Na Novoj TV ogorčeni HRT-ovom manipulacijom

Vijesti u 17 Nove TV gledanije su od HRT-ovog Dnevnika u 19 sati. Sporna je HTV-ova prezentacija podataka o gledanosti prijenosa inauguracije
Sukladno informacijama koje neformalno doznajemo, pozadina hvaljenja HRT-a rezultatima gledanosti programa i rastom je nešto drugačija, a u nekim slučajevima može se povezati s manipuliranjem podacima.

Naime, kako doznajemo novi Dnevnik imao je manju gledanost od, primjerice informativnih vijesti na Novoj TV u 17 sati ovaj tjedan u ponedjeljak. Isti slučaj ponovio se čak tri puta u prošlom tjednu.
Iako su iz HRT-a naveli da je subotu 7. ožujka novi Dnevnik bio najgledanija informativna emisija u hrvatskom eteru i pratilo ju je 15,5 posto, novi format s Prisavlja zapravo niti jednom nije dostigao gledanost središnje informativne emisije na Novoj TV.

Za razliku od novog središnjeg Dnevnika iz radionice Prisavlja koji je u prošlom tjednu imao najmanju gledanost 8,9, a najveću 15,5, doznajemo iz neformalnog izvora, Dnevnik na konkurentskoj Novoj TV bilježio je najmanju gledanost od 14,2% te najveću koja je bilježila oko 19 posto.

Kako smo doznali s Nove TV, gledanost središnje informativne emisije na Novoj TV u prvom tjednu u ožujku iznosila je 15,9 dok je u istom razdoblju 2014. iznosila 16,8 posto. Radi se o padu gledanosti, ali manjem nego što se na toj televizijskoj kući očekivalo. U veljači 2014. prosječna gledanost na Novoj TV Dnevnika iznosila je 18 posto dok je u istom mjesecu 2014. prosječna gledanost iznosila 17,7 posto. U prvom tjednu ožujka 2014. središnji je Dnevnik imao prosječnu gledanost od 8,9 posto ili 372.165 gledatelja, da bi Dnevnik Nove koncepcije prošlog tjedna u prosjeku pratilo 501.997 gledatelja ili 12,3 posto opće populacije.

Međutim, iako su na Novoj TV svjesni da opada interes za središnji program, sudeći prema statistikama i reakcijama, još uvijek drži uvjerljivu prednost. Postoje i ostali faktori koji utječu na gledanost poput faktora vremenskih prilika ili elementarnih nepogoda, raznih događanja poput inauguracije predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Upravo se na ovome potonjem, upućuje nas izvor, ogledava i primjer manipulacije HRT-a podacima o gledanosti. Naime, u svom je priopćenju medijima HRT naveo prosjek gledanosti svoje televizijske kuće od 12 do 13 sati za prijenos inauguracije, a emisija je, s uvodom i kasnijim komentarima, trajala od 11 sati do 14 sati. Međutim, u nastavku je kod konkurentske Nove TV naveo prosjek gledanosti prijenosa inauguracije od 11 do 14 sati.

Podsjetimo, najbolju gledanost prijenosa inauguracije imao je upravo HTV.

Dodajmo kako smo po pitanju najnovijih podataka o gledanosti kontaktirali i RTL, no nisu nam dali nikakvu povratnu informaciju.

Debakl Crno-bijelog svijeta

Podsjetimo, kako ističu na HRT-u, nakon prvog tjedna emitiranja u terminu u 19 sati, s dva voditelja i duljim trajanjem, središnja informativna emisija ostvarila je porast gledanosti, a naročito usporedi li se s istim razdobljem prošle godine.

S druge strane, dramska serija “Crno bijeli svijet” istaknuta kao glavni adut proljetne međusheme HTV-a, sudeći prema podacima, u prvom tjednu nije ostvarila gledanost koju redovito postižu dramske serije konkurentskih televizija s nacionalnim koncesijama.

Unatoč velikim medijskim najavama, prvu epizodu “Crno bijelog svijeta” gledalo je 655.575 gledatelja odnosno imala je 16 posto gledanosti, da bi gledanost druge epizode pala na 12,9 posto ili 527.290 gledatelja. Nakon pada gledanosti u drugoj epizodi, prema podacima HRT-a, “Crno bijeli svijet” bilježi rast gledanosti tako da je treću i četvrtu epizodu gledalo 13,2 odnosno 14,2 posto opće populacije.

Usporedbe radi, prema istraživanju gledanosti u veljači među top deset najgledanijih emisija čak su tri dramske serije konkurentske Nove TV imale veću gledanost od “Crno bijelog svijeta”. Tako je jedna epizoda serije “Kud puklo da puklo” imala 20,95 posto gledanosti, “Lud, zbunjen, normalan” 17,22 posto, a turska ‘sapunica’ “Crna ruža” 17,18 posto.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content