EU: Hrvati, vaše mirovine nestaju!

Za Hrvatske radnike nema spasa! Nije to pesimizam ili defetizam već surova realnost, kaže Jean Claude Junker iz Europske komisije. I dok naš ministar rada priča o tome kako je naš mirovinski sustav stabilan, Europa je jučer došla do zaključka da će hrvatske mirovine za 15 godina biti jedva veće od četvrtine plaće.

Poruka koju Europa šalje građanima je da će u životu bolje proći ako sami štede i nažalost je u pravu.

Već danas je teško preživjeti uz prosječnu hrvatsku plaću, a o mirovini ne moramo ni pričati. Hrvatskom radniku je mirovina oko 31 posto plaće. Prosječna neto plaća u RH iznosi oko 5,5 tisuća kuna koliko građani vide na svom bankovnom računu. Da bi vi imali takvu plaću, vaš poslodavac mora uplatiti bruto iznos od oko osam tisuća kuna. Od tog iznosa jedna se petina odmah uzima za vašu mirovinu (I. i II. mirovinski stup). To ispadne otprilike 1600 kuna koje vi svaki mjesec dajete državi za vašu mirovinu. Uzmemo li da za klasičnu mirovinu morate imati 40 godina radnog staža, vi ćete u svom radnom vijeku za mirovinu izdvojiti nešto manje od 761 tisuću kuna. To je iznos vašeg novca s kojim upravlja država i koji vam se vraća tek kad odete u mirovinu. No, vraća li se zapravo?

Nećete doživjeti da vam država vrati vaš novac!

Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, prosječna mirovina u Hrvatskoj iznosi oko 2234 kuna. Kako je prosječni životni vijek u Hrvatskoj oko 77 godina, svi koji misle uživati u mirovini preko deset godina poprilično su se preračunali kad su shvatili da možda i neće poživjeti duže. Građani će u tih deset godina života koje vam jamči mortalitetna statistika u Hrvatskoj od države dobiti gotovo 272 tisuće kuna mirovine. Drugim riječima, vama će se vratiti oko trećine onog iznosa koji ste uštedjeli. Još jasniji primjer je da biste morali nakon 67. godine života živjeti 30 godina u mirovini da bi vam se vratilo ono što ste uštedjeli tijekom svog radnog vijeka. Misle li u Vladi zbilja da će većina građana poživjeti toliko dugo?

Slična računica vrijedi i za one koji idu u mirovinu po starom modelu, dvije godine ranije od gore spomenutih nesretnika. Njima će se u prosjeku vratiti oko 326 tisuća kuna, što znači da bi im se njihova ušteđevina vratila “već” u prvoj sredini devedesetih godina. A kad umrete, sav višak ostaje državi. Prosječnom Hrvatu je zajamčeno da ga država pljačka čim nađe posao, kao što je pljačkala njegove roditelje i kao što će mu vjerojatno pljačkati djecu. A najgore je to što su oni iz ove priče zapravo još dobro prošli. Svake je godine sve više onih koji nikad neće u mirovinu.

Ako mislite da je umirovljenicima sad loše, pričekajte da doživite 2030. godinu. Onda ćete svoju ušteđevinu vidjeti tek ako 40 godina budete u mirovini. Još gora su očekivanja za 2060. godinu u kojoj će, prema analizi Europske komisije, mirovine biti oko 22 posto vaše plaće. To znači da ako ne “doživite stotu”, nema smisla da uopće idete u mirovinu.

Leo Buljan/dnevno.hr/dragovoljac.com

Odgovori

Skip to content