Nadbiskup Barišić: Kako to da pametna mladost u Hrvatskoj ne uspijeva?

U multimedijskoj dvorani Sveučilišne knjižnice u Splitu Centar za unaprjeđenje kvalitete i Centar za savjetovanje Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu u srijedu 18. ožujka započeo je ciklus mjesečnih tribina o tekućim i životnim pitanjima u društvu i akademskoj zajednici.

Prva tribina “Putokaz za mlade” bila je posvećena analizi postojećeg stanja u hrvatskom društvu i perspektivi mladih, visokoobrazovanih ljudi. O temi su izlagali splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Ante Šošić, gradonačelnik Splita Ivo Baldasar te rektor Sveučilišta u Splitu dr. Šimun Anđelinović.

Domaćin tribine rektor Sveučilišta dr. Anđelinović istaknuo je kako je cilj tribina senzibiliziranje javnosti na postojanje Sveučilišta kao razvojnog faktora i mjesta povezivanja stvari koji se u dnevnom komuniciranju zbog obveza ili političkih stavova ne mogu povezati. Istaknuo je kako nedostaje strateško promišljanje razvoja regije i suradnja koja bi dala sinergiju da mladi odavde ne odlaze.

Nadbiskup Barišić izrazio je zadovoljstvo što je ovo susret institucija Županije, Grada Splita, Sveučilišta i Crkve kojima su zajedničke teme život našega društva gledajući ga lokalno, regionalno i društveno. Istaknuo je i potrebu ovakvih susreta koji su putokazi za mlade i o kojima bi “trebali voditi više računa i dati im mogućnosti da mogu razviti svoje talente, svoje sposobnosti”.

Nadbiskup je podijelio s nazočnima i svoje bogato iskustvo iz susreta bilo u Hrvatskoj ili inozemstvu kada je, kako je istaknuo, često puta čuo pohvale kako imamo zdravu, lijepu i pametnu mladost. Stoga je upitao “kako to da ova mladost ovdje u Hrvatskoj ne uspijeva i da ovdje ne vidi svoj dom i budućnost nego je prisiljena to potražiti negdje u Europi. Što je to i jesu li to objektivne okolnosti koje nas sputavaju ili je doista tu nedostatak nečega drugoga?”.

Rekao je kako sve institucije i osobe koje su odgovorne trebaju više posvetiti pažnju mladima. Dodao je kako je problem pronalaska rješenja za mlade i njihov ostanak u Hrvatskoj ekumenski, dijaloški problem, koji traži konsenzuse svih, posebno onih koji su odgovorniji. Istaknuo je kako je čudno i ponižavajuće kada statistički pokazatelji pokazuju da je Hrvatska po razvoju negdje na repu u Europi.

Razloge je pronašao u nama. “Je li kod nas prisutno to osvajanje vlasti i možda gledamo da je cilj postignut ako osvojimo vlast. Možda bi trebao biti neki drugi motiv, služenje? Cvjeta li kod nas individualizam? Je li potrebna solidarnost? To su pitanja koja se nameću da bi tu pametnu, zdravu mladost na svoj način primili kao dar, kao sposobnost da postanemo zemlja obećanja”, istaknuo je nadbiskup.

Rekao je kako bi trebalo razgovarati, susresti se, dati ruku, pozdraviti i čestitati, dati primjer pa bi se vjerojatno, kako je rekao, „taj mentalitet i ta ponašanja osjetila u bazi među malim ljudima, jer ne može se dopustiti da se jedna Hrvatska vidi u tri Hrvatske. Imamo jednu Hrvatsku i te uloge su u službi jedne domovine i jedne Hrvatske za budućnost ove mladosti”.

Nadbiskup je rekao kako se puno pitanja otvara, ali da vjeruje da je ovaj susret početak i jedan putokaz. “Ne bih želio da taj putokaz koji dajemo mladima bude neki labirint, neko kruženje, nego put kojim bi trebalo ići naprijed, penjati se i rasti”, zaključio je nadbiskup Barišić.

IZVOR: MISIJA / IKA

Odgovori

Skip to content