SDP SE RASPADA: PANČIĆ – “Car je lud”; TOMAC – Milanović je opasan

‘CAR JE LUD’, TVRDE DISIDENTI – SDP se raspada. Tomac: Milanović je opasan, izazvat će krv branitelja
Milanović će ljudima početi dijeliti novac, samo da spasi svoju kožu, upozorava Tomac, dok Ivica Pančić piše da se moć ludila u politici ne smije podcijeniti, aludirajući na premijera

Bivši zastupnik SDP-a Ivica Pančić najavio je osnivanje Inicijative za spas hrvatske ljevice, pod naslovom ‘Car je lud’.

”Florence Hartmann je napisala knjigu Milošević – Dijagonala luđaka. I kod nas ima dovoljno materijala da se napiše djelo: ‘Kako nam se dogodio luđak’. Moć ludila u politici ne smije se podcijeniti. Ali, možda, za početak, dovoljno je uzviknuti ‘car je lud’, napisao je u četvrtak na facebook profilu bivši SDP-ovac, ni ne krijući da misli pri tom na premijera Milanovića. Prije toga je napisao da je Zoran Milanović grobar SDP-a.

Milanović sinonim za korupciju, primitivizam i nasilje

”Ljevica ne smije biti sinonim za korupciju, klijentelizam, politički primitivizam i nasilje, a upravo na tim osnovama se zasniva današnji Milanovićev SDP. Utemeljenje Inicijative za spas hrvatske ljevice održati će se uskoro u Vukovaru, simbolu hrvatske slobode i otpora”, najavio je Pančić.

Nekako u isto vrijeme, Jelena Pavičić Vukičević, predsjednica Udruge liste birača Milana Bandića, u jednoj televizijskoj emisiji istaknula je da im masovno zadnjih dana dolaze zagrebački SDP-ovci sa željom da se učlane u Bandićevu udrugu koja će prerasti u političku stranku.

”Zadnjih dana bili smo svjedoci neviđenog pritiska, a odluka Izvanraspravnog vijeća Županijskog suda baca sumnju da je sve ovo napravljeno kako bi se Milana Bandića ponovno pritvorilo. Smatram da je ovo presedan u svjetskoj praksi. U ovoj državi USKOK je očito i policajac i tužitelj i sudac’, rekla je Pavičić Vukičević.

Stotine SDP-ovaca prelaze u Bandićevu udrugu?!

U udruzi su istaknuli kako trenutno broje oko šest tisuća članova te da se tijekom dana zbog aktualne situacije prijavilo novih 100 građana.

‘Do kraja ožujka osnovat ćemo stranku, zaključila je predsjednica Bandićeve udruge.

Stoji li tvrdnja da je Zoran Milanović grobar SDP-a te da se SDP raspada jer se temelji na korupciji, klijentelizmu, političkom primitivizmu i nasilju, kako tvrdi Ivica Pančić te je li točno da mnogi članovi odlaze iz stranke i prelaze Bandiću a da Milanović Partiju i sebe pokušava spasiti brutalnom silom i policijskim metodama (zbog čega ga neki već uspoređuju s Miloševićem), upitali smo bivše visokopozicionirane SDP-oce.

”Nemam unutarnje informacije, no kao analitičar pretpostavljam da se SDP mrvi i usitnjava. Dokaz za osipanje je činjenica da se mnogi SDP-ovci učlanjuju u udrugu Milana Bandića koja sada broji više članova nego SDP grada Zagreba. SDP Zagreba još ima nacionalno krilo. Nisu svi hrvatski socijaldemokrati pomrli. Ima ih, ali su stjerani u kut. Dugo ta kriza traje. Očekivao sam da će Josipović biti taj detonator te da će on pokušati preuzeti SDP. Mnogi su njega čekali jer smatraju da s Milanovićem nemaju šanse. No, Josipović je zec i nema snage za sukob s konfliktnim Milanovićem. Zato Milanović ne miruje. U SDP-u je počeo micati ljude koji su bili za bivšeg predsjednika. Počeo je čistke i na HTV-u. Tamo miču Josipovićeve kadrove, a vlast preuzimaju Milanovićevi. Premijer je hazarder bez skrupula, uspješan operativac koji je u SDP-u pomeo sve konkurente. Bandić je u zatvoru, Antunović je maknuta i diskreditirana, Ljubo Jurčić je otišao, Picula je maknut. Davorko Vidović također, Linić je izbačen… Sada Milanović ima samo dva moguća protukandidata. Jedan je Josip Leko, kojemu popularnost raste, a drugi je Tonino Picula, koji je nedavno na N1 televiziji rekao da je spreman preuzeti vodstvo SDP-a, ako ga budu pitali. Bacio je tako rukavicu Milanoviću”, primjećuje dr. Zdravko Tomac, najpoznatiji politički analitičar iz redova bivših političara.

