Jurčić: Uzimanjem novca za mirovine Vlada traži zrak prije utapanja

KRAH DRUGOG MIROVINSKOG STUPA – Vlada je trebala odstupiti s vlasti još krajem 2013. godine. Mi smo najjadnija zemlja na kugli i imamo Stockholmski sindrom, kaže ugledni ekonomist

Da se pokrije rastući deficit između punjenja proračuna i rashoda, Vlada će uzeti novac iz drugog stupa mirovinskog fonda i preliti ga u tekuću potrošnju, odnosno izravno u plaće državnih službenika. Tu najavu je prvi donio Jutarnji list, a za direktno.hr tu uznemirujuću odluku komentirao je ekonomski analitičar Ljubo Jurčić.

Europska komisija snažno pritišće Vladu da smanji ogroman budžetski deficit, a budući da se nalazimo u izbornoj godini bilo bi sasvim nevjerojatno da se Kukuriku ministri i premijer odluče na smanjivanje plaća državnim službenicima i na taj način izravno ugroze svoju najveću šansu za dobivanje glasova. Premijer Zoran Milanović je u intervjuu za HRT izjavio kako neće biti smanjivanja plaća zaposlenicima u državnom i javnom sektoru. ”Ne možemo raditi sve što je netko u nekom kabinetu u Bruxellesu zamislio. Proveli smo reforme, a u razgovorima ćemo dokazati da idemo u smjeru stabiliziranja proračuna”, rekao je.

Međutim, ako nema bolnijih rezova i ako se državni službenici prvi ne mogu odreći dijela svojih plaća, ostaje pitanje kako onda Milanović planira riješiti plaće uz ionako veliki deficit. Upravo ‘uzimanjem’ novaca iz drugog mirovinskog stupa koji je na klimavim nogama i prijeti mu kolaps. Međutim, činjenica je da Vlada ne može doslovno uzeti novce iz drugog stupa jer taj novac pripada bankama, odnosno građanima kojima se uplaćuje mirovina.

Jurčić je naglasio kako Vlada sada ovakvim potezima cilja na 200 do 300 tisuća ljudi u javnom sektoru koji mu mogu dati glas ako napravi neki dobar potez. ”No da se razumijemo, Vlada ne može samo uzeti novce iz drugog stupa, ona prvo prodaje obveznice koje idu u stup i onda posuđuje taj novac. I to ne radi prvi put. No sada ispada da Vlada nešto rješava i proizvodi osjećaj da radi nešto drugačije”, komentirao je Jurčić.

Objašnjava Jurčić kako Milanović prvo predstavi problem, pa onda prezentira građanima rješenje, a time samo stvaraju najveće probleme u povijesti ovog teritorija. ”Izborna je godina i slučaj plaća nije nikakav pametan potez, Vlada samo pokazuje kako je destruktivna”, rekao je Jurčić. Najgore je od svega, kaže, to što sadašnja vlast doslovno ‘puca’ na emocije građana koji ionako već loše žive.

”Već tri godine uništavaju hrvatsko gospodarstvo. Mi smo najjadnija zemlja na zemaljskoj kugli. Znate, mi Hrvati imamo Stocholmski sindrom. Što Vlada lošije radi i onda nam kao popravlja probleme to se mi više naučimo i prihvaćamo to kao normalno”, istaknuo je.

Ovaj potez samo objašnjava jeftini spin koji Vlada koristi kako bi uzela i ono malo zraka prije nego se potpuno utopi. Gospodarstvo nam je palo, nezaposlenost i dalje raste, poduzetništvo je na krajevima, a Vlada samo hvata političke bodove kako bi spasila i ono malo obraza što je ostalo.

”Vlada je trebala odstupiti s vlasti još pri kraju 2103. godine s nešto dobrih stvari što su napravili, i otići koliko toliko dostojanstveno. A ovako samo produžuju agoniju i mi smo taoci takve vladavine”, zaključio je Jurčić.

Izvor: direktno.hr

1 comment

Odgovori

Skip to content