Hrvati traže novi ustroj Bosne i Hercegovine

NOVI USTROJ – ‘Ovako uređena BiH nemoguća i neodrživa, a daytonski ustroj je generator svih problema.’

Hrvati u BiH tražit će treći entitet. Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH, koji okuplja najveći broj hrvatskih stranaka u toj zemlji što ih predvodi HDZ,predložit će novi teritorijalno­ administrativni preustroj Bosne i Hercegovine u četiri entiteta umjesto sadašnja dva ukojima su Hrvati manjina i bez bitnijeg utjecaja.

Kako doznaje PolitikaPlus, u prijedlogu deklaracije koja će se ponuditi na zasjedanju HNS-­a danas u Mostaru navodi se kako je ovako uređena Bosna i Hercegovina nemoguća i neodrživa te da daytonski ustroj generator svih problema.

Zbog toga se inzistira na novom preustroju zemlje koja je sada de facto podijeljena između Srba (Republika Srpska) i Bošnjaka (Federacija BiH) s marginalnom ulogom Hrvata u jednome entitetu, dok su u drugome gotovo potpuno iščezli. To se najviše očitovalo u posljednjih osam godina kada su hrvatskog člana BiH Predsjedništva Željka Komšića većinom birali Bošnjaci, dok je srpski član predsjedništva bio izraz političke volje Srba, kao i prvi u Bošnjaka koji je biran voljom toga naroda.

Hrvati koji su najmalobrojniji i koji su pretrpjeli najveći demografski gubitak u proteklome ratu sa Srbima iBošnjacima jedini način da zadrže svoj utjecaj u BiH vide u tome da imaju svoje institucije na vlastitom teritoriju.

No, ta tema je vrlo osjetljiva u BiH i zasigurno će izazvati niz vrlo burnih komentara, prije svega stranaka iz političkog Sarajeva koje to doživljava kao inicijativu za podjelom Bosne i Hercegovine, dok pak vlasti u Banja Luci koje predvodi Milorad Dodik iz Saveza Nezavisnih socijaldemokrata podržavaju.

Po ranijim prijedlozima u sastav hrvatske federalne jedinice, odnosno entiteta ušla bi područja sadašnje Posavske županije, zatim enklave Žepče, Usora i dijelovi središnje Bosne te najveći dio zapadne Hercegovine uključujući grad Mostar.

Izvor: politikaplus.com

Odgovori

Skip to content