je u Hrvatskoj i danas sve jednako kao i u vrijeme SR Hrvatske, odnosno Jugoslavije.

Problem je što hrvatski mediji ne prenose istinu

”Dobro je da se na suđenju u Muenchenu cijela ova priča otvara i da se pomalo razotkriva udbaška struktura koja i danas vlada Hrvatskom. Problem je što to u Hrvatskoj vrlo mali broj medija prenosi. Osim na par portala, u hrvatskim medijima vlada zavjet šutnje. Zato šira javnost i ne može doznati da je u Hrvatskoj danas sve jednako kao i u komunističkoj Jugoslaviji. Hrvatska je čak i zaratila s Europskom Unijom donošenjem Lex Perković, ne bi li udbaške strukture spasile taj sustav. Oni i dalje ne odustaju od bitke, što potvrđuju postupci djelatnika DORH-a u Rijeci, koji su prijetili svjedocima koji na sudu trebaju teretiti Perkovića. Obitelj Milanović i Pusić moraju štititi Perkovića, jer znaju da on zna za sve njihove sumnjive poslove. Drago mi je da će kroz ovo suđenje javnost ipak saznati za sve što se događalo i što se još uvijek događa u Hrvatskoj. Mislim pri tom na ubojstva, prijetnje, podmićivanja i sve ostale prljave radnje koje su i danas prisutne unutar hrvatskog pravosuđa. Dobro je da se kroz suđenje to razotkrite, jer bez znanja nema ni promjena”, napominje dr. Jurčević, uz napomenu da će njegova knjiga ‘Slučaj Perković: spašavanje zločinačke budućnosti’ biti sve aktualnija kako suđenje u Muenchenu bude odmicalo.

Sličnu analizu ponudio nam je i Bruno Langer, glazbenik i zviždač, politički aktivist te analitičar, koji je u razgovoru za jedan portal dan nakon ulaska Hrvatske u EU ustvrdio da će Hrvatska prije zaratiti s Njemačkom, nego pristati izručiti Perkovića i Mustača Njemačkoj. Valja primijetiti da se to njegovo (figurativno) proročanstvo, sudeći po velikim otporima Hrvatske Europskoj Uniji oko Perkovića i Mustača, umalo pa ostvarilo.

Langer: Hrvatskoj nužna deratizacija od ‘udbaških štakora’

‘Iz svih ovih događaja zaključujem da i danas živimo u udbaškoj Republici Hrvatskoj. U cijeloj priči je pozitivno to što su Nijemci sada osobno vidjeli s kim imaju posla. Znaju i oni što je udba i koja je njihova moć. No, žalosno je da udbaška Republika Hrvatska postoji već četvrt stoljeća. Svugdje u Europi je pao komunizam, samo kod nas još nije. U Hrvatskoj ljudi i dalje žive u strahu jer su udbaši kao retro virus, za kojeg se ne može naći lijek. No, čini se da je Njemačka pronašla lijek i za taj virus. Angela Merkel dobro zna s kim ima posla jer je odrasla u istočnoj Njemačkoj. A moje proročanstvo da će Hrvatska prije zaratiti s Nijemcima nego im isporučiti Perkovića i Mustača, umalo se nije ostvarilo. Da Njemačka nema 80 milijuna stanovnika, a mi svega četiri, vjerojatno bi i zaratili”, ne samo u šali, podvlači Langer.

Primjećuje potom da je velika stvar za Hrvatsku to što Nijemci umjesto nas provode lustraciju. No, primjećuje potom da je problem što hrvatski mediji istinu sa suđenja ne prenose, te tako blokiraju istinu.

”Ovdje stalno govore da treba prošlost prepustiti povjesničarima, no problem je što udbaška Republika Hrvatska nije prošlost već sadašnjost. Kada to u Hrvatskoj javno kažete, odmah vas proglašavaju desničarom. No, istina je da mi živimo u totalitarizmu i da nema razlike između ondašnjeg režima i današnjeg. DORH kao da je filijala UDBE i 25 godina nakon tobožnjeg pada komunizma. Rođen sam u Rijeci, pa znam da je taj grad oduvijek bio bastion udbe, a sudeći po zastrašivanju svjedoka koji terete Perkovića, to je i danas. Zato je u Hrvatskoj nužna deratizacija od udbaških štakora. To će biti teško učiniti dok mediji kriju pravu istinu i dok je direktor Hrvatske radio televiziji isti onaj čovjek koji je bio posljednji direktor Televizije Zagreb. I tada su vladali strahom, a i danas vladaju uz pomoć straha. Sada, stoga, trebamo reći ‘Danke Deutschland’, jer treba i opstati, što znači da nije bilo dovoljno samo stvoriti državu”, nadahnuto zaključuje najpoznatiji politički analitičar među hrvatskim rokerima i zviždačima.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content