Pusić ponovno protiv Grabar Kitarović

Pusić ponovno protiv Grabar Kitarović: Došlo je vrijeme da predsjednici konačno prizna uspjeh!

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova, Vesna Pusić, izjavila je kako ne smatra da su odnosi između Njemačke i Hrvatske narušeni zbog slučaja Perković. Ovime se, još jednom, suprostavila mišljenju hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja je uoči posjeta Berlinu, kazala kako želi obnoviti povjerenje Njemačke u Hrvatsku, narušeno slučajem “lex Perković” i izmjenom zakona o uhidbenom nalogu uoči ulaska Hrvatske u EU.

‘Ne mislim da ona misli da su odnosi između Hrvatske i Njemačke narušeni zbog toga. Ja mislim da je tu malo stranačke politike i mislim da ona vidi i razumije da su odnosi između Hrvatske i Njemačke dobri. Mislim da se nitko osim jednog malog političkog segmenta ne sjeća toga više, a ako je na bilo koji način sumnjala, mislim da će nakon posjeta Njemačkoj vidjeti da to nije slučaj’, kazala je ministrica Pusić te ovime pokazala način na koji aktualna Vlada te resorno ministarstvo provode ciljeve hrvatske vanjske politike. Pasivnost je u ovom slučaju, mala riječ. Drugim riječima, možda nas je upravo stav ‘ja mislim’ i ‘ljudi zaboravljaju’, između ostalog, doveo u nimalo zavidan položaj u kojem se, danas, kao država nalazimo. Pasivnost je postala preveliko breme hrvatske politike.

Potreban je politički dijalog, ali i aktiviranje hrvatske diplomacije

Slučaj ‘lex Perković’, podsjetimo, povukao je i problem ulaska Hrvatske u Schengen, koji je zapravo, pojednostavljeno rečeno, temeljna vrijednost i smisao Europske unije kojoj smo toliko težili: slobodna kretnja robe i ljudi, ali i zaštita sigurnosti građana u državama članicama te svim onim državama koje s njima graniče. Drugima riječima, upravo je ‘Josipov’ slučaj ugrozio pregovore oko ulaska u Schengen. S druge strane, svojedobno je Viviane Reding, potpredsjednica Europske komisije, Perkovićev slučaj nazvala povredom povjerenja koje su sve članice EU-a dale Hrvatskoj, a sigurno je kako su njezino mišljenje, dijelili i ostali zastupnici unutar tijela Europske unije, iako premijer Zoran Milanović, nije tako mislio. Šuškalo se tako po europskim kuloarima kako je donošenje ovakvog zakona svega dva dana prije ulaska u Europsku uniju, neshvatljivo i nedopustivo pa je i sama Angela Merkel, njemačka kancelarka, odbila doći na proslavu 1. srpnja 2013. čime je poslala veliku političku poruku, koju očito, sadašnja Vlada nije znala dešifrirati. Tko je, na kraju krajeva bio u pravu, dokazuje Milanovićeva ‘predaja’ – Zakon o europskom uhidbenom nalogu promijenio se, i Josip Perković, izručen je Njemačkoji! Iako je premijer tada izjavljivao kako je žrtva Vivane Reding i njezine glasnogovornice Mine Andreeve, čini se kako je u ovom slučaju trebao promisliti dva puta, kao i Vesna Pusić prije izjave o predsjedničinom posjetu Njemačkoj.

Predsjednica kao uzor veleposlanicima i – Vesni Pusić!

Čini se kako je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, konačno dokazala i pokazala kako bi institucija predsjednika trebala i morala djelovati. Kolinda Grabar Kitarović najavljenim posjetom Njemačkoj podsjetila nas je kako je upravo predsjednik države, prvi i najvažniji lobist Hrvatske na međunarodnoj sceni, a ovakvo političko djelovanje, vjerojatno dolazi i od njezinog ‘mentora’, prof.dr.sc. Mate Granića koji pripada onoj generaciji ministara vanjskih poslova koji su svoj posao odrađivali onako kako to i priliči ministru u ovoj fotelji – rješavanje i suočavanje s problemima, sustavno komuniciranje i najvažnije, rješavanje istih u korist Republike Hrvatske, a ne pojedinaca! Ministrica Pusić, čini se, konačno bi mogla početi slijediti primjer svojih prethodnika, neovisno o njihovoj ‘obojanosti’. Priznati predsjednici Grabar Kitarović jako uspješne prve korake, možda bi koristilo i ugledu same ministrice Pusić.

Autor: J. Jakšić/dnevno.hr

Odgovori

Skip to content