Evo zašto je predsjednica nosila crninu prilikom susreta s papom Franjom?

Mnoge je iznenadila decentna crna haljina u koju je bila obučena hrvatska predsjednica. Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović u četvrtak je u službenoj audijenciji u papinoj Kući razgovarala s papom Franjom.

Budući da smo je navikli vidjeti u nešto “življim kombinacijama”, mnoge je iznenadila decentna crna haljina u koju je bila obučena hrvatska predsjednica.

Odabir crnine za susret sa papom Franjom svakako nije bio slučajan jer Vatikanski protokol ima stroge propise prema kojima ženske osobe za susrete s Papom nose duge rukave, formalnu odjeću (preferira se crna boja) i crni veo oko glave. Blještavi nakit također je strogo zabranjen.

Doduše, važnost ovoga protokola 1980-ih nije bila toliko rigidna, no danas se od žena očekuje da u ovakvim primanjima pokriju glavu, obuku odjeću koja pokriva ramena i noge do ispod koljena.

Privilegirana kategorija ljudi koji prilikom službene posjete papi mogu nositi bijelu odjeću su u katoličke kraljice ili supruge katoličkih kraljeva kojih je tek nekoliko na svijetu. U ovu kategoriju spada supruga kralja Filipa, belgijska kraljica Matilda koja je tijekom nedavnog susreta s papom obukla bijelu haljinu i bijeli veo.

Zanimljivost je da je u svom nedavnom posjetu papi Franji, njemačka kancelarka Angela Merkel bila obučena u crnu odjeću, kao i Grabar Kitarović, no nije nosila veo.

Autor: M. Marić/dnevno.hr

Odgovori

Skip to content