Udbaški suradnik ‘Pan’ presudio Hloverki

Udbaški suradnik ‘Pan’ kao član etičkog vijeća presudio Hloverki
Ako je vjerovati nikad demantiranim dokumentima o radu službi bivše države, profesionalnoj je sudbini HTV-ovih urednika presudio notorni udbaš, pa im i slijedom te ‘etičke’ presude daljnji rad na HRT-u visi o koncu

Etičko povjerenstvo HRT-a donijelo je na svom sastanku održanom još 5. ožujka ‘mišljenje’, odnosno, etički stav, nepovoljan po Hloverku Novak-Srzić i Jozu Barišića. Temeljem tog mišljenja, urednici Novak-Srzić je napisan otkaz, a Barišiću, inače članu Programskog vijeća, njime se i dalje prijeti.

“Etičko povjerenstvo HRT-a jednoglasno je donijelo mišljenje da je Hloverka Novak Srzić gornjom izjavom POVRIJEDILA čl 48 st. 2. Etičkog kodeksa za novinare i kreativno osoblje jer o namjeri i načelnom sadržaju svog istupa nije unaprijed izvijestila svog nadređenog urednika (rukovoditelja), a što je bila dužna učiniti kao i iz razloga što je istupom narušen osobni ugled kolegice E. Gojan te ugled i vjerodostojnost HRT-a.”, piše u odluci koja dosad ostala nepoznata široj javnosti. Slična je odluka donijeta i u slučaju Joze Barišića, a povod ‘vijećanju’ bila je prijava koju je podnijela Elizabeta Gojan.

Ogranak Hrvatskog novinarskog društva na Hrvatskoj radio-televiziji, koji se kratko sastao danas u 10 ujutro, prosvjedovao je i protiv otkaza koji su napisani Gojanici i Novak-Srzić, tako i protiv same odluke etičkog povjerenstva, jer je postalo jasno da (zlo)uporabom povjerenstva ravnatelj Goran Radman sebi uzima ‘faraonske’ ovlasti i može protivno zakonu o radu otpuštati ili prijetiti otkazom kome hoće, podržavajući time svoj diktatorski stil upravljanja državnom televizijom.

Postavlja se, međutim, pitanje – ako davno doneseni ‘etički kodeks’ koji je donio strahovladu na HRT nije dobar kad je riječ o otkazu Gojanici, kako to da je dobar kad je po njemu ta ista Gojan prijavila Barišića i Novak-Srzić znajući da negativno ‘mišljenje’ vodi ravno u mogućnost davanja otkaza? Taj je isti ‘etički kodeks’, kojim je zapravo o totalitarnom maniru zabranjena svaka rasprava na javnoj televiziji, bio instrument i davanja otkaza Karolini Vidović-Krišto te Nadi Prkačin pa se protiv njega trebalo pobuniti daleko ranije.

Ali, finalni biser u odluci slavnog ‘Etičkog povjerenstva’ je njegov sastav. Naime, otkrivaju insideri HRT-a, jedan od članova Etičkog povjerenstva je i novinar naveden u poznatim popisima udbaša. U tim je dokumentima naveden pod kodnim imenom ‘Pan’, a djelatnost mu je – ‘unutarnja problematika’.

Dakle, ako je vjerovati nikad demantiranim dokumentima o radu službi bivše države, profesionalnoj je sudbini HTV-ovih urednika presudio notorni udbaš pa im i slijedom te ‘etičke’ presude daljnji rad na HRT-u visi o koncu.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content