Pet dana i noći čita se Biblija u crkvi na Sućidru u Splitu

Petodnevno čitanje najprevođenije, ali i najčitanije knjige na svijetu, Biblije, započelo je u ponedjeljak navečer u 19 sati u crkvi Sv. Andrije apostola na Sućidru. Sve do subote u 14 sati, neprestano će se čitati Sveto pismo, danju i noću, a u čitanju sudjeluje oko 300 župljana.

Iako se ova akcija organizira prvi put, interes je bio neočekivano velik, a budući da svatko čita po pola sata, pedesetak vjernika nije se uspjelo zapisati. No, poručuje župnik don Ivan Čotić, jednako kvalitetno sudjelovati se može slušajući i razmišljajući.

Ovakve korizmene akcije jako su popularne u sjevernoj Hrvatskoj, a u Dalmaciji su do sada bile uistinu rijetke, no željeli smo nešto pokrenuti, potaknuti vjernike na dodatno slušanje, razmišljanje i šutnju. Danonoćno čitanje Biblije čin je i znak našeg posebnog korizmeno-duhovnog raspoloženja i ljubavi prema Bogu.

Priprava je to za proslavu Velikog tjedna i posebice Vazmenog trodnevlja, najvećih i najvažnijih dana našega spasenja. Dobro smo se organizirali, svatko točno zna kada i što čita. Na moje veliko iznenađenje odazvali su se podjednako i mlađi i stariji, a ni noćno dežurstvo nije predstavljalo nikakav problem. Za svaku noć zapisani su oni koji će čitati, ali i slušati, i to od 22 do sedam sati ujutro – kaže don Ivan.

Geslo ovogodišnjeg danonoćnog čitanja Sv. Pisma, “Živa je riječ Božja i djelotvorna”, tvrdi župnik, toliko je potaknula vjernike da je jedan od njih uzeo godišnji odmor kako bi u potpunosti sudjelovao.

– Istina, jedan mladić odlučio je iskoristiti nekoliko dana svoga godišnjeg odmora kako bi dežurao svaku noć od ponoći do sedam. Odaziv je uistinu izvanredan, teška su vremena i vjernici traže odgovore na brojna pitanja. Kao župnik moram osluškivati njihove potrebe i očito je da su željni više ovakvih akcija, pa ćemo dati sve od sebe da im to i pružimo – poručuje don Ivan.

Priliku za promišljanje odlučili su iskoristiti i Mirjana i Josip.
– Pa tek nam je dvadeset i neka, nećemo se valjda vaditi na umor. Doduše, naša župa je na drugom kraju grada, no odlučili smo da ćemo svaku večer ovoga tjedna doći na Sućidar i posvetiti se malo odnosu s Bogom i bližnjima. U paru nam je lakše, jer mi se samoj ne bi vjerojatno dalo na kraju radnog dana , a ovako ćemo malo pokrenuti jedan drugog i eto… Sigurni smo da će molitva uroditi plodom – kaže Mirjana.

Tihana Marović/misija

Odgovori

Skip to content