Tomac: Picula bi bio najbolji izbor za SDP i Hrvatsku

Dodao je potom da Piculu smatra daleko najjačim kandidatom i najvećim potencijalom.

”Tonino je pobijedio na dvama izborima, dobio je daleko najviše preferencijalnih glasova, suprotstavio se donošenju ‘Lex Perković’, branitelj je i istinski hrvatski socijaldemokrat koji bi u SDP-u dobio vjerojatno 80 posto glasova. Picula bi bio dobar izbor i za Hrvatsku, jer je domoljub, za razliku od Josipovića, Milanovića i ostalih anacionalnih Titoista. Jako griješe oni koji misle da je ljevica u Hrvatskoj poražena i da će propasti. Baš zbog ovih previranja i mrvljenja, može se dogoditi promjena u SDP-u. Možda ni Josipović još nije posve otpisan, premda je napravio puno pogrešaka u zadnje vrijeme. Što se tiče Pančića, mislim da on nema snagu, jer je predugo izvan politike”, dodaje Tomac.

Primjećuje potom da je Hrvatskoj u interesu da ima zdravu socijaldemokratsku stranku.

”Da bi državi bila stabilna lijeva noga, treba nam domoljubna i socijaldemokratska stranka. To je i Tuđman često ponavljao. Smatrao je da kao država bez toga nemamo izgleda. Zato bi Picula, po mojem mišljenju, bio dobro rješenje za SDP. Milanović je postao opasan za cijelu državu. On je vuk samotnjak koji će početi ljudima dijeliti novac, samo da bi spasio svoju kožu. Baš ga briga što će biti sutra. Izazvat će krv s braniteljima. Zbog njega je Hrvatska vrlo nestabilna. Srećom je HDZ stabilan, što donekle vraća ravnotežu”, podvlači Tomac.

Valjda neće uskoro tući ljude da bi iznudili priznanje

Osvrnuo se potom i na situaciju u Zagrebu, kazavši da se borba za glavni grad već dugo vodi svim sredstvima.

Zagreb je najveći grad i tko vlada Zagrebom, taj vlada i državom. U borbi za hrvatsku metropolu koriste se sva sredstva. Najstrašnije je pritom ponašanje pravosuđa. Isti dan donijeli su dvije suprotne odluke i stvorili pravni kaos u glavnom gradu. Još je gore ponašanje političkog USKOK-a (Tomac je namjerno policijski USKOK nazvao političkim). Oni uznemiravaju svjedoke, prijete im i ucjenjuju ih. Nadam se da neće uskoro tući ljude da ih prisile da daju iskaz. Što se tiče gospođe Švaljek, ona je tipična hrvatska priča. Bila je znanstvenica, nije se bavila politikom kada ju je Bandić uzeo za savjetnicu, kao i druge ugledne ljude. Ona je provodila Bandićevu politiku. Kada je došao u teškoće, dao joj je povjerenje. No, kao što je Mesić izdao Tuđmana, tako je i ona izdala Bandića. Tako je to kada zamiriše vlast i moć. To je za mene ljudska izdaja. Vidjeli smo da u borbi za vlast otac ubija sin, sin oca, prijatelj prijatelja… Vlast je vrlo opasna. Žao mi je da gospođa Švaljek nije imala vjere. Trebala je podržati Bandića ili dati ostavku”, zaklučuje Tomac, uz napomenu da je čuo od ljudi iz Grada da Sandra Švaljek ne želi ništa potpisivati, da kalkulira te da ne mari puno za vođenje grada, već da joj je jedini cilj postati gradonačelnicom.

”Zagreb je godinama bio najveća tvrđava SDP-a, no mislim da je sada Bandićev rejting iz dana u dan sve veći jer su od njega napravili žrtvu. A biti žrtva u politici najveći je kapital”, dodaje dr. Tomac.

Kako aktualna zbivanja na ‘ljevici’ komentiraju drugi SDP-ovi disidenti, ili Milanovićevi oponenti unutar SDP-a nismo uspjeli doznati. Bivša Račanova desna ruka, Aleksandra Kolarić, nije htjela ništa komentirati kazavši da se prvo mora temeljito informirati o događajima koje smo spomenuli, a Ivicu Pančića i Pavla Kalinića do objavljivanja ovog teksta nismo uspjeli dobiti.

Željku Antunović i Davorka Vidovića nismo ni zvali, jer u posljednjih nekoliko pokušaja nisu htjeli reći ni riječi protiv Milanovića, bez obzira na sve što im je šef zadnjih godina činio.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content