Mladi su danas svjesniji vjernici od svojih roditelja

Linz, (IKA) – Francuska sociologinja Isabelle Jonveaux, unatoč opadanju broja vjernike u Europi, istaknula je pozitivne vidove u razvoju stanja Katoličke Crkve. “Tko se usredotočuje na negativno, propušta priliku uvidjeti novo što izrasta”, rekla je sociologinja tijekom rasprave o temi “Vrijednost vjere”, održane u Kremsmünsteru u Gornjoj Austriji. Istina je da “mladi ljudi manje dolaze u župnu crkvu, nego njihovi djedovi i bake, ali ipak nije mali broj onih koji traže nove oblike zajedništva – kao što su hodočašća, veliki susreti vjernika ili molitvene skupine”. U Francuskoj je danas “moda” da mladi katolici provede godinu socijalnog rada u siromašnijim zemljama.

Karakteristika mnogih današnjih mladih je svjesna odluka vjerovati. “Mlađe generacije odlučuju se danas mnogostruko svjesnije za vjernički život od svojih roditelja, čija je vjera često bila posve konvencionalna”, istaknula je sociologinja. Mladi vjernici ne srame se ni javno se zauzimati za svoja uvjerenja, npr. nošenjem odjeće s vjerskim napisima ili isticanjem članaka i slika na Facebook profilu”. Sve to je za sociologinju “znak žive i obećavajuće religioznosti”.

Jonveaux je istaknula ulogu redovničkih zajednica čiji članovi, često polazeći od susreta s mladim turistima ili tijekom kulturnih događanja, polako čak i s onima koji su daleko od Crkve razviju sve dublje kontakte. Sociologinja je istaknula i važnu ulogu interneta, čiji su korisnici osobito mladi, a preko kojega se do njih može lako doći na putu njihova traženja vjere.

Izvor: IKA

Odgovori

Skip to content