LAJK ZA DOLCE&GABBANU

Vjerojatno ste već čuli za slučaj Dolce & Gabbana. Pišem Vam kako bih Vas zamolila da sudjelujete u našoj incijativi na tu temu. Ovom peticijom želimo dati podršku i izraziti solidarnost s Domenicom Dolceom i Stefanom Gabbanom koji su u velikom intervjuu za talijanski časopis Panorama branili jedinstvo i promovirali vrijednost i ljepotu prirodne obitelji, utemeljene na zajedništvu muškarca i žene.

Stoji to, među inim, u e-mail poruci koju sam ovih dana dobio od CitizenGO, građanske inicijative koja daje potporu ugroženima svuda u svijetu, pa i u Hrvatskoj, osobito se zalažući za tradicionalne i obiteljske vrijednosti.

Tko su Dolce & Gabbana, mislim da znaju manje-više svi koji imalo prate modni svijet. Predstavljaju jedan od najpoznatijih odjevnih brendova, njihove su robne kuće u najprestižnijim ulicama svjetskih metropola. Osim što su povezani poslovno, dugo su godina kao deklarirani homoseksualci u privatnom životu bili par. Svoju novu kolekciju predstavljenu početkom ožujka i na milanskom tjednu mode jako vidljivo su posvetili majčinstvu, manekenke su nosile i trudničke haljine i djecu u naručju, a iznad svega se isticala ruža uz riječ mama.

Uslijedio je potom “sporni” intervju Panorami. Evo što je među inim izjavio Dolce: Tradicionalna obitelji? To je moda koja ne prolazi. (…) Dosta je kemijske djece i iznajmljenih maternica. Djecu kemije zovem sintetičkom djecom. Iznajmljena maternica, sjeme izabrano iz kataloga, pa onda objasni toj djeci tko im je majka! (…) Djeca trebaju imati oca i majku. (…) Obitelj nije hir. (…) U njoj se osjeća nadnaravni osjećaj pripadnosti. Nismo mi izmislili obitelj (…) rađaš se u obitelji koja ima oca i majku. Ili bi barem trebalo biti tako (…) Ja sam gay, ne mogu imati dijete. Vjerujem kako ne mogu imati sve u životu. (…) Život ima prirodni tijek, neke stvari se ne mogu mijenjati. Jedna od njih je obitelj.

I onda je krenula lavina isključivosti sa strane gay lobija koji se aktivirao i počeo vršiti pritisak. Počele su uvrede na društvenim mrežama i optužbe za homofobiju, iako su i dva modna kreatora homoseksualci. Prednjačio je Elton John koji je pokrenuo kampanju za međunarodni bojkot brenda Dolce & Gabbana, a pridružio mu se i Ricky Martin, Al Roker, Courtney Love… Jedna od najboljih tenisačica svih vremena Martina Navratilova poručila je da će u znak prosvjeda spaliti sve majice s potpisom talijanskog dizajnerskog dvojca.

Britanski im je pjevač – koji se svojedobno razmetao izjavama kako misli da je i Isus bio gay – zamjerio što su se usudili kazati za “njegovu” predivnu djecu da su sintetička i dodao kako više neće ništa odijevati od kreacija D&G. “Vaše je mišljenje arhaično i izvan vremena, upravo kao što su izvan vremena vaše modne kreacije”, uvredljivo će na kraju Elton John.

Možda on misli tako, no onih koji su se pridružili njegovu pozivu na bojkot Dolce & Gabbane ispred njihove robne kuće u Londonu može se izbrojiti na prste jedne ruke, dok su se tisuće ljudi diljem svijeta pridružile potpisivanju peticije na http://www.citizengo.org/hr/20081-supportdolcegabbana. Dolce i Gabbana moraju osjetiti našu podršku i solidarnost naspram ovih napada, poručuju iz CitizenGO.

Domenico i Stefano imaju moj lajk, pozivam i druge da to isto učine. Jer bez obitelji, bez mame i tate, naša djeca nemaju budućnosti. Kakvi god mi roditelji bili, nitko ne može zamijeniti prirodnu obitelj.

Stoga će čovjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu, i bit će njih dvoje jedno tijelo. (Post 2,24)

AUTOR: IVAN UGRIN/MISIJA

Odgovori

Skip to content