„Projekt Erceg“ uvreda je zdravom razumu

Gdje su granice hajke na branitelje? – ‘Želio bih da se razjasni nejasnoća da je Glogoški ranjen gelerom u kičmu. Ja mu vjerujem, ali po mnogim informacijama čujem da je on postao 100-postotni invalid jer je liječnik koji ga je operirao učinio veliku grešku”, rekao je nedavno medijski sveprisutni Zoran Erceg.

Navedene riječi, očito je, predstavljaju još jedan u nizu Ercegovih pokušaja da baci sjenu na moralnost Đure Glogoškog. Po ovim tvrdnjama ispada da branitelj prosvjednik iz Savske i nije baš heroj koji je stradao boreći se za Domovinu, nego je svoje zdravlje izgubio slučajno, grješkom počinjenom na operacijskom stolu. Mora se priznati da ovakva Ercegova konstrukcija predstavlja prije svega uvrjedu zdravom razumu.

Čak i kad bi pretpostavka o liječničkoj pogrješci kao razlogu koji je Glogoškog smjestio u kolica bila točna, to apsolutno ne bi značilo da je ovaj išta manje ratni heroj i invalid. Jer pod nož navodno “nespretnog” kirurga koji mu je “podario” (kako insinuira Erceg) invalidnost, Glogoški nije došao zbog “žeđi za privilegijama” – što je podsvjesni sadržaj podmetnutih teza – nego zbog toga što je teško ranjen i to kao dragovoljac Domovinskog rata. Shodno tomu, navedena je izjava besmislena, jer čak i da je ono što Erceg iznosi točno, to ničim ne bi narušilo čast jednog od vođa prosvjeda iz Savske 66.

Osim toga, znakovito je i to da je nešto tako nisko i mizerno uopće moglo biti izgovoreno a da na takve riječi ne reagira ni voditeljica emisije u kojoj je navedeno izrečeno (Mirjana Hrga, Al Jazeera), niti neka od brojnih udruga koje prate govor mržnje u javnom prostoru. Još je zanimljivije da takve odurno – besmislene izjave (kao i drugi “argumenti” iste ili slične vrijednosti), u medijima, a posljedično i u dijelu javnosti, imaju status “pravih” istina, dostupnih samo najpronicljivijima.

Nedodirljivi protuprosvjednici

S druge strane, bjelodane stvari – poput toga da se Zoran Erceg na svojim protuprosvjedima pojavljuje sa štakama, a na You Tubeu se nalaze snimke na kojima ga se vidi kako hoda bez njih, ili njegova izjava da je “tri puta ranjavan, no ima papire samo o jednom ranjavanju”, što bi da se odnosi na nekog od branitelja iz Savske bilo povod za medijsku histeriju – ne zanimaju nikoga. Nikoga ne zanimaju ni izjave pojedinaca koji izričito tvrde da Erceg nije bio pripadnik postrojba koje navodi u svom navodnom ratnom putu. Očito stvoreno je ozračje u kojem je sve u svezi s braniteljima prosvjednicima sumnjivo, dok je na strani onih koji im se suprotstavljaju, unatoč snimkama i izjavama koje vape za objašnjenjem, “sve čisto”. Tako naš Erceg, bez ikakva straha od “istraživačkog novinarstva”, može uživati u svojih pet minuta slave.

I tu se razumom ne može postići ništa, jer nemamo posla s racionalnim argumentima, nego sa svjesno plasiranim dezinformacijama. Sve odaje tipični obrazac hajke u kojem se, bez obzira na opetovano dokazanu neupitnost činjenica koje se tiču Glogoškog, stalno propituje sve vezano uz njega i Savsku 66, dok se Zorana Ercega, unatoč vrlo mutnim informacijama vezanim za njegov invaliditet i ratni put, uporno stavlja u položaj neupitne tužiteljske moralne vertikale.

Zoran traži novog “sebe”

No svjestan je Zoran – kao i nerazvidne strukture koje su ga stvorile – da je njegov medijski pomno odnjegovani braniteljski imidž ipak u znatnoj mjeri “nategnut”, te da će se pod pritiskom činjenica kad-tad raspasti, kao što se raspadnu tijela i lica starleta napumpanih silikonom. Stoga je nedavno, na “fejsu” objavio ovakav oglas: “HITNO tražim pomoć. Treba mi ratni vojni invalid koji razmišlja slično meni tj. koji podržava moju Inicijativu. Drugim riječima tražim osobu koja ima problema sa državom kao branitelj a naročito kao ratni vojni invalid, ali ne želi zbog svojih privatnih problema rušiti ustavno pravni poredak RH. Ja sam u malo vremena bio puno puta na televizijama i u drugim medijima. Tražim osobu koja bi razgovarala na HTVu (ne u živo) i koja bi suvislo mogla objasniti da rušenje ministra Matića neće braniteljima donijeti nikakvu korist.”

Tako je Erceg oglasio natječaj za “novog sebe”, očito svjestan toga da sa svojim životnim i ratnim(?) putom, ne može izvesti zadatak koji je pred njega stavljen. Projekt Erceg, sa Zoranom ili bez njega, želi ići dalje.

Egon Kraljević/hkv.hr

1 comment

Odgovori

Skip to content