Amerikanci dovlače tenkove na rusku granicu

Amerikanci dovlače tenkove na rusku granicu, a Putin izdao zapovijed za punu bojevu gotovost ruske sjeverne flote

Vojne vježbe NATO-a održat će se u estonskom gradu Narva, kojeg samo nevelika rijeka dijeli od ruskog teritorija i koji se nalazi svega na „prstohvat“ od ruskog grada Sankt Peterburga.
Opasne ratne igre najvećih svjetskih rivala, SAD-a i Rusije, nastavljaju se sve većim intenzitetom.

U subotu je u glavnom gradu Latvije Rigi, započelo iskrcavanje prvog kontingenta američkih tenkova Abrams, od ukupno planiranih 800 jedinica tenkova, oklopnih vozila i topničkog oruđa. Sve se to događa u svezi planiranih velikih vojnih vježbi NATO saveza, u kojima će sudjelovati oko 10 tisuća vojnika.

Radi se o najvećoj koncentraciji vojne opreme i tehnike NATO snaga nakon raspada Sovjetskog Saveza i to u neposrednoj blizini Latvijsko-ruske granice. Naime, vojne vježbe održat će se u estonskom gradu Narva, kojeg samo nevelika rijeka dijeli od ruskog teritorija i koji se nalazi svega na „prstohvat” od drugog po veličini ruskog grada Sankt Peterburga. Američki zapovjednik koji je pristigao s navedenim kontingentom, za latvijsku je TV izjavio kako su oni došli u pribabaltičke države kako bi „pokazali Putinu da se ne bojimo njegove agresije” i da su spremni zajednički djelovati.

Domicilno stanovništvo sve se više, pod utjecajem propagandne mašinerije obiju strana, osjeća nesigurno i ubačeno u opasnu ratnu igru dviju vojnih supersila. Tako su se jučer u Rigi mogle, „u pol šale-u pol zbilje” od ljudi čuti riječi prema kojima su oni „očekivali ruske tenkove, a dobili američke”.

Odgovor Rusije nismo trebali dugo čekati. Danas u jutro, ruski je predsjednik Putin izdao zapovjed za stavljanje u punu bojevu gotovost ruske Sjeverne flote.

U ponedjeljak je počela iznenadna provjera bojne spremnosti Sjeverne flote, jedinica Zapadnog vojnog okruga i zračnih snaga, priopćio je danas ruski ministar obrane Sergej Šojgu. U istoj sudjeluje 38 tisuća vojnika, 3360 jedinica vojne tehnike, 41 brod, 15 podmornica i 110 zrakoplova i helikoptera. Podatci su to koje je prenijela ruska novinska agencija RIA Novosti.

Istodobno su Britanci Ukrajini započeli isporučivati vojna vozila koja su 2008. godine otpisana iz sastava britanskih oružanih snaga. Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko prošlog je tjedna izjavio kako je njegova zemlja sklopila sporazume s 11 država Europske Unije o isporuci tzv. letalnog oružja ukrajinskim oružanim snagama. Podsjećamo kako su u utorak američke vlasti od istog odustale te će Ukrajini nastavljati isporuku tzv. neletalnog oružja, u prvom redu izviđačkih bespilotnih letjelica, vojnih vozila, pancirki, medicinske opreme i sl.

Autor: Zoran Meter/dnevno.hr

Odgovori

Skip to content