KAKVA MRŽNJA: Dragi branitelji, zamislite da ovaj pogled ubija…

‘Branitelji udaraju po temeljima države, a kažu da su se za nju borili. Osim toga, u šatoru su izrečene neistine o Lori!’

Naravno da je Teršelič, s obzirom na njezino dosadašnje djelovanje, genetski predodređena nesnošljivost prema hrvatskim braniteljima jer je upravo ona jedna od perjanica Antifašističke lige RH koja branitelje, ali i sve domoljube redom, naziva fašistima. No, što je Teršeličku natjeralo da se obruši na prosvjednike iz Savske 66?
Pravo je čudo da se Documenta zajedno sa svojom voditeljicom Vesnom Teršelič nije i prije oglasila po pitanju mišljenja i stava o prosvjedu u Savskoj 66. Ovaj centar koji se godinama pokušava “suočiti s prošlošću”, nikako da se suoči sa činjenicom da su hrvatski branitelji uistinu ti koji su sazidali temelj hrvatske države. Dapače… Članovi Documente tvrde da branitelji “udaraju na temelje” ili, pojednostavljeno, potkopavaju i ruše. Što je ovog puta naljutilo Vesnu Teršelič koja sve manje “suočava”, a sve više negoduje i reagira?

Branitelji zločinci? Za nju… Da!

Naravno da je Teršelič, s obzirom na njezino dosadašnje djelovanje, genetski predodređena nesnošljivost prema hrvatskim braniteljima jer je upravo ona jedna od perjanica Antifašističke lige RH koja branitelje, ali i sve domoljube redom, naziva fašistima. No, što je Teršeličku natjeralo da se obruši na prosvjednike iz Savske 66?

– Tijekom konferencije za novinare u Savskoj ulici u Zagrebu (18. ožujka 2015.), mjestu prosvjeda dijela braniteljskih udruga, iznijet je niz netočnih informacija u vezi sudskih predmeta, u javnosti poznatijih kao Lora 1 i Lora 2, unutar kojih je suđeno ili se sudi bivšim pripadnicima Vojne policije Hrvatske vojske a za kaznena djela ratnoga zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima u Vojno-istražnom centru Lora. ovakvim istupom organizatora jučerašnje konferencije u Savskoj ulici u Zagrebu, kao i sličnim relativiziranjem pa i negiranjem zločina, koji su pravomoćno sankcionirani od strane hrvatskog pravosuđa branitelji – prosvjednici iz Savske 66 sami udaraju na temelje države za koju kažu da su se borili. Osporavanjem odluka najviših pravosudnih instanci sami negiraju vlastitu tvrdnju da su legalisti. Dakle, tu više nije riječ o zaštiti prava i interesa branitelja, već o ambiciji da se bude mjerilo svega i svih stvari mimo legitimnih institucija Republike Hrvatske – zaključuju u Documenti.

ATJ Lučko je mafijaška organizacija? Za nju… Da!

Nije ovo prvi put da Vesna Teršelič sa svojim centrom inzistira na činjenici da su hrvatski branitelji najčešće i počinitelji zločina za koje im se sudi. ATJ Lučko odavno joj je trn u peti, pa tako nije prezala nazvati ih mafijom, a niti izravno za odgovornost prozvati i zapovjednika Željka Sačića. Podsjetimo, Frane Drljo i Božo Krajina, pripadnici ATJ Lučko, prvostupanjskom su presudom oslobođeni zbog kaznenog djela ratnog zločina počinjenog 25. kolovoza 1995. u zaseoku Grubori. Jasno je da su Vesna Teršelič i Zoran Pusić koji su ovaj slučaj pratili od samog početka bili nezadovoljni. Nejasno je, međutim, da se bez imalo dvojbe vrlo nezgodno osvrnula na presudu i posumnjala u odluku suda, a da nitko okom nije trepnuo. Evo što je tada kazala:

– Strašna je ta zavjera šutnje u ATJ Lučko koja je specifična za određene kriminalne organizacije. Nakon zločina u Gruborima namjerno su opstruirane istražne radnje i to je sasvim sigurno. Ova oslobađajuća presuda je iznenađujuća jer i sam je sud ustvrdio da na ovoj postrojbi leži krivnja. Nadam se da će Vrhovni sud vratiti postupak na odlučivanje prvostupanjskom sudu. Sve dok se ne osude krivci, na ovoj postrojbi ostaje mrlja. Osim toga, obitelji ovih šest žrtava u Gruborima očekuju pravdu i obeštećenje – kazala je Vesna Teršelič za HRT i dala si za pravo učiniti nevjerojatnu stvar – u nedostatku krivca, uprijeti prstom u Željka Sučića:

– Pravo je pitanje je li gospodin Sačić zadovoljan, jer iz konstatacije suca Majerovića proizlazi da su zločine počinili pripadnici ATJ Lučko čiji zapovjednik je bio g. Ž. Sačić. Ako bi tko trebao biti zabrinut, to je upravo g. Željko Sačić – kazala je Teršelič nakon čega je ubrzo protiv Sačića i dignuta optužnica koja je naknadno povučena.

Autor: S.Vučković/dnevno.hr

Odgovori

Skip to content