Talijanska novinarka teško obezvrijedila sakrament ispovijedi

NEDOSTATAK POŠTOVANJA PREMA VJERNICIMA – „Velika povreda istine sakramenta kršćanske vjere – ispovijedi i ozbiljan nedostatak poštovanja prema vjernicima“. Ovim je riječima nadbiskup Bologne mons. Carlo Caffarra opisao neprihvatljiv čin talijanske novinarke Laure Alari koja je hodajući od ispovjedaonice do ispovjedaonice glumila lezbijku ili rastavljenu ženu, te izmišljala različite delikatne situacije, a sve kako bi „otkrila koliko su svećenici u skladu sa osjećajima pape Franje“.

Oče, ja sam lezbijka i željela bih krstiti svoju kćer. Što trebam činiti? Zaljubila sam se u jednu djevojku i osjećam se odbačenom u svojoj zajednici. Činim li grijeh? Rastavljena sam i imam novog partnera, ali svejedno idem na pričest. Je li to veliki grijeh? – neka su od pitanja koja je ova novinarka bolonjskog lista Quotidiano Nazionale postavljala svećenicima, a čije je odgovore potom objavila u četiri nastavka.

I dok urednik spomenutog lista Andrea Cangini u njezinom činu ne vidi ništa sporno, već samo jedno “interesantno istraživanje”, nadbiskup Bologne zaprepašten je i ražalošćen ovim činom.

“Zatečen događajem i dušom ranjenom dubokom boli, želim ponoviti kako ovi čini predstavljaju tešku povredu istine sakramenta kršćanske vjere. Ovo je istovremeno i ozbiljan nedostatak poštovanja prema vjernicima koji mu pristupaju kao jednome od najdragocjenijih darova po kojemu se ostvaruje Božje milosrđe, ali i prema ispovjednicima budući da ih izlaže sumnji zbog mogućih prijevara te ugrožava njihovu slobodnu prosudbu koja se temelji na povjerljivom, očinskom odnosu sa penitentom”, stoji u izjavi mons. Caffarre upućenoj u ime svih biskupa Emilije Romagne.

Kardinal Caffarra podsjetio je kako kršenje ispovjedne tajne, kao i zlonamjerno snimanje ili širenje sadržaja ispovijedi putem medija, prema „Normama o teškim kažnjivim djelima“ odobrenima od pape Benedikta XVI. u svibnju 2010. godine, spadaju u najteže prekršaje koji su izravnoj mjerodavnosti Kongregacije za nauk vjere.

Osudi ovog neprihvatljivog i neprofesionalnog čina pridružio se i predsjednik Talijanskog novinarskog udruženja Enzo Iacopino izjavivši kako etička pravila “ne dopuštaju novinarima skrivanje identiteta ili prerušavanje, osim ako nisu u životnoj opasnosti ili ih identitet onemogućava u pisanju članka.”

– Što je otkrila? Otkrila je svećenike vjerne crkvenom Učiteljstvu koji vjernicima pristupaju s poniznošću u želji da svakome na najbolji način pomognu u njegovim problemima. Za otkrivanje crkvenog nauka o rastavljenima i ponovno vjenčanima, te krštenju, nije potrebno gledati kroz ključanicu – zaključio je Iacopino.

Autor: Miodrag Vojvodić|Bitno.net

Odgovori

Skip to content