TKO JE UDBA; KONKRETNO, KOJI SU TO LJUDI DANAS?

“Imaginarni se žale na UDBU – jel može konkretno tko je – UDBA?” – pita se sudionik foruma žalac. “- Danas, koji su to ljudi?” jedan od pokušaja objašnjenja slijedi bez sintaksnih intervenata…

Novinar Bolković je nešto natucao o tome po svojim FB upisima. Jako zanimljivi upisi. Na tragu je Manolića, al suština tih upisa nije za odbaciti…

Najkraće rečeno, moglo bi se kazati da su to one strukture koje su iz Juge u RH “odbacile ideologiju, a zadržale kapital”…i oni koji su kapital izvučen 80ih vraćali natrag u proces pretvorbe i privatizacije kao investicije 1990ih.

Prežici UDBe tj. partijske nomenklature, čije patogene zametke je razotkrio još 1950ih prvi disident titoizma, Milovan Đilas – i zbog toga bio gonjen i zatvaran – su glatko pod firmom postluburićevske tj. tuđmanovske pomirdbe preživjeli tranziciju iz jednog sustava u drugi, te preobučeni i resetirani u novim okolnostima zadržali moć (tj. kontrolu nad kapitalom), a samim time s pozicija društvene moći u Hrvatskoj utjecali i na oblikovanje tzv. javnog znanja koje je definiralo ovo društvo u kojem danas živimo (prema teoriji o sprezi moći i znanja iz pera najutjecajnijeg ljevičarskog intelektualca 20.st., Michela Focuaulta).

Srećom, koheziju moći i znanja hebu u zadnje vrijeme društvene mreže, blogovi, forumi, tj. demokratizacija javnog znanja putem neovisnih i nekomercijalnih “grass-root” aktera. Vidjelo se to u društvenim potresima diljem svijeta, a u posljednje vrijeme i u fenomenu anti-mainstream Trumpove pobjede.

Javno znanje sve više izmiče iz ruku struktura moći budući da medijski mainstream gubi ulogu hegemona u opinion-makingu, mada se ta demokratizacija i omogućivanje svakom imalo vičnom tipkovnici da bude viđen, poslušan i pročitan, često manifestira u obliku vulgarizacije, izlijeva ekstremističkih i banalizirajućih narativa, o čemu svjedoče razne pojavnosti kojima i mi u Hr svjedočimo (a la Pernar).

No, naravno, kao što Bolković zaključuje, razhebavanje te mreže nikad neće biti pokrenuto ni izvršeno jer je, prvenstveno, pretraumatično i razorno za “mir u kući” čačkati po činjenicama kako su desetine tisuća Hrvata svoje živote i profesije vezivali s onim što bi kao trebalo pokopati u ropotarnici povijesti… a što se naziva jugoslavenskim tajnim službama.

Slovenci su to odbili i na referendumu, računajući da je bolje prošlost prepustiti zaboravu.

A samim time, bez pritiska odozdo, ne može biti autentične političke volje da se objektivno valorizira utjecaj tzv. neoudbaških struktura na društvo nakon 1991. – tj. onih koje su iz Jugoslavije prenijele kapital i moć, a odbacile ideologiju i partijski folklor.

Bit će kako je bilo i do sada – ujeo vuk magare.

Hoćeš imena?

Samo provjeri javno dostupne biografije o eminentnim ličnostima koje se javljaju i djeluju na sceni, ili barem rodbinske i ine veze sa akterima partijsko-sigurnosnog sustava… naravno da nikom ne piše na čelu.

… a svaka sličnost i podudarnost je slučajna… :-)))

Projekt Velebit, čini mi se, samo je iskaz nemoći u suočavanju s frustrirajućom stvarnosti gdje su one strukture koje su vedrile i oblačile 80ih, u totalno drugačijem vrijednosnom sustavu, danas stameni stupovi društva.

A da je filojugoslavenstvo, kroz afirmiranja titoizma i nasljeđa te političke filozofije, i dalje živo na političkoj sceni, to uopće ne treba dovoditi u pitanje – Hrvati nisu nikad dotaknuli točku formirane nacije u građanskom smislu, i stoga bi bilo pretjerano očekivati da se 20 godina nakon raskida Jugoslavije kod svih žitelja Hrvatske političko hrvatstvo doživljava kao neupitna činjenica i dio političkog identiteta.

Ideja hrvatstva kao nacionalnog je popušila generalno, prekasno zaživjela da bi se etablirala u punini postojećih poput zapadnih koncepata građanskih nacija, i danas se nalazi u fazi ireverziblinog propadanja, degradacije i razgradnje iznutra usljed demografske kataklizme, depopulacije prostora i urušavanja ekonomske perspektive, gdje je nemoguće uopće postaviti ikakav strateški plan djelovanja prema budućnosti koja nas čeka za 10, 20 ili 50 godina…

(Pripremio: I. Belj./croative)

Izvor: croative.net

1 comment

  1. stjepan

    Nagnjel si toga o rasturanju Hrvatstva kao da si 20 i više godina zdušno radio na rušenju istog.Pogotovo u zadnje pasosu; svaka ti čast za razotkrivanje osobenosti i skrivenih želja ,al moram ti reći da uzalud izvodiš od Vardara pa do Triglava ,davni ti je to aorist.LUSTRACIJA je nad Hrvatskom i nitko joj nemože pobjeći.Ona je otac i majka Hrvatske!

Odgovori

Skip to content